Τι θέλει η Κίνα από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν;

Για την Κίνα, ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσει επιρροή στις συνομιλίες είναι να εδραιώσει τη σχέση της με το Ιράν. Ενώ αυτό προχωρούσε σταθερά τα τελευταία 22 χρόνια, βάθυνε σημαντικά μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και εδραιώθηκε το 2022 με την υπογραφή της 25ετούς Συνολικής Στρατηγικής Συμφωνίας Ιράν-Κίνας.
Μόλις τους τελευταίους δύο μήνες:
Στα μέσα Μαρτίου, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία ξεκίνησαν την πέμπτη και μεγαλύτερη κοινή ναυτική τους άσκηση στα ύδατα του Κόλπου, κοντά στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ
Η τριάδα πραγματοποίησε δύο γύρους συναντήσεων – την πιο πρόσφατη την Τρίτη στη Μόσχα – για να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα για τις επερχόμενες συνομιλίες στο Ομάν
Πέρα από τη διπλωματία, το εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Ιράν ανθεί παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το εμπόριο πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε τον Μάρτιο, φθάνοντας τα 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
Τι θέλει η Κίνα από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν;
- Για την Κίνα, τρεις βασικές αρχές καθοδηγούν την προσέγγισή της στο Ιράν:
- Υποστήριξη για μια συμφωνία: Η Κίνα θέλει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ που θα αποτρέψει τη στρατιωτική σύγκρουση, θα αποτρέψει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και θα ευθυγραμμιστεί με το στρατηγικό συμφέρον του Πεκίνου για τον περιορισμό της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή.
- Ανακούφιση από τις κυρώσεις: Η Κίνα είναι πρόθυμη να δει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να χαλαρώσουν και είναι απίθανο να υποστηρίξει την επιστροφή στις έκτακτες κυρώσεις στον ΟΗΕ, εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.
- Διατήρηση της πυρηνικής τεχνογνωσίας του Ιράν: Η Κίνα δεν ευνοεί μια συμφωνία που διαλύει πλήρως τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν — ένα σενάριο που συχνά παρομοιάζεται από Ισραηλινούς αξιωματούχους με το «μοντέλο της Λιβύης». Στην πραγματικότητα, οι κινεζικές δηλώσεις υποστήριξαν τη στάση του Ιράν. Μια δήλωση της 13ης Μαρτίου χαιρέτισε την «επανάληψη του Ιράν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, και επίσης χαιρέτισε τη δέσμευση του Ιράν για πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του βάσει της NPT και της Συνολικής Συμφωνίας Διασφάλισης».
Η στρατηγική της Κίνας είναι να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της. Δεν θα υπονομεύσει τις συνομιλίες – έχει άμεσα συμφέροντα να δει μια συμφωνία να υλοποιηθεί. Αλλά επίσης δεν θα σταθεί εμπόδιο εάν το Ιράν αποφασίσει να σταματήσει τις συνομιλίες. Εάν δεν προκύψει συμφωνία, η Κίνα θα συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το Ιράν. Αυτή η σχέση πρόκειται να αναπτυχθεί εάν η Τεχεράνη γίνει πιο απομονωμένη και εξαρτηθεί όλο και περισσότερο από την Ανατολή.





