29/03/2024

Η µοναξιά του Μακρόν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Mε µια συµπληρωµένη επανέκδοση του ευρωπαϊκού οράµατος που ανέπτυξε στη Σορβόννη στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2017, ο Μακρόν ξεκίνησε χθες την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών. Η ευρωπαϊκή αναγέννηση που πρότεινε ο Μακρόν σε ανοικτή επιστολή που δηµοσιεύθηκε σε εφηµερίδες και των 28 κρατών-µελών προβλέπει ευρωπαϊκή διάσκεψη στα τέλη του χρόνου για την οικοδόµηση µιας Ευρώπης που προστατεύει.

Προφανώς ο Μακρόν και το επιτελείο του δεν τρέφουν αυταπάτες για την εµβέλεια του ευρωπαϊκού µανιφέστου εκτός συνόρων, αλλά πιστεύουν ότι θα συµβάλει στη δηµοσκοπική ανάκαµψη της προεδρικής παράταξης LREM, που ήδη καταγράφεται στις δηµοσκοπήσεις.

Ποτέ άλλοτε από την εκλογή του την άνοιξη του 2017 η ευρωπαϊκή µοναξιά του Μακρόν δεν ήταν τόσο απόλυτη.

Η Γερµανία απονεύρωσε και σµίκρυνε τη µεταρρυθµιστική ατζέντα της Σορβόννης του Μακρόν, µε τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών να θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ακινησία του Βερολίνου.

Πιο σκληρές θέσεις απόρριψης κάθε εµβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν καταθέσει οι οκτώ του Βορρά υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, µια οµάδα που µπορεί να είναι είτε εµπόδιο είτε άλλοθι για την αδυναµία ευρωπαϊκής στροφής του Βερολίνου.

Η µοναξιά του Μακρόν δεν περιορίζεται στους ευρωπαϊκούς συσχετισµούς αλλά και στις µελλοντικές συµµαχίες της LREM στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ισπανία οι Ciudadanos, µε την επιλογή της συγκρότησης ∆εξιού Mετώπου µε το Λαϊκό Κόµµα και την ακροδεξιά Vox στην τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, δεν έχουν κανένα κίνητρο συνεργασίας µε το LREM και το αντίστροφο ισχύει για την παράταξη Μακρόν.Αν οι Ciudadanos µετακινούνται αισθητά προς τα δεξιά ώστε να µην µπορούν να αποτελέσουν ευρωπαϊκή συνιστώσα του µακρονισµού, στην Ιταλία το ∆ηµοκρατικό Κόµµα του Ρέντσι, που έχει καταγραφεί ως πρόδροµος της κεντρώας υπέρβασης των Μακρόν και LREM, µετακινείται προς τα αριστερά, όπως δείχνει η πρόσφατη εκλογή στην ηγεσία του Τζινγκαρέτι, που προέρχεται από το ΙΚ.

 

πηγή:’Εθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024