18/04/2024

Ο μακελάρης του Κράιστσερτς, ο «λευκός εθνικισμός» και ο ρόλος του Διαδικτύου

People gather at a vigil to mourn for the victims of the Christchurch mosque attack in New Zealand, at Washington Square Park in Manhattan, in New York City, New York, U.S. March 15, 2019. REUTERS/Rashid Umar Abbasi TPX IMAGES OF THE DAY

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής του 28χρονου αυστραλού ακροδεξιού εξτρεμιστή εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους κατέδειξαν την παγκόσμια εξάπλωση της λευκής εθνικιστικής ιδεολογίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Τον Αύγουστο του 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, σε διαδήλωση υπέρμαχων της ανωτερότητας των λευκών, ο 21χρονος νεοναζί Τζέιμς Αλεξ Φιλντς Τζούνιορ σκότωσε με το αυτοκίνητό του γυναίκα, πέφτοντας σε πλήθος που είχε οργανώσει αντιδιαδήλωση. Στα τέλη του 2018, ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς σκότωσε 11 πιστούς σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Ο ρόλος του μοναχικού λύκου

Ο Φιλντς δεν αποδείχθηκε να ανήκει σε συγκροτημένη ομάδα. Παρουσίασε τον εαυτό του ως απλό «υποστηρικτή» και υπέρμαχο της «αντίστασης χωρίς ηγέτη», θεωρία που εξελίχθηκε από την δεκαετία του 1980, δηλώνει η Σόφι Μπιορκ Τζέιμς, ειδική στους εθνικιστικούς κύκλους στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ.

«Η επίθεση μοναχικού λύκου είναι μέρος παγκόσμιας στρατηγικής», λέει η Μπιορκ.

Οπως σε πολλές αντίστοιχες τραγωδίες και επιθέσεις με πολλά θύματα, τα κοινωνικά δίκτυα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Η βρετανική ομάδα «Ελπίδα Οχι Μίσος» (Hope Not Hate) που εναντιώνεται σε ρατσιστικά κινήματα, τονίζει ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία είχε εκφράσει τις προθέσεις του στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί τη ρητορική μίσους και πρόσθεσε τον σύνδεσμο για Facebook live, στο οποίο μεταδόθηκε αργότερα ζωντανά η επίθεση.

«Δεν βρίσκουμε αλλού την αλήθεια»

Αναφορικά με τα πολιτικά του κίνητρα, ο φερόμενος δράστης Μπρέντον Ταράντ υποστήριξε ότι τα σφυρηλάτησε στο Διαδίκτυο. «Δεν βρίσκουμε αλλού την αλήθεια», σημείωσε στο «μανιφέστο» του που ανάρτησε στο Twitter.

Τίτλος αυτού: «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις 73 σελίδες του αναφέρει ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε διατριβή του γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τον γάλλο ιστορικό Νικολάς Λεμπέρ, που εξειδικεύεται στις ακροδεξιές και φασιστικές ιδεολογίες, αυτή η θεωρία συνομωσίας προέρχεται από τον λευκό εθνικισμό, ιδιαίτερα αυτή περί της «λευκής γενοκτονίας».

Εχει υιοθετηθεί και από την ευρωπαϊκή άκρα δεξιά

«Για τύπους σαν τον δράστη του Πίτσμπουργκ, η μεγάλη μετακίνηση οργανώνεται από την παγκόσμια εβραϊκή συνωμοσία. Για άλλους, είναι οι άραβες μουσουλμάνοι, και ο δράστης στο Σάρλοτσβιλ βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία» , σημειώνει ο ιστορικός.

Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» έχει υιοθετηθεί και από την ευρωπαϊκή ακραία δεξιά. Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν προτιμά να μιλά για «μεταναστευτική βύθιση».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρενό Καμί καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις στο Κράιστσερτς, χαρακτηρίζοντας αυτές «τρομοκρατικές, αποκρουστικές, εγκληματικές, καταστροφικές και ανόητες».

Αλλά για τον αυστραλό γερουσιαστή Φρέιζερ Αννινγκ, που πρόσκειται στην ακροδεξιά, η τραγωδία είναι «τα προγράμματα μετανάστευσης που επέτρεψαν σε φανατικούς μουσουλμάνους να μεταναστεύουν στη Νέα Ζηλανδία».

Εξήρε τον Τραμπ

Στο μανιφέστο του ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας εξήρε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως «σύμβολο της ανανεωμένης λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού». Ο Τραμπ, ωστόσο, ερωτηθείς, τόνισε ότι δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού, κάνοντας λόγο για «μικρή ομάδα ανθρώπων».

Επικαλείται, επίσης, στο μανιφέστο του δράστες ρατσιστικών και ακροδεξιών επιθέσεων, με ειδική μνεία μάλιστα στον Νορβηγό Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους. Μάλιστα υποστηρίζει ότι είχε «σύντομη επικοινωνία» μαζί του.

Κάνει λόγο στο κείμενό του για τον αμερικανό Ντίλαν Ρουφ, νεαρό οπαδό της ανωτερότητας της λευκής φυλής που τον Ιούνιο του 2015 σκότωσε εννιά αφροαμερικανούς πιστούς μέσα σε εκκλησία στο Τσάρλστον της Νότιας Καρολίνας, καθώς και στον 28χρονο Ιταλό Λούκα Τραΐνι, οπαδό της άκρας δεξιάς που πυροβόλησε τον Φεβρουάριο του 2018 μέσα από το αυτοκίνητό του εναντίον περίπου δέκα αφρικανών μεταναστών στη Ματσεράτα.

Αναφέρεται στον Καναδό Αλεξάντρ Μπισονέτ, 27χρονο φοιτητή με εθνικιστικές απόψεις που στις 29 Ιανουαρίου 2017 άνοιξε πυρ εναντίον πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για την τελευταία προσευχή της ημέρας σε τέμενος του Κεμπέκ με απολογισμό έξι νεκρούς.

Το πνεύμα «εκδίκησης»

Για τον ιστορικό Λεμπέρ, «το έτος 2015 πέρασε από εκεί». Η χρονιά κατά την οποία κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και σημαδεύτηκε από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι, προκάλεσε σε αυτούς τους εξαιρετικά βίαιους μαχητές πνεύμα «εκδίκησης».

Στο μανιφέστο του, ο δράστης του Κράιστσερτς λέει ότι θέλει να εκδικηθεί «για τις χιλιάδες ζωές Ευρωπαίων που χάθηκαν» στις τζιχαντιστικές επιθέσεις, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η δράση του θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Καλεί, επίσης, για «φυλετικό διαχωρισμό» στη βορειοαμερικανική ήπειρο, όπου κάποιοι εθνικιστές, όπως ο αμερικανός διαβόητος προπαγανδιστής της ανωτερότητας της λευκής φυλής, Ρίτσαρντ Σπένσερ, που λέει ότι η Αμερική ανήκει στους λευκούς, τους οποίους χαρακτηρίζει «παιδιά του ήλιου».

Ο Σπένσερ ήταν ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης του Σάρλοτσβιλ.

Για τη Σόφι Μπιορκ Τζέιμς, η δράση του προκάλεσε ορυμαγδό επιδοκιμαστικών σχολίων στον ιστότοπο Stormfront, που χρησιμοποιείται από τους λευκούς εθνικιστές.

Πηγή: ΑΠΕ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024