Συνομιλίες Τουρκίας-Ισραήλ για τη Συρία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε την Τετάρτη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης για τη Συρία, δήλωσαν την Πέμπτη τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι συζητήσεις σηματοδότησαν ένα σπάνιο σημάδι συντονισμού μετά από τη πρόσφατη έξαρση μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, αλλά το Ισραήλ έθεσε μια κόκκινη γραμμή προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επέκταση κοντά στην Παλμύρα. Το Αζερμπαϊτζάν έχει στενούς δεσμούς και με τις δύο περιφερειακές δυνάμεις.
«Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική συνάντηση στο Αζερμπαϊτζάν για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποσύγκρουσης προκειμένου να αποτραπούν ανεπιθύμητα γεγονότα στη Συρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. «Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για τη δημιουργία του μηχανισμού αποσύγκρουσης».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με το Ισραήλ για να αποφευχθούν στρατιωτικές ατυχίες στη Συρία.
«Μπορώ να πω ότι υπάρχουν τεχνικές επαφές για να αποτραπεί η παρανόηση μεταξύ των μαχόμενων στοιχείων», είπε ο Φιντάν σε αποκλειστική συνέντευξη σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Καθώς εκτελούμε ορισμένες επιχειρήσεις στη Συρία, είτε από αέρος είτε με άλλα μέσα, χρειάζεται να υπάρχει ένας μηχανισμός αποσύγκρουσης σε κάποιο επίπεδο με το Ισραήλ, το οποίο επίσης πετά αεροσκάφη σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε ο Φιντάν, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε επίσης τις συζητήσεις για τη δημιουργία μηχανισμού αποσύνθεσης μεταξύ των στρατών των δύο χωρών στη Συρία, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan της χώρας επικαλούμενος ισραηλινή πηγή που δεν κατονομάζεται.
Ισραήλ: Περισσότερη τουρκική ανάπτυξη είναι «κόκκινη γραμμή»
Η ανακοίνωση ενός μηχανισμού αποσύγκρουσης ακολούθησε την έκρηξη των εντάσεων την περασμένη εβδομάδα, που προκλήθηκε από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σχεδόν δώδεκα στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατηγικής βάσης στη Χομς, όπου η Άγκυρα φέρεται να ετοιμαζόταν να αναπτύξει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η ισραηλινή πλευρά έθεσε ως κόκκινη γραμμή περισσότερη τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στις βάσεις στην Παλμύρα, περίπου 155 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο.
«[Το Ισραήλ] κατέστησε κατηγορηματικά σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στη Συρία – ιδίως η εγκατάσταση τουρκικών βάσεων στην Παλμύρα – είναι μια κόκκινη γραμμή», ανέφερε ισραηλινή διπλωματική πηγή στον ισραηλινό Τύπο την Πέμπτη.
Η βάση Τ4 απέχει περίπου 45 μίλια από την Παλμύρα. Η Άγκυρα σκέφτεται επίσης να αναπτύξει τις δυνάμεις της στο αεροδρόμιο της Παλμύρας, σύμφωνα με ορισμένες ανεπιβεβαίωτες αναφορές.
Η Άγκυρα είναι ο πλησιέστερος περιφερειακός σύμμαχος της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Σύρου προέδρου Αχμέντ αλ-Σαράα. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανησυχεί για τον Σαράα (γνωστό ως αλ Τζολάνι), τον ισλαμιστή τρομοκράτη που ηγήθηκε των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο, καθώς και για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη «βάση εκπαίδευσης»
Μιλώντας την Πέμπτη, Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για τη δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι η βάση θα είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
«Ως Τουρκία — σύμφωνα με τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης στη Συρία — παρέχουμε υποστήριξη για να ενισχύσουμε τις αμυντικές της ικανότητες και τον αγώνα τους εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του DAESH», είπε ο αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο για την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι αξιολογήσεις σχετικά με τη δημιουργία βάσης εκπαίδευσης βρίσκονται σε εξέλιξη».
Στον απόηχο της κλιμάκωσης της περασμένης εβδομάδας, και οι δύο πλευρές δήλωσαν προθυμία για αποκλιμάκωση. Την Παρασκευή, ο Φιντάν είπε ότι η Άγκυρα «δεν επιδιώκει καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ» για τις εξελίξεις στη Συρία.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε το συναίσθημα σε σχόλια σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας: «Δεν αναζητούμε σύγκρουση με την Τουρκία». Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν θέλουν να δουν τουρκική περιχαράκωση στα σύνορά μας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το αντιμετωπίσουμε».
Μιλώντας την Τετάρτη, ο Φιντάν τροποποίησε το προηγούμενο μήνυμά του για μη σύγκρουση, λέγοντας: «Δεν επιτιθέμεθα άμεσα σε καμία χώρα εκτός και αν δεχτούμε επίθεση».
«Αλλά αν εμφανιστεί μια περιοχή αστάθειας σε μια γειτονική χώρα που θα μας επηρεάσει ή θα μας βλάψει, δεν μπορούμε να παραμείνουμε απλοί θεατές», σημείωσε. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ξεκινώντας από διπλωματικά μέτρα».
Τα σχόλια του Φιντάν ήρθαν μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
«Οποιοδήποτε πρόβλημα έχεις με την Τουρκία νομίζω ότι μπορώ να το λύσω. Εννοώ, αρκεί να είσαι λογικός», είπε ο Τραμπ στον Νετανιάχου.
Ο Τραμπ επαίνεσε επίσης τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας τον «πολύ έξυπνο» και υπογραμμίζοντας τις «πολύ καλές σχέσεις του ζευγαριού».
Η Τουρκία και το Ισραήλ υποβάθμισαν τις διπλωματικές τους σχέσεις αμέσως μετά τον ισραηλινό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το εβραϊκό κράτος ότι διέπραξε γενοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Τουρκία διέκοψε επίσης τις εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Φιντάν απέρριψε μια ερώτηση σχετικά με το εάν η Άγκυρα ήταν ανοιχτή στη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων, λέγοντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων εξαρτάται από τον πόλεμο της Γάζας.
«Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει τις πολιτικές του που βασίζονται στους θανάτους και την καταστροφή αμάχων», είπε ο Φιντάν. «Αυτό είναι ένα θέμα που η κοινή μας γνώμη δεν μπορεί να ανεχτεί».





