16/04/2024

Ασφάλεια και η στρεβλή εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Είναι δεδομένο πώς πολλά από όσα λέγονται και όσα ακούγονται σε διάφορους τομείς ασφαλείας, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν κατανοητά από ανθρώπους που δεν σχετιζονται με τον χώρο. Έχει να κάνει με την έλλειψη γνώσης βασικών πραγμάτων που αφορούν το πώς λειτουργεί μια διαδικασία και πώς διασφαλίζεται μια κατάσταση μέσω αυτής.

Για παράδειγμα, είναι μάλλον δύσκολο να κατανοηθεί πώς σε μια διάσωση πολλών ατόμων από μια ομάδα, κατά την επιχείρηση, πρώτο και καίριο ρόλο παίζει η υγεία των διασωστών και όχι εκείνων που είναι να διασωθούν. Σε αντίθεση με ό,τι δείχνουν οι ταινίες, η ακεραιότητα των διασωστών είναι το Α και το Ω για να μπορεί να διασωθεί μετά και ο άνθρωπος/άνθρωποι. Αν οι διασώστες πάθουν κάτι, τότε όσοι χρήζουν βοήθειας θα είναι διπλάσιοι σε αριθμό και θα μεγαλώσει ο βαθμός δυσκολίας.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το θέμα της πληροφορίας και της διαβάθμισης της. Αυτή, πολλές φορές, είναι αντικείμενο πολλών παραμέτρων που μπορεί να μην στηρίζονται αποκλειστικά στις ιδίες δυνατότητες αλλά και σε αυτές συνεργατών, όπου θα ελέγχουν τις δικλείδες ασφαλείας με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Η λογική σ΄αυτό είναι πώς ακριβώς επειδή υπάρχει ανάμειξη του συνεργάτη σε μια επιχείρηση, θα φροντίσει και αυτός να διασφαλίσει την ακεραιότητα πληροφοριών που υπάρχουν και αφορούν την παραπάνω δράση.

Σε όλα αυτά φυσικά υπεισέρχονται δεκάδες παράμετροι που αλλάζουν τις ισορροπίες ανά περίπτωση, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν στεγανά και μέτρα ελέγχου (controls) αντίστοιχα.

Στα παραπάνω προφανώς δεν υπάρχει απαίτηση από κανέναν να έχει την γνώση όλων αυτών. Πόσο μάλλον όταν η καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και με ό,τι σχετίζεται μ’ αυτήν.

Έτσι, θα δούμε δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ που εστιάζουν σε διάφορα σημεία με τα οποία θεωρούν ότι θα κερδίσουν δημοσιότητα, ή θα παρουσιάσουν κάτι που ενδεχομένως να έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα από ό,τι κρύβεται στο παρασκήνιο, ειδικά όταν μιλάμε για πληροφορίες και τον σχετικό χώρο που είναι απλά “καθρέφτες και καπνός κάλυψης”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024