Ρωσία, Κίνα και Ιράν θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στο Στενό του Ορμούζ

750x422_cmsv2_2e410411-2b04-5f11-919f-4eda3da9053d-3961578

Ρωσία, Κίνα και Ιράν ανέπτυξαν σκάφη στο Στενό του Ορμούζ για να συμμετάσχουν σε κοινή ναυτική άσκηση που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Νικολάι Πατρούσεφ βοηθός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι τρεις χώρες εμβαθύνουν τον ναυτικό συντονισμό εν μέσω μιας στρατιωτικής ενίσχυσης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ασκήσεις έρχονται καθώς το Ιράν έχει εντείνει την διπλωματική προσέγγιση προς τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε έναν δεύτερο γύρο έμμεσων πυρηνικών συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογραμμίζοντας την παράλληλη προσέγγιση της Τεχεράνης για διπλωματία και αποτροπή.

Ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty την Τρίτη ότι η Μόσχα επιδιώκει να σπάσει την «ηγεμονία» της Δύσης στις θάλασσες, χτίζοντας μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη στους ωκεανούς». Ο Πατρούσεφ, ο οποίος προεδρεύει του Ρωσικού Ναυτιλιακού Συμβουλίου – ενός φορέα που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2024 για τον συντονισμό της εθνικής ναυτιλιακής πολιτικής και την ενίσχυση της ναυτικής άμυνας – κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι βασίζονται στη «διπλωματία των κανονιοφόρων», συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, ωθώντας τη Ρωσία και τους εταίρους της να ενισχύσουν τη ναυτική συνεργασία.

«Η άσκηση «The Maritime Security Belt 2026» στο Στενό του Ορμούζ, όπου η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έστειλαν τα πλοία τους, αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική», σχολίασε ο Πατρούσεφ.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2019 με πρωτοβουλία του ναυτικού του Ιράν.  Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim το Ιράν πρόκειται να φιλοξενήσει τις τριμερείς ναυτικές ασκήσεις του τρέχοντος έτους  στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία.

Το Ιράν απευθύνεται σε Ρωσία και Κίνα

Η Τεχεράνη έχει εντείνει τις επαφές της με τη Μόσχα και το Πεκίνο, δύο κρίσιμους εταίρους, εν μέσω απειλών των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλωτών κατά του καθεστώτος από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Ο Αλί Λαριτζανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, φιλοξένησε τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Τσιβιλέφ στην Τεχεράνη την Τρίτη. Ο Τσιβιλέφ βρέθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην 19η συνεδρίαση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ιράν-Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τσιβιλέφ επαίνεσε τις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί στενά τον τελευταίο χρόνο.

Η Ρωσία και το Ιράν, που βρίσκονται υπό αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Δύση, συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα, το εμπόριο, η ενέργεια και η πολιτική στο πλαίσιο μιας 20ετούς Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Πούτιν και του Ιρανού ομολόγου του, Μασούντ Πεζεσκιάν, τον Ιανουάριο του 2025.

Ο Λαριτζανί συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα στα τέλη Ιανουαρίου. Δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες της συνάντησης, αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από έναν πρώτο γύρο έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για νομικές και διεθνείς υποθέσεις, ταξίδεψε στην Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο βοηθό υπουργό Εξωτερικών Λιού Μπιν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Λιού επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στο νόμιμο δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε πολιτική και διπλωματική επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.

Και ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε «την τρέχουσα κατάσταση με το Ιράν» με τον Σι σε μια ανάρτηση στο Truth Social.

Ο Τραμπ κλιμακώνει τις απειλές και τις πιέσεις του προς το Ιράν και τους συμμάχους του για να το πιέσουν να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει την Τεχεράνη να μειώσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και πυραύλων.

Σε ρεπορτάζ του Σαββάτου, το Axios επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι ο Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον θα εργαστεί για τη μείωση των πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα.

Απαντώντας στην έκθεση, το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η κανονική συνεργασία μεταξύ χωρών που διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι εύλογη και θεμιτή και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται».

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου του Ιράν, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στην Κίνα ανήλθαν σε περίπου 743,1 εκατομμύρια δολάρια το 2025, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 9,4% της συνολικής αξίας εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Trade Intelligence Global Data

Επίδειξη δύναμης στο Στενό του Ορμούζ

Οι φετινές ασκήσεις συμπίπτουν με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον εν μέσω μιας σημαντικής ναυτικής ενίσχυσης των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι το USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποστέλλεται από την Καραϊβική στη Μέση Ανατολή, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το USS Abraham Lincoln και άλλα αντιτορπιλικά που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιτεθεί στο Ιράν για την καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας τον περασμένο μήνα, προτού εμφανιστεί να υποχωρήσει και αντ’ αυτού να πιέσει για διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την Τρίτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σύνολο «κατευθυντήριων αρχών» κατά τη διάρκεια των έμμεσων πυρηνικών συνομιλιών στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις πιο εποικοδομητικές από έναν προηγούμενο γύρο, αλλά προειδοποιώντας ότι μια τελική συμφωνία παραμένει μακριά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες, ο Αραγτσί δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές θα εργαστούν τώρα σε προσχέδια κειμένων και θα τα ανταλλάξουν πριν αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. Ενώ παραμένουν σημαντικές διαφορές, είπε ότι οι διαπραγματευτές έχουν πλέον μια «σαφέστερη πορεία» προς τα εμπρός.

Παρά τις ανανεωμένες διπλωματικές προσπάθειες, οι εντάσεις συνεχίζονται στο Στενό του Ορμούζ, όπου οι στρατιωτικοί ελιγμοί και οι επιδείξεις δύναμης έχουν κλιμακωθεί.

IRGC Navy commander Commodore Alireza Tangsiri (Iranian Defence / Tasnim)

Η κυκλοφορία μέσω του στενού ανεστάλη για αρκετές ώρες την Τρίτη, αφού το IRGC του Ιράν έκλεισε τμήματα του βασικού περάσματος σε σχέση με ναυτικές ασκήσεις. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων την Τρίτη, ο διοικητής του ναυτικού του IRGC, Αλιρεζά Τανγκσίρι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να κλείσουν το Στενό του Ορμούζ ανά πάσα στιγμή «κατόπιν εντολών της ανώτερης ηγεσίας της χώρας».

Σε προηγούμενες δηλώσεις τη Δευτέρα, ο Αλιρεζά Τανγκσίρι, δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του IRGC διατηρεί συνεχή επιτήρηση πάνω από το Στενό του Ορμούζ, αποκαλώντας το πέρασμα και τον Κόλπο «ανίκητα φρούρια» και πηγές «εθνικής τιμής» για τους Ιρανούς.

Εξήρε την επιτήρηση του IRGC για τη διασφάλιση της ασφάλειας του στρατηγικού περάσματος, το οποίο, όπως είπε, έχει κρίσιμο ρόλο στο περιφερειακό και παγκόσμιο εμπόριο, καθώς περισσότερα από 80 πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το διέρχονται καθημερινά.

Το Στενό του Ορμούζ είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία στον κόσμο, καθώς είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα από τον Κόλπο προς την Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!