Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας βαθαίνει

Oil rig, created with Generative AI technology (Freepik)
Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε χαμηλό τετραετίας την Τετάρτη, υποχωρώντας στα περίπου 58 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αβεβαιότητα για τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο συνεχίζει να ταράζει τις ενεργειακές αγορές και την ευρύτερη οικονομία.
Τι συνέβη: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, το σημείο αναφοράς για περίπου τα τρία τέταρτα του διεθνούς διαπραγματεύσιμου αργού πετρελαίου στον κόσμο, υποχώρησαν στα 58,54 δολάρια την Τετάρτη στις 7:45 EST και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κάτω από τα 60 δολάρια μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Η ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου για σαρωτικούς νέους δασμούς οδήγησε τις παγκόσμιες αγορές σε ελεύθερη πτώση, επηρεάζοντας έντονα τις τιμές του πετρελαίου. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent όσο και του αμερικανικού West Texas Intermediate έχασαν περίπου το 16% της αξίας τους. Το Brent διαπραγματευόταν περίπου στα 75 δολάρια το βαρέλι πριν από την ανακοίνωση των δασμών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν δασμούς 104% στην Κίνα την Τετάρτη, αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 50% αφού το Πεκίνο αρνήθηκε να άρει τους δασμούς αντιποίνων 34% μέχρι την προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι που όρισε ο Τραμπ. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι η χώρα δεν θα υποκύψει σε αυτό που περιέγραψε ως εκβιασμό των ΗΠΑ μετά την απειλή του Τραμπ να εφαρμόσει τους πρόσθετους δασμούς. Την Τετάρτη, η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 50% σε αμερικανικά προϊόντα. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι οι συνολικοί δασμοί στις αμερικανικές εισαγωγές θα αυξηθούν στο 84%, από το 34% που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ως αντίποινα για τα μέτρα του Τραμπ.
Γιατί έχει σημασία: Ως μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο, οι οικονομίες της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην πτώση των τιμών του πετρελαίου. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τον εθνικό προϋπολογισμό της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι τιμές πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει το βασίλειο τον προϋπολογισμό του και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο της ατζέντας του Vision 2030 για τον απογαλακτισμό του πετρελαίου. Αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως το Neom, μια φουτουριστική πόλη που σχεδιάζεται στην έρημο στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία.
Το 2024, το πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το 62% των κρατικών εσόδων της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζοντας την οικονομική πίεση που θα μπορούσε να έχει στη χώρα οι παρατεταμένες χαμηλές τιμές.
Άλλες οικονομίες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν, το Ιράκ και το Κουβέιτ, βασίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου. Η περιοχή φιλοξενεί πέντε από τους 10 κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου — Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ — κατέχουν περίπου το 32,6% των αποδεδειγμένων παγκόσμιων αποθεμάτων αργού, σύμφωνα με στοιχεία από το Στατιστικό Κέντρο του Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου.
Μάθετε περισσότερα: Η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποκινήθηκε επίσης από μια αιφνιδιαστική απόφαση ορισμένων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, να ενισχύσουν την παραγωγή αργού παρά την αποδυνάμωση των προσδοκιών ζήτησης. Στις 3 Απριλίου, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Αλγερία, το Ομάν, η Ρωσία και το Καζακστάν δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο με αύξηση 411.000 βαρελιών την ημέρα. Αυτή η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο, σύμφωνα με δελτίο τύπου.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Κρίστοφερ Ράιτ θα ξεκινήσει ένα ταξίδι σχεδόν δύο εβδομάδων στη Μέση Ανατολή με προγραμματισμένες στάσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το ταξίδι θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ράιτ στην περιοχή του Κόλπου ως υπουργός Ενέργειας και την πρώτη του άμεση δέσμευση με τη Σαουδική Αραβία, το πιο ισχυρό μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.
Το Reuters ανέφερε στις 7 Απριλίου, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, ότι ο Ράιτ, ο οποίος προηγουμένως ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας fracking Liberty Energy, θα συναντήσει μερικούς από τους ηγέτες των χωρών.
Γιατί έχει σημασία: Η επίσκεψη του Ράιτ στη Μέση Ανατολή έρχεται μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα έχουν απευθείας συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι συνομιλίες θα γίνουν το Σάββατο, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, αλλά δεν διευκρίνισε την τοποθεσία τους. Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αράγκτσι δήλωσε σε ανάρτησή του την Τρίτη X ότι έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθούν στο Ομάν.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να σταματήσει το Ιράν από την εξαγωγή πετρελαίου ως τρόπο διακοπής της χρηματοδότησης για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι εξαγωγές πετρελαίου, συχνά μέσω σκιωδών στόλων, αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσό των εσόδων της ιρανικής κυβέρνησης.
Πηγή του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε στο Reuters ότι ο Ράιτ αναμένεται να έχει συνομιλίες για την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου από χώρες εκτός εκείνων που υπόκεινται επί του παρόντος στις αμερικανικές κυρώσεις, όπως το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Ρωσία. Ο Τραμπ πιέζει για αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου, λέγοντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο ότι θα ζητούσε από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να «μειώσουν το κόστος του πετρελαίου».
Στις 3 Απριλίου, οκτώ μέλη του καρτέλ του OPEC+ ανακοίνωσαν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, η Αλγερία, το Ομάν, η Ρωσία και το Καζακστάν δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ανακοίνωσαν τον Δεκέμβριο με αύξηση 411.000 βαρελιών την ημέρα. Αυτή η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο, σύμφωνα με δήλωση.
Η πηγή του υπουργείου Ενέργειας είπε ότι ο Ράιτ θα περιοδεύσει στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή και θα εξετάσει τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας. Επίσης πρόκειται να επισκεφθεί πυρηνικό εργοστάσιο στα ΗΑΕ.
Το ταξίδι του πραγματοποιείται καθώς οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε καθολικούς δασμούς στις εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα. Αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 64,34 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης, παρέμειναν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2021, στο απόγειο της πανδημίας COVID-19.
Μάθετε περισσότερα: Το ταξίδι του Ράιτ θα είναι επίσης μια ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για την επίσκεψη του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, που αναμένεται ήδη από τον επόμενο μήνα.
Οι ειδικοί λένε ότι ψηλά στην ατζέντα του προέδρου θα είναι η οριστικοποίηση μιας επένδυσης 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ ζήτησε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αυξήσει τη δέσμευση 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τραμπ, πιθανότατα θα ανακοινωθεί μια σειρά από συμφωνίες και μνημόνια συμφωνίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας και της ενέργειας.
Είναι επίσης πιθανό να συζητηθεί ο περιορισμός των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, καθώς και η διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι κυβερνήσεις του Κόλπου ενδέχεται επίσης να ζητήσουν παραχωρήσεις και εξαιρέσεις από ορισμένους από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, καθώς τα ΗΑΕ είναι σημαντικός εξαγωγέας του μετάλλου στις Ηνωμένες Πολιτείες.





