Daily Briefing: Οι κυριότερες διεθνείς ειδήσεις της ημέρας (9/2/26)

fb85be9a-e64d-4c59-bfaf-b38e7c7575a4

Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά δεν βλέπει λαμπρό μέλλον στην οικονομική τους σχέση, επειδή η Ουάσινγκτον συνεχίζει να δημιουργεί νέα εμπόδια, δήλωσε σε νέα συνέντευξη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας που έγιναν στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Αυγούστου στην Αλάσκα. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία μόλις ολοκλήρωσαν έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων στο Άμπου Ντάμπι.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στρατολογούν φιλελεύθερους ακτιβιστές στη Λευκορωσία για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τη συνταγματική τάξη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, μίλησαν τηλεφωνικά για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επερχόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου του Κράτους της Ένωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή και ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ενεργήσει μονομερώς για να το εξαλείψει, δήλωσαν ανώνυμες πηγές ασφαλείας στην Jerusalem Post. Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το πρόγραμμα πυραύλων του Ιράν δεν θα τεθεί ποτέ προς διαπραγμάτευση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν πρέπει να συνεχιστεί και ότι τυχόν ανησυχίες μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου. Αν και είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκίνησαν καλά, πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να διαπραγματευτεί χωρίς απειλές ή πιέσεις. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ένας ακόμη γύρος συνομιλιών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύντομα, είπε. Ξεχωριστά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας για να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Η απώλεια πρόσβασης στις δορυφορικές επικοινωνίες Starlink έχει περιπλέξει την εξάρτηση του ρωσικού στρατού από μικρές κινητές ομάδες κατά μήκος του ουκρανικού μετώπου, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Σε συνδυασμό με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι μικρές μονάδες της Ρωσίας έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους και οι επιχειρήσεις τους έχουν γίνει κατακερματισμένες και ασυντόνιστες, ανέφερε η έκθεση. Σχετικά, η Ρωσία προσφέρει χρήματα σε Ουκρανούς που είναι πρόθυμοι να εγγραφούν στο Starlink εκ μέρους τους, σύμφωνα με σύμβουλο του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας κέρδισε πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων στην κάτω βουλή, θέτοντας τις βάσεις για να παραμείνει πρωθυπουργός η Σανάε Τακαΐτσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Οκτώβριο. Η Τακαΐτσι δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να ακολουθήσει μια «υπεύθυνη αλλά και επιθετική» δημοσιονομική πολιτική και να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες. Στο μεταξύ, το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραψε αλματώδη άνοδο σήμερα Δευτέρα, την επομένη του εκλογικού θριάμβου της Τακαΐτσι, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των κρατικών δαπανών και κολοσσιαίες φορολογικές ελαφρύνσεις, αν και ειδικοί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων και τα αποτελέσματά τους.

Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ διεξάγουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Τζέντα. Το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η άσκηση στοχεύει στην ενίσχυση της κοινής συνεργασίας και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν οι ασκήσεις.

Ο Τιμ Άλαν, διευθυντής Επικοινωνίας του Bρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, παραιτήθηκε σήμερα, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Μόργκαν Σουίνι, κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού, που επικαλέστηκε την υποστήριξη που είχε εκφράσει προς το πρόσωπο του Πίτερ Μάντελσον όταν ετέθη θέμα διορισμού του στην θέση του πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον. Ο Κιρ Στάρμερ χάνει δύο κορυφαία μέλη του επιτελείου του στη προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κυβερνητική κρίση που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το πρόσωπο του Πίτερ Μάντελσον και τις σχέσεις του με τον χρηματιστή, σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!