29/03/2024

Forbes: Τι γνωρίζει ο Tim Cook που δεν το ξέρει το Facebook

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει ζωή μετά το Facebook; 

Της Constance Dierickx

Η κίνηση της Apple να αυστηροποιήσει την πολιτική απορρήτου της έγινε γνωστή αυτή την εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε ότι το Facebook συλλέγει δεδομένα χωρίς άδεια. Μέσω ενός προγράμματος που ήταν διαθέσιμο μόνο σε αξιόπιστους προγραμματιστές, το Facebook δοκίμαζε μια εφαρμογή. Η Apple ισχυρίζεται ότι, ενώ το έκανε αυτό, το Facebook παραβίασε τη συμφωνία που είχαν κάνει, με αποτέλεσμα την αναστολή της πρόσβασης των υπαλλήλων του Facebook σε εφαρμογές που δοκιμάζονταν ή ενημερώνονταν, οι οποίες λειτουργούσαν σε συσκευές της Apple.

Σε άρθρο τους οι New York Times σημείωναν: “Μπορεί να μην αποτελεί μέρος του βιογραφικού του, αλλά ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ανέλαβε πρόσφατα χρέη παρατηρητή του ιδιωτικού απορρήτου από την πλευρά του Facebook, με σκοπό να περιγράψει τα πολύτιμα εταιρικά assets της Apple”.

Η ιδέα ότι κάποιοι χρήστες iPhone θα έφευγαν από την Apple αν το Facebook, το Instagram και άλλες εφαρμογές που ανήκουν στο Facebook δεν ήταν διαθέσιμες σε συσκευές που χρησιμοποιούν iOS, φαίνεται δραματική. Μπορεί μάλιστα να φαίνεται λογικό ότι ένας τέτοιος κίνδυνος θα μπορούσε να αποτρέψει την Apple από την υπεράσπιση των πολιτικών απορρήτου της. Αλλά αυτή η στάση εκ μέρους της εταιρείας του Cook δεν μπορεί να γίνει κατανοητή με ρεαλιστικούς ή νομικίστικους όρους. Το απόρρητο, όπως έχει πει ο Cook, “είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα”. Η ιδιωτικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της ηθικής της Apple. Και δεν είναι απλώς ένας κώδικας δεοντολογίας, αλλά μια πραγματική ενσωματωμένη ηθική.

Καμία εταιρεία δεν ανταποκρίνεται πλήρως και με απόλυτη επιτυχία στις υποσχέσεις της. Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι το FaceTime της Apple είχε μια ευπάθεια που επέτρεπε στους χρήστες να… κρυφοκοιτάζουν ο ένας τον άλλο. Είναι αλήθεια όμως ότι επρόκειτο για ένα bug και τίποτα παραπάνω. Η ίδια η Apple μάλιστα σταμάτησε τη λειτουργία του FaceTime για να διορθώσει το ελάττωμα.

Η ιδιωτικότητα είναι σημαντική για εκατομμύρια ανθρώπους, όπως φαίνεται από τη δυσπιστία και την καχυποψία που προκαλεί η παραβίασή της. Ίσως ένα κρούσμα απώλειας εμπιστοσύνης δεν οδηγεί πολλούς ανθρώπους να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο Facebook, αλλά η ελαχιστοποίηση της χρήσης μειώνει την πρόσβαση για τους διαφημιζόμενους και τον όγκο των δεδομένων που είναι διαθέσιμα στο Facebook. Οι πλατφόρμες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις πωλούν πρόσβαση σε χρήστες οι οποίοι δεν συνειδητοποιούν συχνά ότι η ηλεκτρονική συμπεριφορά τους είναι το προϊόν.

Το Facebook εμφανίζεται τόσο ανώριμο, πιέζοντας και ξεπερνώντας τα όρια, ζητώντας συγγνώμη για την έλλειψη προσοχής που επέτρεψε στην Cambridge Analytica να υποκλέψει τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Μετά το περιστατικό αυτό, μάλιστα, που οδήγησε στην κατάθεση του Mark Zuckerberg στην Ουάσινγκτον, δεν φαίνεται ότι το Facebook διατίθεται να κάνει τις σωστές ενέργειες.

Η Apple εμφανίζεται πιο ώριμη εταιρεία. Ο ίδιος ο Cook φαίνεται ήρεμος, στοχαστικός και ισορροπημένος. Θυμίζει τον Frank Blake, τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας The Home Depot. Ο Blake, όταν αντιμετώπισε μια περίπτωση παραβίασης δεδομένων, έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει. Ενίσχυσε την ασφάλεια απορρήτου των πελατών του και τους απευθύνθηκε σε προσωπικό επίπεδο. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς έλλειψη ειλικρίνειας. Το πιο σημαντικό, δεν έκρυψε την αλήθεια.

Ο επικεφαλής μιας επιχείρησης δεν είναι απαραίτητο ότι μπορεί να προβλέψει τον βαθμό ωριμότητας της εταιρείας ούτε την ηλικία της ίδιας της εταιρείας. Το ζήτημα είναι η κουλτούρα της επιχείρησης. Οι ηγέτες που κλείνουν το μάτι κάθε φορά που εργαζόμενοί τους καταπατούν τις αρχές στις οποίες υποτίθεται ότι στηρίζεται, με σκοπό την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη κερδών, είναι μοιραίο ότι θα βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με κρίσεις.


Ο Tim Cook γνωρίζει ότι να ηγείσαι μιας εταιρείας όπως η Apple σημαίνει πως πρέπει η επιχείρηση να οργανωθεί έτσι ώστε να επιδιώκει τους στόχους έχοντας ήσυχη τη συνείδησή της και τηρώντας τις αρχές της. Οι επικεφαλής του Facebook, από την άλλη, λένε ότι θέλουν οι χρήστες να τους εμπιστεύονται. Οι άνθρωποι θέλουν να τους πιστέψουν, εν μέρει επειδή οι εφαρμογές του Facebook έχουν γίνει τόσο απαραίτητες για την καθημερινότητά μας. Η εμπιστοσύνη όμως δεν είναι αρκετή. Μέχρι στιγμής, οι επικεφαλής του Facebook δεν έχουν οργανώσει την εταιρεία με τέτοιον τρόπο ώστε να τους κάνει υπερήφανους. Η καλή θέληση είναι εταιρικό περιουσιακό στοιχείο και δεν είναι μόνιμο.

 

capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024