Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν

584293946_1382611369924431_3805736448623397098_n

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα τρεις νέες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό, στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, συνολικού ύψους περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και έστειλε τα προτεινόμενα πακέτα στο Κογκρέσο για εξέταση.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια (DSCA), το γραφείο του Πενταγώνου που διαχειρίζεται τις πωλήσεις και την εκπαίδευση των στρατιωτικών εταίρων των ΗΠΑ, περιέγραψε τις λεπτομέρειες των αιτημάτων σε ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Δύο από τις προτεινόμενες συμφωνίες αφορούν τη Σαουδική Αραβία και η τρίτη αφορά το Μπαχρέιν.

Η πώληση στο Μπαχρέιν ανέρχεται σε 445 εκατομμύρια δολάρια και επικεντρώνεται στην υποστήριξη των F-16. Η χώρα αναζητά ανταλλακτικά αεροσκαφών, κοντέινερ πυραύλων, εξαρτήματα ραντάρ, ανταλλακτικά συστημάτων καθοδήγησης, εξοπλισμό επίγειας υποστήριξης και εργαστηριακό εξοπλισμό. Ο νέος εξοπλισμός θα προστεθεί σε μια προηγούμενη υπόθεση πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό που δεν μπόρεσε να κοινοποιηθεί στο Κογκρέσο. Οι κύριοι ανάδοχοι αναμένεται να είναι η General Electric Aerospace και η Lockheed Martin Aeronautics, ο κύριος κατασκευαστής των F-16.

Το Μπαχρέιν, ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός ΝΑΤΟ, παρέλαβε για πρώτη φορά τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 το 1990, καθιστώντάς την πρώτη χώρα του Κόλπου που λειτούργησε το αεροσκάφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν τα αεροσκάφη για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας του Μπαχρέιν και τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων, ιδίως ενόψει περιφερειακών απρόβλεπτων περιστατικών όπως ο Πόλεμος του Κόλπου το 1991.

Το πρώτο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας είναι μια πώληση 500 εκατομμυρίων δολαρίων που θα διατηρούσε τον στόλο ελικοπτέρων της εφοδιασμένο με ανταλλακτικά και επισκευές. Το σχέδιο θα έδινε στη χώρα πρόσβαση σε ένα αμερικανικό σύστημα που επιτρέπει στους συμμάχους να παραγγέλνουν ανταλλακτικά όποτε χρειάζονται. Η υποστήριξη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από το Βασιλικό Σώμα Αεροπορίας Ξηράς της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων εργασίας όπως Black Hawks, Apaches και Chinooks, καθώς και ελαφρύτερα αεροσκάφη όπως Schweizer 333s και Aerial Scouts. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η δεύτερη περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επίσης αποτιμάται σε 500 εκατομμύρια δολάρια, είναι ένα συνολικό πακέτο εκπαίδευσης . Η πρόταση θα επέτρεπε στον Στρατό των ΗΠΑ να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης στο Βασιλικό Σώμα Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Η DSCA αναφέρει ότι οι τρεις προτεινόμενες πωλήσεις δεν θα απαιτούσαν την αποστολή νέων υπαλλήλων ή εργολάβων της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν, ούτε θα άλλαζαν την ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή. Εκτός εάν το Κογκρέσο μπλοκάρει τις πωλήσεις εντός του 30ήμερου παραθύρου αναθεώρησης, αυτές θα εγκριθούν.

 Οι εγκρίσεις του Υπουργείου Εξωτερικών έρχονται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπου η αμυντική συνεργασία και οι στρατιωτικές πωλήσεις ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Πριν από την επίσκεψη, ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση στη Σαουδική Αραβία δεκάδων αεροσκαφών F-35 Joint Strike Fighter, τα οποία, εάν οριστικοποιηθούν, θα καταστήσουν το βασίλειο την πρώτη αραβική χώρα που θα κατέχει το αεροσκάφος.

Το Κογκρέσο, το οποίο έχει 30 ημέρες για να εξετάσει οποιαδήποτε προτεινόμενη ξένη στρατιωτική πώληση, θα μπορούσε να εγείρει αντιρρήσεις και ενδεχομένως να μπλοκάρει οποιαδήποτε τέτοια πώληση F-35 λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια σχετικά με την προστασία της προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και για επίμονα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνέδεσαν με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ, ο Τραμπ χαρακτήρισε επίσης τη Σαουδική Αραβία ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ. Αυτό το καθεστώς μειώνει ορισμένες από τις απαιτήσεις αδειοδότησης και κανονισμών που ισχύουν για άλλες χώρες που αποκτούν προηγμένα όπλα, διευκολύνοντας έτσι το Ριάντ να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!