25/04/2024

Ο “Τσέχος Donald Trump” συναντά τον πραγματικό Donald Trump

Του Will Yakowicz
Forbes

Δύο δισεκατομμυριούχοι ηγέτες που έχουν πληγεί από σκάνδαλα συναντήθηκαν χθες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Ο Πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος δέχεται ενοχλήσεις για πιθανή συνωμοσία με τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές και για χρήματα που έδωσε σε εξωσυζυγικές υποθέσεις, καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο τον Andrej Babis, τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για απάτη σε σχέση με τις επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Ο Πρόεδρος Trump και η πρώτη κυρία Melania Trump κάθισαν πρώτα με τον Babiš και τη σύζυγό του Monika Babišova στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Trump επαίνεσε τον Babis και την Τσεχία, αναφέροντας πως η χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι “ασφαλής” και έχει “ισχυρό στρατό”.

Ο Babis, ο πρώτος πρωθυπουργός της Τσεχίας που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν μια “πολύ καλή σχέση” και ανέφερε πως έχουν κοινά θέματα συζήτησης την τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

“Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα το διάγγελμα του 2019 για την Κατάσταση του Έθνους και κατανοώ απόλυτα το σχέδιό σας: πώς να κάνετε ξανά σπουδαία την Αμερική”, είπε ο Babis. “Έχω παρόμοιο σχέδιο να κάνω ξανά σπουδαία την Τσεχία”.

Εκτός από το γεγονός ότι είναι οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι ηγέτες στις χώρες τους -η καθαρή αξία του Trump ανέρχεται σήμερα σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια και του Babiš σε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια – οι δύο ηγέτες έχουν πολλά κοινά. Ο Trump και ο Babiš είναι και οι δύο γνωστοί για τη διχαστική, εθνικιστική και αντι-μεταναστευτική ρητορική τους και αμφότεροι είναι παγιδευμένοι σε συνεχιζόμενες έρευνες.

Τον αποκαλούν ο “Τσέχος Donald Trump”. Ο Babis, που είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, είναι ο ηγέτης του κόμματος Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO), ενώ υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την Οικονομία από το 2014 έως το 2017. Εξελέγη πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ αντιμετώπιζε καταγγελίες για σύγκρουση συμφερόντων και απάτη.

Πριν από τις εκλογές, έπρεπε να βάλει τον όμιλό του, Agrofert, ο οποίος ελέγχει δύο εφημερίδες της Τσεχίας, τον μεγαλύτερο ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, και έχει μερίδια σε πάνω από 200 εταιρείες στη γεωργία, στα χημικά και στα ακίνητα, σε τραστ για να συμμορφωθεί με τον νόμου περί σύγκρουσης συμφερόντων. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η αστυνομία κατηγόρησε τον Babis για απάτη με βάση τους ισχυρισμούς ότι η επιχείρησή του είχε αποσπάσει παράνομα περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από μια δεκαετία.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Babiš παραπλάνησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ιδιοκτησία του Capi Hnizdo, ενός θέρετρου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πράγας, με ξενοδοχείο, εστιατόριο, σπα, γήπεδο γκολφ και ιππικό όμιλο, για να λάβει επιδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για μικρές επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο του 2018, ο Andrej Babis Jr, ο 35χρονος γιος του Babis, εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ όπου ισχυρίστηκε ότι είχε εξαπατηθεί για να μεταβεί στην Κριμαία όπου απήχθη με κομπίνα για να μην καταθέσει για την υποτιθέμενη απάτη. Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι η κοινοτική επιδότηση χορηγήθηκε στο Capi Hnizdo μετά τη μεταβίβασή του από τον Babis τον πρεσβύτερο στον Babis, τον νεώτερο και την αδελφή του, και στη Monika Babišova και τον αδελφό της.

Ο Babis, ο οποίος είναι 64 ετών και γεννήθηκε σε αυτό που σήμερα είναι η Σλοβακία, αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Babis προέρχεται από την Agrofert, η αξία της οποίας φτάνει τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας από τους μεγαλύτερους τομείς δραστηριότητας της Agrofert είναι τα λιπάσματα. Ο δισεκατομμυριούχος ξεκίνησε την καριέρα του ως έμπορος λιπασμάτων και ίδρυσε την Agrofert το 1993 με τέσσερις υπαλλήλους. Ο Babis έγινε για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2010. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 34.000 υπαλλήλους και έχει έσοδα περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Babis κατέχει επίσης το 88% των μετοχών της Hartenberg Holding, η οποία επενδύει σε νοσοκομεία, σε κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην παραγωγή τροφίμων και σε ακίνητα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου πριν από πέντε χρόνια, ο Babiš προχώρησε σε απόσχιση της Imoba, ενός εγχειρήματος real estate, από την Agrofert. Το μερίδιο του Babis στην Imoba αξίζει περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του εστιατορίου La Paloma που έχει βραβευτεί με Michelin στη γαλλική Ριβιέρα.

Ο Trump και ο Babis δεν είναι οι μόνοι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πολιτικοί. Στις ΗΠΑ, ο Jim Justice, ο δισεκατομμυριούχος των ορυχείων, είναι κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνιας. Ο J.B. Pritzker, κληρονόμος της περιουσίας του Hyatt Hotel, είναι ο κυβερνήτης του Illinois. Και η Linda McMahon, ο σύζυγος της οποίας αγόρασε και επέκτεινε την αυτοκρατορία πάλης WWE, είναι ο επικεφαλής της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων.

Στο εξωτερικό, ο γάλλος δισεκατομμυριούχος Olivier Dassault, ο οποίος κληρονόμησε μέρος του ομίλου αεροδιαστημικής και λογισμικού Dassault Groupe από τον πατέρα του, υπηρετεί ως βουλευτής στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Sebastian Pinera, πρόεδρος της Χιλής, έχτισε περιουσία από την εταιρεία πιστωτικών καρτών Bancard, την οποία ίδρυσε το 1976.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020, ο δισεκατομμυριούχος των Starbucks, Howard Schultz, δήλωσε πρόσφατα ότι “εξετάζει σοβαρά” να κοντραριστεί με τον Trump.

 

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024