20/04/2024

Brexit και παγκόσμια οικονομία πιέζουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στο επίκεντρο του επενδυτικού κοινού παραμένουν και όλες οι εξελίξεις που σχετίζονται με το Brexit. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,33% στις 11.328 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,53% στις 7.168,75 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,51% στις 5.242,31 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης ΙBEX 35 επίσης υποχωρεί κατά 0,61% στις 9.145 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB, καταγράφει πτώση 0,55% στις 20.968,50 μονάδες. 

Ένας γύρος από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της δραστηριότητας στην περιοχή το Μάρτιο. Ο σύνθετος ΡΜΙ ευρωζώνης υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 51,9 μονάδες του Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 52 μονάδες.

Οι φόβοι διογκώθηκαν από τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, όπου ο δείκτης PMI διολίσθησε σε χαμηλό 21 μηνών το Μάρτιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε επίσης σε χαμηλό διμήνου. Ο μεταποιητικός PMI έπεσε στις 52,5 μονάδες από 53 τον Φεβρουάριο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,8 μονάδες από τις 56. Κάθε τιμή του δείκτη άνω των 50 μονάδων δείχνει επέκταση, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύεται συρρίκνωση.

Στο μέτωπο του Brexit, η Τelegraph αναφέρει σήμερα ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξετάζει να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να ψηφίσουν με τη λεγόμενη διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών για να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit.  “Η Τερέζα Μέι αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών”, ανέφερε ο Στίβεν Σουίνφορντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν την Δευτέρα το πρωί σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: “Συμφωνία της Μέι, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024