20/04/2024

Οι λύσεις του Κυπριακού και οι υδρογονάνθρακες

Γράφει η Αλεξάνδρα Φωτάκη 

Νέος γύρος συνομιλιών στον ορίζοντα με επίκεντρο το Κυπριακό, με Αναστασιάδη – Ακιντζί να ξεκινούν συναντήσεις. Συνομιλίες που θα ξεκινήσουν με φόντο τις συνεχώς εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό, σε επίπεδο πολυεθνικών, με αιχμή και το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι μόνο, ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα. Κυρίως για να απελευθερώσει την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και να επιτρέψει την εξάντληση των επιχειρηματικών επιλογών.

 

Τι σημαίνει όμως άμεση λύση του Κυπριακού, ρεαλιστικά, χωρίς εισαγωγικά και σύμφωνα με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα να συμβαίνουν;

Λύση του Κυπριακού είναι ο συμβιβασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την επανένωση της Κύπρου.

Λύση του Κυπριακού είναι και η επίσημη απόφαση για διχοτόμηση και δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Λύση του Κυπριακού είναι και το σχέδιο Ανάν.

Λύση του Κυπριακού είναι και η συνομοσπονδία.

Λύση του Κυπριακού είναι και η «χαλαρή» ομοσπονδία, δηλαδή η συνομοσπονδία.

Λύση του Κυπριακού είναι και η «χαλαρή» ομοσπονδία, με διατήρηση των εγγυήσεων, δηλαδή των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, ως δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ή πιο σικ ΝΑΤΟικές εγγυήσεις…

Λύση είναι και η εξέλιξη και αναγνώριση της μη λύσης.

Δεν αναφέρομαι σε δίκαιη και βιώσιμη λύση. Αναφέρομαι σε οποιαδήποτε λύση. Και αυτές οι λύσεις δεν έχουν τέλος. Εχουν όμως υποστηρικτές. Τόσο εντός όσο και εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστηρικτές που μπορεί να εμφανίζονται ως «δεξιοί», «αριστεροί», «κεντρώοι», «διεθνιστές», και τους πιο ειλικρινείς σε κάθε περίπτωση τους έχοντες συμφέροντα.

Ενας παλιός δημοσιογράφος, παραδοσιακός «διεθνατζής», που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, έλεγε πολλά χρόνια πριν, σχεδόν ταυτόχρονα με την εισβολή, ότι «το Κυπριακό λύθηκε το 1974»… Με σαφή και αποδεδειγμένο μετά από τόσα χρόνια το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ψέματα; Οπως απέδειξε η Ιστορία μάλλον όχι. Άδικα; Σίγουρα. Η λύση αυτή μπορεί να αλλάξει; Εξαιρετικά δύσκολα. Αλλωστε στην Ιστορία ότι χάθηκε με αίμα δεν κερδήθηκε με διαπραγμάτευση…

Στην παρούσα ιστορική περίοδο είναι πολλοί οι παίκτες που δεν θέλουν απλά, απαιτούν, λύση στο Κυπριακό. Και για να είμαι σαφής, όχι δίκαιη λύση για το λαό, αλλά μία λύση. Αδικη, διχοτομική, κατοχική, δεν έχει σημασία. Αρκεί να είναι μία λύση που πάνω από όλους και όλα θα προστατεύει και θα εξασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα έχουν το πεδίο ελεύθερο τόσο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, όσο και την για την εκμετάλλευση της θέσης της ως ενεργειακό σταυροδρόμι.

Στις συνομιλίες ο Ακιντζί, όσο και αν προσπαθεί δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από τις τουρκικές εντολές. Αλλωστε η «καρατόμηση» του έχει ήδη αρχίζει να ετοιμάζεται και να προωθούνται στη θέση του πιο πρόθυμοι και συνεργάσιμοι με τις επιταγές της Άγκυρας. Επομένως τα όσα θα πει είναι πλήρως ελεγχόμενα και υπαγορευμένα.

Οσο για το Νίκο Αναστασιάδη, έχει τις δικές του δεσμεύσεις και αγκυλώσεις. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Για την Ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…

Το ερώτημα είναι η κακή λύση μπορεί και πώς να επηρεάσει την Ελλάδα;

Ενα «ατύχημα» μπορεί να απειλήσει το Αιγαίο;

Αν λυθεί το Κυπριακό λύνονται τα προβλήματα Αθήνας – Αγκυρας;

Πώς θα ικανοποιηθεί η τουρκική απαίτηση για συνδιαχείριση του Αιγαίου, που γεννά τις αμφισβητήσεις, τις γκρίζες ζώνες και τον χαρακτηρισμό δεκάδων νησιών ως «τουρκικά»;

Να θυμάστε ότι η στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των γεωστρατηγικών – γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Η Γαλλία δεν αποκτά βάση, αλλά βάσεις στην Κύπρο, μετά και τη συμφωνία Αναστασιάδη – Μακρόν, όπως επιβεβαιώνουν πληροφορίες από το Παρίσι. Η Total ξεκινά έρευνες σε νέα τεμάχια. Το Ισραήλ δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή. Και το χρήμα αναζητά τη δική του διέξοδο…

Και εντός των ημερών ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil.

Η λύση στο Κυπριακό, θα δοθεί από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ, τη διαμόρφωση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο που ενδέχεται να γιγαντωθούν και το ρόλο της Κύπρου σε αυτά. Και η λύση «καλή», «κακή»,  «δίκαιη» ή «άδικη» θα έχει καταλυτική επίδραση και στις εξελίξεις στο Αιγαίο…

 

Πηγή: in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024