28/03/2024

Bloomberg: O Trump πρέπει να σταματήσει προτού χάσει τη Γερμανία

From L-R, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, German Chancellor Angela Merkel, U.S. President Donald Trump and Italian Prime Minister Paolo Gentiloni pose for a family photo during the G7 Summit in Taormina, Sicily, Italy, May 26, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst - RTX37RET

Του Leonid Bershidsky

Εάν ο Πρόεδρος Donald Trump ενεργήσει με βάση το πιθανό συμπέρασμα της έκθεσης του υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross -ότι οι εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια- θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανογερμανικές σχέσεις στο ναδίρ της περιόδου μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Trump πιθανότατα θεωρεί ότι αυτό θα ήταν λιγότερο απειλητικό για την ασφάλεια από ό,τι οι Mercedes-Benz και οι BMW.

Το περιεχόμενο της έκθεσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Όμως, ο Trump έχει απειλήσει προηγουμένως να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και η έκθεση του Ross μπορεί να του προσφέρει μια καλή δικαιολογία. Οι Γερμανοί και οι εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένουν τα χειρότερα, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς έχουν προσπαθήσει να μην πάρουν την κατάσταση στα σοβαρά. (“Ως οπαδός του ποδηλάτου, παραδέχομαι ότι συμμερίζομαι κάπως την εκτίμηση του @realDonaldTrump ότι τα (γερμανικά) αυτοκίνητα είναι μια πρόκληση για την ασφάλεια”, έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter ο Ralf Beste, διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο, η Καγκελάριος Angela Merkel μίλησε σαν να ήξερε τι περιλαμβάνεται στην έκθεση Ross:

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW είναι στη Νότια Καρολίνα -όχι στη Βαυαρία, αλλά στη Νότια Καρολίνα. Η Νότια Καρολίνα πουλάει στην Κίνα. Εάν αυτά τα αυτοκίνητα, που κατασκευάζονται στη Νότια Καρολίνα, καθώς και εκείνα που είναι κατασκευάζονται στη Βαυαρία, θέτουν ξαφνικά απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τότε αυτό μας τρομάζει.

Αυτό που πράγματι τρομάζει δεν είναι μόνο η υπόνοια ότι, 30 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Γερμανία μπορεί να θεωρηθεί ξανά απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ Είναι, επίσης, το γεγονός ότι οι δασμοί του 25% θα μπορούσαν να διαγράψουν μεγάλο μέρος της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να φτάσει το πενιχρό 1% φέτος. Σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics το 2018, οι δασμοί θα “ψαλίδιζαν” 0,2% από την ανάπτυξη αυτή ή και το διπλάσιο εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας και μειωμένων επενδύσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου ανέφερε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί θα κοστίσουν στη Γερμανία το 7,7% των εξαγωγών αυτοκινήτων και το 4,9% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Θα μειώσουν την προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία αυτοκινήτων κατά περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ και την οικονομική παραγωγή της Γερμανίας κατά 5 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 0,1%.

Με τη γερμανική οικονομία να πατάει ήδη “φρένο”, οι δασμοί θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν σε ύφεση.

Περισσότερο κι από την πρόσφατη πίεση των ΗΠΑ σε άλλα μέτωπα -πυρηνική συμφωνία του Ιράν, αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, κινεζικός εξοπλισμός για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G- αυτό θα ισοδυναμούσε με εχθρική δράση, συγκρίσιμη με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, που είναι αντίπαλος, όχι σύμμαχος. Οι Γερμανοί θα μπορούσαν εύλογα να αναρωτηθούν ποια είναι πραγματική διαφορά ανάμεσα σε μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και σε μια εχθρική σχέση με αυτές.

Στην πραγματικότητα, αναρωτιούνται ήδη. Ένας αριθμός πρόσφατων δημοσκοπήσεων καταδεικνύει τη βαθιά γερμανική δυσαρέσκεια για το πώς εξελίσσεται η σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το φιλοαμερικανικό λόμπι, Atlantik-Bruecke, το 85% των Γερμανών αξιολογούν τη σχέση ως “μάλλον αρνητική” ή “πολύ αρνητική” και το 58% θεωρούν ότι η Γερμανία πρέπει να αποστασιοποιηθεί περισσότερο από τις ΗΠΑ. Η έρευνα αυτή και μια άλλη, από την DeutschlandTrend, δείχνουν ότι οι Γερμανοί θεωρούν την Κίνα πιο αξιόπιστο εταίρο από τις ΗΠΑ. Μια άλλη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Γερμανοί θεωρούν τις ΗΠΑ τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, μπροστά από τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις αντιλήψεις περισσότερο από την πρόκληση οικονομικής ζημίας σε ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της γερμανικής υπερηφάνειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Trump μπορεί να πιστεύει ότι υιοθετεί απλώς μια λιγότερο φιλική στάση απέναντι στην Merkel, η οποία δεν έχει καταφέρει να κρύψει την αντιπάθειά της γι ‘αυτόν, αλλά, αντίθετα, κοντεύει να αποξενώσει ολόκληρη τη χώρα. Η έρευνα του Atlantik-Bruecke δείχνει ότι οι ψηφοφόροι όλων των μεγάλων γερμανικών κομμάτων είναι ενωμένοι στην αρνητική εκτίμησή τους για τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις.

Η κυβέρνηση Trump πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να εξετάσει αν θέλει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Οι γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν υπονομεύουν απλά μια παλιά συμμαχία, αλλά καταστρέφουν την εικόνα τους στην πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης και κάνουν τους Γερμανούς να επαναξιολογήσουν μια κληρονομιά επτά δεκαετιών που δεχόταν την αμερικανική κατεύθυνση στο ξερίζωμα του ναζισμού. Τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από μια τέτοια επανεκτίμηση.

CAPITAL.GR 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024