20/04/2024

Ουγγαρία: Χαρακτήρα δημοψηφίσματος δίνει η κυβέρνηση στις εκλογές (;)

Susi Dennison and Pawel Zerka
European Council On Foreign Relations

 

Οι Ευρωεκλογές προσελκύουν σημαντικά χαμηλότερο ενδιαφέρον στην Ουγγαρία σε σχέση με τις εθνικές ή τοπικές εκλογές. Το 2009 η προσέλευση στις ευρωεκλογές ήταν στο 36% και στο 29% το 2014. Οι περισσότεροι Ούγγροι ευρωβουλευτές, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, δεν είναι ευρέως γνωστοί στο εσωτερικό.

Οι Ούγγροι μπορούν να ψηφίσουν μόνο λίστες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι μεμονωμένους υποψηφίους. Και πάλι, αυτή τη φορά η προσέλευση ίσως είναι υψηλότερη από ό,τι συνήθως, κυρίως εξαιτίας των προσπαθειών του πρωθυπουργού Viktor Orban να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το εάν οι φιλό- ή αντί-μεταναστευτικές δυνάμεις θα κυριαρχήσουν στην ΕΕ στα επόμενα χρόνια.

Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει τη νομιμότητά του στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων αναφορικά με τις διαμάχες για την πρόσφατη πρόταση του κυβερνώντος κόμματος Fidesz να χορηγηθούν δικαιώματα ψήφου στους Ούγγρους πολίτες που ζουν εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Σερβία και στην Ουκρανία. Όπως έχουν τα πράγματα, η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα μπορούσε να ευνοήσει το Fidesz. Οι τωρινές δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι θα συγκεντρώσει το 48%-59% των ενεργών ψηφοφόρων, ή το 23%-41% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Οι κύριες μάχες το 2019
Η κυβέρνηση θα καταστήσει τη μετανάστευση και την έκκληση για αλλαγή της τωρινής ηγεσίας της ΕΕ, τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με μια έρευνα τον Φεβρουάριο του 2018, από τη Szazadveg, το think tank του Fidesz, σχεδόν το 70% των πολιτών θεωρούν τη ροή των παράνομων μεταναστών στη χώρα τους ανησυχητική. Το ίδιο ποσοστό του πληθυσμού είναι ικανοποιημένο με τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αυτό βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια πολύ δύσκολη θέση. Ίσως προσπαθήσουν να εστιάσουν την προσοχή σε άλλα ζητήματα, όπως τις υποθέσεις διαφθοράς εντός της κυβέρνησης. Αυτές περιλαμβάνουν υποθέσεις για τη χρήση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων και  μια σχετική πρωτοβουλία για την Ουγγαρία να προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή -την οποίο η κυβέρνηση Orban απέφυγε το 2017 στη βάση του ότι έπληττε την κυριαρχία της χώρας.

Οι συστημικοί
Το δεξιό Fidesz κυριαρχεί πλήρως στην ουγγρική πολιτική σκηνή. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν οτι θα κερδίσει 12-14 έδρες στην ευρωβουλή το 2019 και ότι οι κύριοι ανταγωνιστές -το ακροδεξιό Jobbik και οι Σοσιαλδημοκράτες MSZP- θα κερδίσουν μόλις 12%-15% και 10%-16% των ψήφων αντιστοίχως ή 2-3 ευρωβουλευτές ο κάθε ένας. Η κεντροαριστερή Δημοκρατική Συμμαχία και οι Πράσινοι “Η πολιτική μπορεί να είναι διαφορετική”, προβλέπεται να κερδίσουν 6%-10% (1-2 έδρες) και 2%-4% (0-1 έδρα).

Το Fidesz είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έχει συνυπογράψει την στήριξη του Manfred Weber ως τον Spitzenkandidat -αν και απρόθυμα, καθώς ο Weber ψήφισε υπέρ της έκθεσης Sargentini, η οποία ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Orban για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Μένει να φανεί εάν το Fidesz θα παραμείνει στο ΕΡΡ (ΕΛΚ) μετά από τις εκλογές του 2019 ή θα αναζητήσει μια νέα αντί-ευρωπαϊκή ομάδα. Εάν το κόμμα αποπεμφθεί από το ΕΡΡ πριν από τον Μάιο του 2019, ή ανασταλούν τα δικαιώματα μέλους του, αυτό μπορέι να είναι ένα σημαντικό σοκ στην προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, είναι ασαφές αυτή τη στιγμή ποιες θα ήταν πραγματικά οι επιδράσεις. Το Momentum -ένα νέο, φιλοευρωπαϊκό κεντρώο κόμμα που δημιουργήθηκε το 2017- λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις 3%-5% των ψήφων, αλλά οι αστοί και μορφωμένοι υποστηρικτές του μπορεί να κινητοποιηθούν στις ευρωεκλογές του 2019, πιθανώς δίνοντας στο κόμμα τη δυνατότητα να εξασφαλίσει μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ευρωσκεπτικιστές
Το Jobbik διασπάστηκε μετά από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018. Ο πρώην ηγέτης του, Gabor Vona, αποχώρησε. Η νέα ηγεσία του κόμματος συνεχίζει την στρατηγική του Vona στην αποριζοσπαστικοποίηση της γραμμής του κόμματος και στην υιοθέτηση ενός πιο μετριοπαθούς τόνου στην ΕΕ (για παράδειγμα, δεεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ). Οι πιο εξτρεμιστές πρώην μέλη του Jobbik, έχουν δημιουργήσει ένα νέο κόμμα.

Το Home Movement, το οποίο στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει μόλις 1%-2% για την ώρα, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει κάποιες ψήφους από το Jobbik -αν και με ελάχιστες πιθανότητες να περάσει το όριο του 5% που απαιτείται για να κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα στην Ευρωβουλή. Αν και αντί-μεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό, το Jobbik είναι ένας αυστηρός επικριτής της κυβέρνησης Orban, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα συμμαχίας μεταξύ των δύο.

 

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024