25/04/2024

Οι Βούτσιτς και Θάτσι δεν μοιάζουν σε τίποτε με τον Τσίπρα και Ζάεφ!!!

Γράφει ο Δημήτρης Τσαϊλάς

Όλοι γνωρίζετε, ότι ανήκω στους σκεπτικιστές όσον αφορά την ανταλλαγή εδαφών στα Βαλκάνια, για τους παρακάτω λόγους:
Καταρχήν, αυτό θα αποτελούσε την παραδοχή ότι ούτε το Βελιγράδι μήτε η Πρίστινα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όλους τους πολίτες τους φιλελεύθερα και δημοκρατικά στο πλαίσιο του νόμου, που είναι η βασική απαίτηση της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, σε μαζική εκτόπιση των Σέρβων νότια του ποταμού Ιμπάρ και των Αλβανών από τη Σερβία.
Η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και τα άλλα μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να εγκρίνουν την ένταξη σε ασταθείς χώρες.

Δεν πιστεύω ότι οι συμφωνίες που φαίνονται ως επικρατούσες μέχρι τώρα ότι θα μπορούσαν να τύχουν ευήκοων ώτων, από τους προέδρους Βούτσιτς και Θάτσι ή να εγκριθούν στα κοινοβούλια τους, είτε στο Βελιγράδι ή στην Πρίστινα και σίγουρα με τίποτα σε δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο.

Μια ανταλλαγή εδαφών θα αποσταθεροποιούσε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αφού ο Μίλοραντ Ντόντικ στις δηλώσεις του είναι πάντα σαφής όσον αφορά την πρόθεσή του να οδηγήσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (Republika Srpska) σε απόσχιση αν το Κοσσυφοπέδιο χωριστεί.

Μια ανταλλαγή εδαφών στα Βαλκάνια θα ενίσχυε τις ρωσικές διεκδικήσεις για την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, την απόσχιση της Υπερδνειστερίας, το Ντόνετσκ και το Λουάνσκ, καθώς και την προσάρτηση της Κριμαίας.


Η ένταξη στον ΟΗΕ του Κοσσυφοπέδιου θα ήταν δυνατή μόνο εάν η Ουάσιγκτον παραδεχόταν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια.
Τέλος δεν πιστεύω ότι έχουν πρόθεση να πουλήσουν την εθνική κυριαρχία τους έναντι πινακίου φακής, ή μιας τελετής βράβευσης, όπως έκαναν οι έλληνες και σκοπιανοί ηγέτες, αφού αυτό θα ήταν ένα ιστορικό και αδιαμφισβήτητο λάθος.

 

* Ο κ. Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024