20/04/2024

Τρεις λόγοι για τους οποίους το ιρλανδικό backstop είναι καλή ιδέα


Του Sam Lowe
Centre for European Reform

Η συζήτηση στο Westminster για το ιρλανδικό backstop είναι βαθιά διχαστική. Αυτό το πρωτόκολλο προβλέπει την Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει de facto στην ενιαία αγορά για αγαθά, και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση, στην περίπτωση που δεν βρεθεί μια άλλη λύση. Μεγάλο μέρος της γκρίνιας από τους υπέρμαχους του Brexit έρχεται σχετικά με τους περιορισμούς που θα θέτει μια τελωνειακή ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου (κάτι που στην πραγματικότητα έχει ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο) σε μια ανεξάρτητη εμπορική πολιτική. Για το DUP, το πρόβλημα είναι οι αυξημένοι ρυθμιστικοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, οι οποίοι κατά την άποψή του απειλούν το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας ως ένα ακέραιο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχουν έντονα συναισθήματα από όλες τις πλευρές. Αλλά υπάρχουν εδώ τρεις λόγοι για τους οποίους το backstop είναι κάτι καλό για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Λειτουργεί
Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει φυσική υποδομή ή συναφείς έλεγχοι στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, ό,τι και να γίνει. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση, δεδομένου ότι η περιοχή παραμένει ευάλωτη και βρίσκεται στο μέσον μιας εν εξελίξει ειρηνευτικής διαδικασίας. Το προτεινόμενο backstop επιτυγχάνει ακριβώς αυτό. Ομολογουμένως, απαιτεί την αποδοχή του από τις επιχειρήσεις -για παράδειγμα αγαθά που παράγονται στη Βόρεια Ιρλανδία και απαιτούν πιστοποίηση από τρίτους, θα πρέπει να το προμηθευτούν από έναν οργανισμό που θα έχει έδρα σε μια χώρα των 27, σε αντίθεση με τώρα- αλλά ένας απλός άνθρωπος ή ένας έμπορος που ζει και εργάζεται κατά μήκος των συνόρων, πιθανότητα θα δει μικρή αλλαγή από τώρα, εάν εφαρμοζόταν.

Καμία άλλη πρόταση μέχρι σήμερα δεν το επιτυγχάνει αυτό. Ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείουμε την πιθανότητα ένας συνδυασμός μιας μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και τεχνολογικών λύσεων να μπορεί να επιτύχει κάτι παρόμοιο, μια τέτοια λύση εξαρτάται από τις μελλοντικές συμφωνηθείσες σχέσεις. Εξ ου και η ανάγκη για ένα backstop.

Τοποθετεί την ΝΙ σε μια πλεονεκτική θέση σε σχέση με τη Βρετανία
Με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει αποτελεσματικά ενσωματωμένη εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για αγαθά και της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, τοποθετεί την περιοχή σε πλεονεκτική θέση του να έχει πρόσβαση και στα δύο στρατόπεδα. Αυτό καθιστά τη Βόρεια Ιρλανδία πιο ελκυστική στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που ελπίζουν να πουλήσουν στους αγοραστές τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήταν αυτό αρκετό να αντισταθμίσει την καταστροφική οικονομική επίδραση του Brexit; Πιθανώς όχι, αλλά τουλάχιστον δίνει στη Βόρεια Ιρλανδία ένα μοναδικό σημείο πώλησης από το οποίο θα ξεκινήσει την ανάκαμψή της.

Έχει τη λαϊκή στήριξη
Όταν εξετάζεται η προοπτική της Βόρειας Ιρλανδίας για το backstop, είναι κυρίως από την οπτική γωνία του εχθρικού DUP. Αλλά ενώ το DUP είναι σίγουρα μια νόμιμη φωνή στο διάλογο για τη Βόρεια Ιρλανδία, δεν είναι η μόνη.

Η είσοδος στο backstop θα είχε ως αποτέλεσμα κάποιους επιπλέον ελέγχους σε αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία (αλλά όχι απαραίτητα εμπορεύματα που πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση). Ενώ οι έλεγχοι υπάρχουν ήδη με τη μορφή checks στο Λιμάνι Larne για ζώντα ζώα που εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία, αυτό για το οποίο συζητάμε είναι μια αξιοσημείωτη επέκταση. Ενώ υπάρχουν σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο αυτοί οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι και να απομακρυνθούν από τα σύνορα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι τελικά υπεύθυνο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και στις δύο πλευρές της ιρλανδικής θάλασσας, αναπόφευκτα θα υπάρξει αύξηση της γραφειοκρατίας για τους εμπόρους που πουλάνε από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία και αυτό δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.

Ωστόσο, η πλειονότητα των βορειοιρλανδικών επιχειρήσεων, της αστικής κοινωνίας και πραγματικά των πολιτών, είναι έτοιμη να ζήσει με το backstop ως μια συμβιβαστική λύση. Το 65% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση εξέφρασε μια προτίμηση για τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς, ενώ η Βρετανία έχει μια διαφορετική σχέση.

Θα ήταν καλύτερο για τη Βόρεια Ιρλανδία, να μην είχε διεξαχθεί ποτέ το δημοψήφισμα του 2016. Και εάν πραγματοποιηθεί το Brexit, το καλύτερο σενάριο είναι μια βαθιά και ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που αφαιρεί την ανάγκη για τυχόν ενδείξεις ενός συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Αλλά ως η ύστατη λύση, το backstop προσφέρει μια ασφαλιστική πολιτική, όχι μόνο έναντι μελλοντικών διευθετήσεων  που δεν θα υλοποιηθούν ή θα καταρρεύσουν, αλλά επίσης έναντι εκείνων στο Westminster που βλακωδώς θα διακινδύνευαν την ειρήνη (που κερδήθηκε με δυσκολία) στη Βόρεια Ιρλανδία, για χάρη κάποιων εμπορικών συμφωνιών.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Prospect.

CAPITAL.GR

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024