29/03/2024

To μοντέλο του μοναχικού λύκου στην τρομοκρατία εξελίσσεται και προβληματίζει

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Το νέο μοντέλο του μοναχικού λύκου φαίνεται πώς είναι ακόμα πιο τρομακτικό σύμφωνα με αναλυτές αλλά και παρατηρητήρια όπως το RAND. Πέρα από το ότι μπορεί πραγματικά να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος μέσα σε ένα αστικό ή περιαστικό περιβάλλον, με οποιοδήποτε μέσο ως όπλο ακόμα και αν η φύση του αντικειμένου δεν είναι πολεμική (π.χ. αυτοκίνητο) εκείνο που προβληματίζει πάρα πολύ τους ειδικούς είναι το παρακάτω.

Ο μοναχικός λύκος συνήθως διατηρεί αποστάσεις και απομονώνεται από τον γύρω κόσμο , κάνοντας χρήση ενός προσωπείου που θα διατηρεί τις τυπικές κοινωνικές επαφές μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο εκτέλεσης όπου θα διακόψει κάθε παρουσία με τον έξω κόσμο μέχρι την ενεργοποίηση του σχεδίου του. Ένα σημείο που είναι πολύ αργά να αντιμετωπιστεί η πράξη του.

Ακόμα όμως και εκεί ο δράστης μπορεί να εντοπιστεί πιθανώς από κάποια λάθη και ίχνη που αφήνει με την αγορά υλικών ή με την πρόσβαση του σε κάποιο ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας με κάποιον φίλο ή στέλεχος πυρήνα. Είναι συνήθως το σημείο του “ομόκεντρου κύκλου πράξεων” όπου μπορεί μια υπηρεσία να παρέμβει αποτρεπτικά και κατασταλτικά.

Όμως αυτό σιγά σιγά φαίνεται να αλλάζει. Το πρώτο πολύ ανησυχητικό σημείο αναφοράς το είδαμε σε περιπτώσεις μικρής κλίμακας με κάποιους ανθρώπους που έκαναν χρήση αυτοκινήτων ως επιθετικά όπλα. Ουδείς είχε εντοπίσει κάτι ενώ οι ίδιοι διατηρούσαν χρόνια μια “βιτρίνα” που έδειχνε οικογενειάρχη , επιχειρηματία ή κάποιον άνθρωπο που είχε αφομοιωθεί και δεν είχε ουδεμία σχέση με τέτοιες πράξεις ή έστω την υποστήριξη του σε αυτές.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν με τον S. Paddock στο L.Veggas όπου όπως περιγράφει με πολύ καίριο τρόπο ο Dr. Joseph Fitsanakis σχεδίαζε επί μήνες το χτύπημα του μελετώντας προηγούμενες επιθέσεις όπως αυτή στην Νορβηγία με τον Anders Breivik. Ο Paddock ήταν τόσο μεθοδικός και τόσο προσεκτικός στον σχεδιασμό της επίθεσης που σε κάποια σημεία θυμίζει εκπαιδευμένο εκτελεστή, αφού τόσο το σχέδιο άμυνας του στο ξενοδοχείο με ασύρματες κάμερες, όσο και το ότι ακόμα και σήμερα τα πραγματικά του κίνητρα είναι άγνωστα , φτάνουν σε υψηλό επίπεδο εκτέλεσης αντίστοιχο με αυτό υπηρεσιών blackops.

Η δυνατότητα του δράστη να έχει μεγάλα κεφάλαια προς διάθεση εκτέλεσης του σκοπού του, αλλά και η προφανής εστίαση του στην μελέτη του τρόπου δράσης και αντίδρασης από τρομοκράτες και υπηρεσίες αντίστοιχα, του έδωσε τέτοιο πλεονέκτημα που σκότωσε εκατοντάδες και συνάμα να καλύψει τα ίχνη των κινήτρων του σε σημείο που οι ειδικοί ακόμα και εβδομάδες μετά το περιστατικό να μην μπορούν να τα αναλύσουν.

Μια νέα μορφή μοναχικού λύκου, που θα διαθέτει πλέον τεχνογνωσία , κεφάλαια και θα μπορεί να δράσει ανενόχλητος σχεδόν μέχρι και το στάδιο της εκτέλεσης προβληματίζει πάρα πολύ. Ειδικά έχοντας στο μυαλό πώς οι νέες τρομοκρατικές ομάδες δεν θα έχουν εξωτερική καταγωγή και προέλευση, αλλά το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν εντός χωρών της Δύσης ως δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες με αντίστοιχα τοπικά διαβατήρια χωρών. Ένα στοιχείο που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την δημιουργία προφίλ αλλά και την ικανότητα να περιοριστεί το target group που θα πρέπει να εντοπιστεί ένα τέτοιο προφίλ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024