Τραμπ και Πούτιν δίνουν διαφορετικά συμπεράσματα μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία για την Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκάλυψε καμία πρόοδο μετά από μια διωρή τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Τραμπ τη Δευτέρα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, αλλά επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για ευρείες παραχωρήσεις πριν η Ρωσία σταματήσει τις εχθροπραξίες.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι είχε πει στον Τραμπ ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία». Ο Πούτιν δήλωσε ότι η συνομιλία, η τρίτη γνωστή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ήταν «πολύ ουσιαστική και αρκετά ειλικρινής».
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν υποχωρεί από τη βασική του αντίσταση σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός εάν δεν συνοδεύεται από παραχωρήσεις προς τη Ρωσία. Στο τέλος της τρίλεπτης δήλωσής του, ο Πούτιν επανέλαβε το μότο του ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να «εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», μια αναφορά στην απαίτηση της Ρωσίας για ευρεία επιρροή στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι επίσης υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της ουκρανικής κρίσης», δήλωσε ο Πούτιν στη σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στο Σότσι της Ρωσίας. «Απλώς πρέπει να εντοπίσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προχωρήσουμε προς την ειρήνη».
Λίγο μετά τη δήλωση του Πούτιν, ο Τραμπ προσέφερε μια πιο αισιόδοξη άποψη για την κλήση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «πήγε πολύ καλά» και ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα «ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για μια Κατάπαυση του Πυρός και, το πιο σημαντικό, ένα ΤΕΛΟΣ του Πολέμου».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι βοηθοί του ενδέχεται να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κλήση αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους σε ένα κέντρο για χαρισματικά παιδιά που επισκέφθηκε τη Δευτέρα και όπου είχε την κλήση με τον Τραμπ.
Η κλήση αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης ανυπομονησίας στην κυβέρνηση Τραμπ με την άρνηση του Πούτιν να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, παρά την ετοιμότητα της Ουκρανίας να το πράξει.
Ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να τερματίσει γρήγορα τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, αλλά σύντομα αντιμετώπισε τις βαθιές και φαινομενικά αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των εμπόλεμων χωρών. Ο κ. Τραμπ έχει στραφεί σε έναν συνδυασμό απειλών και κινήτρων – οι περισσότερες από τις οποίες δεν εκπληρώθηκαν – για να πείσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν τις συγκρούσεις. Αλλά και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους.
Στις συναλλαγές του με τον Τραμπ, ο Πούτιν προσπάθησε να κατευνάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ εμφανιζόμενος ότι διαπραγματεύεται την ειρήνη, αλλά χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στο Κίεβο. Δεδομένων των επανειλημμένων ισχυρισμών του ότι η Ρωσία έχει τα μέσα για να επιτύχει όλους τους στόχους της στον πόλεμο, η πραγματοποίηση παραχωρήσεων μπορεί να διακινδυνεύσει να κάνει τον Πούτιν να φαίνεται αδύναμος.
Τη Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς αμφισβήτησε τη θέση του Πούτιν.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ο ίδιος μια στρατηγική για το πώς να χαλαρώσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Βανς σε δημοσιογράφους στο Air Force Two. «Έχει ένα εκατομμύριο άνδρες στα όπλα. Έχει αναδιαμορφώσει ολόκληρη την οικονομία του. Αυτό που κάποτε ήταν εγκαταστάσεις παραγωγής που κατασκευάζουν προϊόντα για να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην πολιτική τους ζωή, τώρα κατασκευάζει βλήματα αρμάτων μάχης και βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
Οι εγγενείς αντιφάσεις της στρατηγικής του Πούτιν φάνηκαν το Σαββατοκύριακο. Σε μια φαινομενική επίδειξη δύναμης, η Ρωσία εξαπέλυσε θανατηφόρες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία το Σάββατο και την Κυριακή, παρόλο που ο Τραμπ έχει επικρίνει τέτοιες επιθέσεις ως αντιπαραγωγικές.
Το Σάββατο, ρωσικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 Ουκρανούς πολίτες. Την Κυριακή, τουλάχιστον ένας πολίτης πέθανε αφού η Ρωσία στόχευσε το Κίεβο με μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πολέμου.
Ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει τις τελευταίες επιθέσεις. Στα τέλη Απριλίου, ωστόσο, εξέδωσε μια σπάνια επίπληξη στον Πούτιν για την έναρξη μιας παρόμοιας επίθεσης.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο. Δεν ήταν απαραίτητες και ήταν πολύ κακή χρονική στιγμή», έγραψε ο Τραμπ. «Βλαντιμίρ, ΣΤΟΠ!»
Ο Τραμπ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι αφού μίλησε με τον κ. Πούτιν τη Δευτέρα, στη συνέχεια μίλησε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας και τους Ευρωπαίους συμμάχους του.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε σε δήλωσή του ότι μίλησε με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας την Κυριακή το βράδυ για να συζητήσουν πώς η Ρωσία θα αποδεχτεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και την εφαρμογή νέων κυρώσεων σε διαφορετική περίπτωση.
Τα τηλεφωνήματα έρχονται εν μέσω μιας σειράς διπλωματικών ελιγμών υψηλής έντασης από την Ουκρανία και τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ελπίδες για μια διαπραγματευτική λύση σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει ή ακρωτηριάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Αυτές οι προσπάθειες, ωστόσο, έχουν επίσης αποκαλύψει πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές.
Την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωποι από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες εδώ και τρία χρόνια. Στη σύντομη συνάντηση, οι πλευρές συμφώνησαν στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων του πολέμου και στη λεπτομερή περιγραφή των όρων τους για την κατάπαυση του πυρός.
Την Κυριακή, ο Ζελένσκι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Βανς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αφού οι τρεις τους παρευρέθηκαν στην εναρκτήρια λειτουργία του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄. Η συνάντηση ήταν μια διπλωματική νίκη για τον Ζελένσκι, ο οποίος φάνηκε να βελτιώνει τις σχέσεις του με τον Βανς μετά από την αμφιλεγόμενη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.
Ο Πούτιν επιδεικνύει τη διπλωματική του δύναμη αυτόν τον μήνα, σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει τις αυξανόμενες συμμαχίες της Ρωσίας. Έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 20 αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της Κίνας και της Βραζιλίας, για μια στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό συναντήσεων και τηλεφωνικών κλήσεων με ηγέτες αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της απαιτούν από τη Ρωσία να αποδεχτεί μια άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός πριν από την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Πούτιν έχει απαιτήσει το αντίθετο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για αυτό που αποκαλεί «βασικές αιτίες» του πολέμου πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν οι δυνάμεις του, οι οποίες βρίσκονται σε επίθεση στην Ουκρανία, καταθέσουν τα όπλα.
Ο Τραμπ ουσιαστικά είχε ταχθεί υπέρ του Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα είπε δημόσια στον Ζελένσκι να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, επιταχύνοντας μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Το Κρεμλίνο ενέτεινε την επιμονή του για διαπραγματεύσεις πριν από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, ώρες πριν από την κλήση της Δευτέρας, μετριάζοντας τις προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο.
«Υπάρχει σχολαστική και ίσως, σε ορισμένους τομείς, παρατεταμένη εργασία μπροστά μας», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε μια διπλωματική λύση.
Ο Βανς άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Τραμπ τη Δευτέρα μπορεί να προσφέρει στον Πούτιν οικονομικά κίνητρα για να αποδεχτεί κάποιες παραχωρήσεις στην Ουκρανία και να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Τραμπ επικεντρώθηκε επίσης στο εμπόριο μετά την τηλεφωνική κλήση. «Η Ρωσία θέλει να κάνει ΕΜΠΟΡΙΟ μεγάλης κλίμακας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος» και συμφωνώ», έγραψε στο Truth Social. «Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιες ποσότητες θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ».
Ο Πούτιν έχει παρουσιάσει πιθανές επιχειρηματικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την ενέργεια και τα μέταλλα σπάνιων γαιών, ως δέλεαρ για την άρση των κυρώσεων και την ομαλοποίηση της σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι η ειρήνη στην Ουκρανία πρέπει να προηγηθεί.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα μικρό αδιέξοδο εδώ και νομίζω ότι ο πρόεδρος θα πει στον Πρόεδρο Πούτιν, κοίτα, σοβαρολογείς; Είσαι ειλικρινής γι’ αυτό;» είπε ο Βανς στο Air Force Two, επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον από τη Ρώμη. «Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλά οικονομικά οφέλη από την απόψυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη αν συνεχίσετε να σκοτώνετε πολλούς αθώους ανθρώπους».





