19/03/2024

Το “δίκτυο lego” και η τρομοκρατία

 

Το “δίκτυο lego” και η εσωτερική τρομοκρατία εξτρεμιστών

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Μιλώντας με συναδέρφους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πληροφορήθηκα την έννοια του “δικτύου lego” για την εσωτερική τρομοκρατία εξτρεμιστών. Ομολογώ πώς ήταν έκπληξη ο όρος για μένα, όμως κατανόησα για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη ορολογία.

Το δίκτυο lego αναφέρεται στην σποραδική εξάπλωση χτυπημάτων κατά επιλεγμένων στόχων κυβερνητικού χαρακτήρα και αξιωματούχων του, σε μια εκδήλωση μαζικών πράξεων. Σύμφωνα με την εξήγηση, τα χτυπήματα αυτά μοιάζουν με κομμάτια από το συγκεκριμένο παιχνίδι που τα παρατάει ένας μικρός στον χώρο εν ώρα ύπνου (καθημερινότητα/ειρήνη) για να εκδικηθεί τους γονείς του (κράτος/κυβέρνηση). Προκαλεί κάποια στιγμή με μια πράξη του φασαρία μέσα στο βράδυ (πράξη πρόκλησης) για να βγούν οι γονείς του ή απλά βγαίνει ο γονιός μόνος του για να κάνει κάτι μέσα στο σκοτάδι. Πιθανόν να μην πάθει κάτι, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα φοράει υποδήματα (προστασία), όμως παρόλα αυτά θα ενοχληθεί ή μπορεί και να πονέσει αν δεν φοράει (χωρίς ικανή προστασία). Μάλιστα, αν πατήσει περισσότερα από ένα κομμάτια ( δηλαδή αρκετά χτυπήματα σε σειρά) ο πόνος μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ενόχληση. 

Το όλο σχέδιο στρατηγικής, να επισημάνω, πώς μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που έγινε το 2008 στην Αθήνα, όπου συγκροτημένες πράξεις τρομοκρατίας είχαν πραγματικά αποσταθεροποιήσει τη νόμιμη τάξη της χώρας και οδήγησαν σε απώλεια κύρους τόσο της ΕΛΑΣ όσο και της κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

Η αντιμετώπιση, σύμφωνα με την συζήτηση που είχα με ανθρώπους σε θέσεις τρομοκρατίας, είναι δύο μορφών:  Η πρώτη είναι η προληπτική, όπου πριν από κάθε κίνηση, θα πρέπει να υπάρχει ανίχνευση χώρου (μέτρα προστασίας και πρόληψης) ενώ η δεύτερη είναι αυτή της αντίδρασης και καταστολής “φορώντας πάντα βαριές μπότες” ( μέτρα ταχύτατης και συντριπτικής καταστολής) που δεν θα αφήνουν περιθώρια δράσης.

Γηράσκω αει διδασκόμενος λοιπόν για μένα προφανώς για κάτι που οφείλω να αναφέρω πώς δεν θα το έβρισκα σε δοκίμια ή άλλα εγχειρίδια. Είναι όρος “πεδίου”, όπως μου μεταφέρθηκε από συναδέρφους και τον αλίευσαν από διάφορες ανακρίσεις και έρευνες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023