Daily Briefing: Οι κυριότερες ειδήσεις της ημέρας ( 5/9/25)

Small table lamp on the world map, copy space.

<a href="https://www.freepik.com/free-photo/small-table-lamp-world-map-copy-space_39206261.htm#query=geopolitics&position=19&from_view=search&track=ais&uuid=ecef3059-d5e4-4ca6-b35a-ac0db2e9d8c1">Image by pvproductions</a> on Freepik

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ελέγχουν επί του παρόντος το 40% της πόλης της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιχείρηση του Ισραήλ για την κατάληψη της πόλης. Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να κινητοποιεί δεκάδες χιλιάδες εφέδρους αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις επόμενες φάσεις της εκστρατείας, πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας και υπουργοί φέρονται να πιέζουν κατ’ ιδίαν τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει την επέκταση της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα και να επικεντρωθεί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Σχετικά, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, είχε συνομιλίες  στο Παρίσι με αξιωματούχους του Κατάρ για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

 

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν την ηγεσία της χώρας για σημάδια εσωτερικής διάλυσης της Παλαιστινιακής Αρχής, ανέφερε το ισραηλινό Channel 12. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι οικονομικές συνθήκες στη Δυτική Όχθη επιδεινώνονται και η ανεργία αυξάνεται. Οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν πενιχρούς ή καθόλου μισθούς. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα βίας και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εάν η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ύπαρξης της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ταξιδέψει στη Μόσχα τον Οκτώβριο για την πρώτη ρωσοαραβική σύνοδο κορυφής. Εκπρόσωποι άλλων αραβικών χωρών αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στη συνάντηση.

 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Χαμάς Χαλίλ αλ-Χάγια και Αμπού Μαρζούκ στη Ντόχα. Ο Αραγτσί βρίσκεται στο Κατάρ για συναντήσεις με διπλωματικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας.

 

Ο πνευματικός ηγέτης των Δρούζων της Συρίας, Σεΐχης Χικμάτ αλ-Χιτζρί, ζήτησε τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης οντότητας» στη νότια συριακή επαρχία Σουέιντα. Δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Δρούζων στην περιοχή είναι έτοιμες να διαχειριστούν την ασφάλεια εκεί και επιβεβαίωσε το δικαίωμα της μειονότητας των Δρούζων στην αυτοδιάθεση βάσει του διεθνούς δικαίου. Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα ευρωπαϊκά κράτη του συνασπισμού, τους Κούρδους συμμάχους και την κοινότητα των Αλαουιτών για την υποστήριξή τους.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι τα ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στόχους για τον ρωσικό στρατό εάν αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Μιλώντας στην ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, απέρριψε την ιδέα της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Είπε επίσης ότι δεν βλέπει νόημα στη διεξαγωγή συνομιλιών με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίλυση της σύγκρουσης θα απαιτούσε τον τερματισμό του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και νέες εκλογές.

 

Επίσης, στο φόρουμ, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom υπέγραψε με Μογγόλους αξιωματούχους μνημόνιο συνεργασίας για τη μελέτη της δυνατότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στο Ουλάν Μπατόρ. Η Gazprom συμφώνησε  να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στο Καζακστάν το 2025 και το 2026. Η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι σχεδιάζει να αναπτύξει το  κοίτασμα Γιούζνο-Κιρίνσκογιε στη Ρωσία έως το 2030.

 

Η Γερμανία φέρεται να σχεδιάζει να συμβάλει στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία υποστηρίζοντας την αεράμυνα της χώρας. Σύμφωνα με την πρόταση, το Βερολίνο θα βοηθήσει  στην ενίσχυση των αεροπορικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας με πυραύλους κρουζ ουκρανικής κατασκευής και στην προμήθεια εξοπλισμού για τέσσερις μηχανοκίνητες ταξιαρχίες πεζικού. Αυτές οι δεσμεύσεις, ωστόσο, εξαρτώνται από τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην παροχή εγγυήσεων, τη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις και τη συναίνεση εντός της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού.

 

Τα αποθέματα σπάνιων γαιών στην περιοχή Καραγκάντα ​​του Καζακστάν εκτιμώνται σε συνολικά 28,2 εκατομμύρια τόνους, δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης της περιοχής μετά την ολοκλήρωση μιας γεωλογικής μελέτης. Πρόσθεσε ότι έχουν εντοπιστεί «πολλά υποσχόμενα» κοιτάσματα χρυσού, χαλκού και βολφραμίου. Αυτό έρχεται μετά την πρόσφατη αναφορά ότι οι ΗΠΑ διερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες στη βιομηχανία σπάνιων γαιών του Καζακστάν.

 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λόρενς Γουόνγκ συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Νέο Δελχί. Το σχέδιο περιλαμβάνει οκτώ κύριους τομείς συνεργασίας: οικονομία, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ψηφιοποίηση, βιωσιμότητα, συνδεσιμότητα, υγειονομική περίθαλψη και ιατρική, ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτισμού, και άμυνα και ασφάλεια.

 

Μια αντιπροσωπεία στρατιωτικών αξιωματούχων από το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε συνομιλίες στην Τασκένδη με τους ομολόγους τους από το Ουζμπεκιστάν. Συζήτησαν ένα προσχέδιο για διμερή στρατιωτική και στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία το 2026.

 

Η Ιαπωνία και η Αυστραλία συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μετά από συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών τους. Χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση της Αυστραλίας να αποκτήσει φρεγάτες κλάσης Mogami ιαπωνικής κατασκευής για να αντικαταστήσει τον δικό της γερασμένο στόλο πολεμικών πλοίων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!