21/06/2025

Η Κίνα επεκτείνει την πολιτική απαλλαγής από βίζα προς Σαουδική Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν και Κουβέιτ

54548800325_2878a5f871_7-scaled

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα απαλλάξει τους υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν από την ανάγκη για βίζα εισόδου από τον επόμενο μήνα, επεκτείνοντας την κάλυψη χωρίς βίζα σε όλα τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) , μετά από παρόμοια κίνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ το 2018.

Τι συνέβη: Η νέα πολιτική χωρίς βίζα θα εφαρμοστεί από τις 9 Ιουνίου 2025 έως τις 8 Ιουνίου 2026, σε δοκιμαστική βάση για τους κατόχους διαβατηρίων από αυτές τις τέσσερις χώρες του Κόλπου, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν στην Κίνα έως και 30 ημέρες για επαγγελματικούς λόγους, τουρισμό, οικογενειακές επισκέψεις, ανταλλαγές και σκοπούς διέλευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείς για την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια τριμερούς συνόδου κορυφής μεταξύ του GCC, του Συνδέσμου Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Κίνας στη Μαλαισία την Τρίτη, ο Μάο δήλωσε ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στη διευκόλυνση περισσότερων διασυνοριακών ταξιδιών.

«Άλλα κράτη μέλη του GCC – τα ΗΑΕ και το Κατάρ – απολαμβάνουν επίσης πλήρη αμοιβαία απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης με την Κίνα από το 2018. Η Κίνα έχει χορηγήσει καθεστώς απαλλαγής από βίζα σε όλες τις χώρες του GCC», πρόσθεσε. «Καλωσορίζουμε περισσότερους φίλους από τις χώρες του GCC να επισκεφθούν την Κίνα οποιαδήποτε στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Παραμένει ασαφές εάν οι τέσσερις χώρες θα υιοθετήσουν ένα παρόμοιο σύστημα για τους κατόχους κινεζικών διαβατηρίων. Η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν εξακολουθούν να απαιτούν βίζα εισόδου για τους Κινέζους υπηκόους για διαμονές που ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα: έως 90 ημέρες στη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ και έως 30 ημέρες στο Ομάν και το Μπαχρέιν.

Ωστόσο, το Μπαχρέιν επιτρέπει στους κατόχους διπλωματικών ή κρατικών διαβατηρίων της Κίνας να παραμένουν στη χώρα χωρίς βίζα για περίοδο 90 ημερών.

Το 2018, η Κίνα υπέγραψε δύο ξεχωριστές συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης με τα ΗΑΕ και το Κατάρ, επιτρέποντας στους υπηκόους αυτών των δύο χωρών να εισέρχονται χωρίς βίζα και να παραμένουν έως και 30 ημέρες.

Ιστορικό πλαίσιο: Οι ηγέτες των χωρών του GCC, των μελών του ASEAN και της Κίνας συγκεντρώθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ την Τρίτη για μια ιστορική σύνοδο κορυφής με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των αυξήσεων δασμών της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τα τρία μέρη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία. Η δήλωση τόνισε «τη σημασία του κρίσιμου ρόλου του GCC για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, της ευημερίας και του διαλόγου» και επαίνεσε «τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις».

Το GCC, που αποτελείται από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και τα μέλη του ASEAN Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μπρουνέι, Καμπότζη, Λάος και Μιανμάρ, πραγματοποίησαν την πρώτη σύνοδο κορυφής στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2023. Η Κίνα εντάχθηκε στο φόρουμ φέτος, καθώς το Πεκίνο αναδεικνύεται σε βασικό οικονομικό εταίρο και για τα δύο περιφερειακά μπλοκ.

Γιατί έχει σημασία: Η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος του GCC, με το εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ των δύο πλευρών να ανέρχεται σε 297,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 – σχεδόν διπλάσιο από τα 150,4 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν με την Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του GCC, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με Έκθεση Εξωτερικού Εμπορίου που εκδόθηκε από το Στατιστικό Κέντρο του Συμβουλίου Συνεργασίας για τις Αραβικές Χώρες του Κόλπου τον Ιανουάριο.

Οι εξαγωγές του Κόλπου προς την Κίνα έφτασαν τα 158,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, καθιστώντας το Πεκίνο τον μεγαλύτερο εισαγωγέα εμπορευμάτων του Κόλπου, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες του GCC εξήγαγαν 4,06 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα στην Κίνα το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 36% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου του Πεκίνου εκείνο το έτος, σύμφωνα με στοιχεία του UN Comtrade.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!