29/03/2024

Ευρώπη, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Κατά τη νέα πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, η Ρωσία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. Κατά την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, προκαλεί σοκ ο ισχυρισμός του Ντόναλντ Τραμπ ότι τα γερμανικά αυτοκίνητα απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες απόψεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο και ασφαλώς οι δύο κυρίες δεν περιορίστηκαν σε μονόπλευρες τοποθετήσεις. Η μεν κ. Κραμπ – Κάρενμπαουερ έκανε γενικά προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ η φράου Μέρκελ φρόντισε να είναι σαφής στα «όχι» της απέναντι στην Ουάσιγκτον, υπερασπιζόμενη ταυτόχρονα τις πολιτικές της χώρας της.

Πιο αναλυτικά, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την ουσιαστική κήρυξη εμπορικού πολέμου κατά της Ευρώπης και ιδιαίτερα κατά της χώρας της από τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα τον επέκρινε ευθέως ή εμμέσως για τις αποφάσεις του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, να καταγγείλει τη συμφωνία με το Ιράν και να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς με τη Ρωσία. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κατασκευή του Nord Stream 2 και στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ολες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν προτίθεται να ρίξει νερό στο κρασί του και επομένως η διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων στο σύνολό τους όχι μόνο θα ενταθεί στο εμπόριο και στην ασφάλεια, αλλά και θα διευρυνθεί, τουλάχιστον έως τις αμερικανικές εκλογές. Σε αυτό συνηγορεί η θερμή ανταπόκριση που επεφύλαξε η πλειονότητα των παρισταμένων στην ομιλία της Αγκελα Μέρκελ, αλλά και η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μ. Πενς που δεν άφησε περιθώρια αλλαγής της γραμμής Τραμπ. Αλλωστε, πολλοί θεωρούν ότι με Τραμπ ή όχι η αποστασιοποίηση στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι σαφές από τις τοποθετήσεις των δύο κυριών που εκπροσώπησαν το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας στη διάσκεψη, αλλά και από δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων ηγετών κατά καιρούς, πως η Ευρώπη νιώθει ότι απειλείται. Δεν έχει τόση σημασία αν η αίσθηση αυτή είναι δικαιολογημένη ή όχι, ούτε αν απειλείται περισσότερο από τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Σημασία έχει ότι αισθάνεται μετέωρη μεταξύ των δύο, δίχως δικές της στρατιωτικές δυνάμεις που θα εγγυώνται την ασφάλειά της, δίχως κοινή εξωτερική πολιτική για να εκφράζεται με μία φωνή, με αυξανόμενη αμφισβήτηση της συνοχής της από εσωτερικές δυνάμεις και κράτη-μέλη και στο κατώφλι της υλοποίησης του Brexit.

Για να αντιμετωπίσει τις ανασφάλειές της και να γίνει υπολογίσιμη οντότητα, είναι φανερό ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ταχέως κοινό στρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινό υπουργό Οικονομικών. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να ξεπεράσει τις ενοχές της ή να αναλάβει παράλληλα αναγκαίες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Γερμανία.

Καθημερινή Έντυπη Έκδοση 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024