28/03/2024

Η χώρα στην εντατική

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας 

Ο Περικλής κάποτε είπε ότι μια πόλη που ευημερεί μπορεί να βοηθήσει αυτόν που δυστυχεί, ενώ μια πόλη που δυστυχεί συμπαρασέρνει κι όσους ελάχιστους ευημερούν. 

Η περίπτωση, όπως και τόσες άλλες που έχουν ακουστεί ως σήμερα, της καθαρίστριας που είχε 13 παιδιά και αναγκάστηκε να δουλέψει με πλαστά πιστοποιητικά, δείχνει μια τραγική εικόνα του κράτους. Του κράτους που, υποτίθεται, οφείλει να προστατεύει τους δυστυχούντες. 

Η χώρα καταρρέει. Το μόνο που τη διασώζει ακόμα είναι η δεδηλωμένη, μέχρι στιγμής, πρόθεση των διεθνών κέντρων εξουσίας να παραμείνει – ουδείς γνωρίζει για πόσο – σε ημιθανή κατάσταση, στην εντατική, με τα σωληνάκια να την ταΐζουν και να τη συντηρούν.

Κατά τα άλλα, κανένα πολιτικό πρόγραμμα για ουσιαστική απασχόληση των ανέργων, για κάλυψη αναγκών των πραγματικά αναξιοπαθούντων, για αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα, για ανάκαμψη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Πάντα θλίβομαι όταν ακούω τέτοιες ιστορίες. Διότι πρόκειται για ιστορίες που αναδεικνύουν το πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, ένα πρόσωπο επιδεικτικά αδιάφορο, υποκριτικό, αναξιοκρατικό, απαθές και κυνικό, δηλαδή ένα πρόσωπο αντιδημοκρατικό.


Αλήθεια, αυτή η «μακρά προεκλογική περίοδος» πόσο θα στοιχίσει – όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς θυμάτων αμάχων «μη υποψηφίων» πολιτών;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024