29/03/2024

Ζώνη ασφαλείας έναντι S-400;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Κάθε συµβιβασµός της Τουρκίας µε τις ΗΠΑ θα προκαλέσει προβλήµατα στις σχέσεις της µε Μόσχα και Τεχεράνη

Ποιες δυνάµεις θα περιπολούν στη ζώνη ασφαλείας που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δροµολογήσουν µεταξύ της τουρκικής µεθοριακής γραµµής και της ελεγχόµενης από τους Κούρδους βορειοανατολικής Συρίας επί της συριακής επικράτειας; Αν τον έλεγχο τον αναλάβουν τουρκικές δυνάµεις, όπως ζητά η Αγκυρα, τότε η ζώνη µπορεί ανά πάσα στιγµή να γίνει εφαλτήριο µείζονος κλίµακας επεµβάσεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αν τον έλεγχο τον αναλάβουν οι ΗΠΑ µαζί µε τη Γαλλία και τη Βρετανία, τότε το µήνυµα είναι σαφές και δεν θα επιδέχεται παρερµηνείες, η ζώνη ασφαλείας θα είναι µια δυτική ζώνη προστασίας των οργανώσεων PYD-YPG. Επιπλέον, οποιαδήποτε συµβιβαστική φόρµουλα µεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τη συνδιαχείριση της ζώνης ασφαλείας θα προκαλέσει προβλήµατα στις σχέσεις της Αγκυρας τόσο µε τη Μόσχα όσο και µε την Τεχεράνη, που θέλουν την αποκατάσταση της κυριαρχίας της ∆αµασκού στο σύνολο της συριακής επικράτειας.

Μόνο υπό το φως των παραπάνω µπορούµε να ερµηνεύσουµε τη σκληρή ρητορική Ερντογάν στο ζήτηµα της αγοράς των πυραύλων S-400 από την Τουρκία και της κλιµάκωσης των προειδοποιητικών µηνυµάτων από τις ΗΠΑ. Το µήνυµα της Αγκυρας είναι έµµεσο αλλά σαφές, µόνο η ικανοποίηση των απαιτήσεών της για τη ζώνη ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο θα µπορούσε να οδηγήσει στην εκκίνηση µιας δυναµικής εξοµάλυνσης των διµερών σχέσεων µε τις ΗΠΑ, στην επιστροφή στη συµµαχική κανονικότητα δύο χωρών-µελών του ΝΑΤΟ.

Για να µην προχωρήσουµε στην αγορά των S-400, θέλουµε να έχουµε τον έλεγχο των συνόρων µας µε τη βορειοανατολική Συρία και όχι να είµαστε εξαρτηµένοι από την καλή θέληση των ΗΠΑ για την εθνική µας ασφάλεια εντός και εκτός συνόρων, διαµηνύει η Αγκυρα στην Ουάσιγκτον. Τα παραπάνω οδηγούν σε δύο συµπεράσµατα: Πρώτον, η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι συγκυριακή εν όψει των δηµοτικών εκλογών της 31/3. ∆εύτερον, ο έλεγχος της ζώνης ασφαλείας είναι αδιαπραγµάτευτη θέση της Αγκυρας.

Πηγή:Έθνος 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024