19/04/2024

Νίκη για τον Τραµπ και φιάσκο για τους Δηµοκρατικούς

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Το πόρισµα Μίλερ δυσκολεύει, αν δεν ακυρώνει την αντιµετώπιση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ως εκτροπής.

Kαθαρή νίκη για τον Τραµπ, τη δεύτερη µετά την επιβεβαίωση της αντοχής του στις Ενδιάµεσες Εκλογές του περασµένου Νοεµβρίου, συνιστά δίχως αµφιβολία το πόρισµα του ειδικού ανακριτή Μίλερ που διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να θεµελιώνουν διαπλοκή του επιτελείου του σηµερινού προέδρου µε τη Ρωσία στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Νίκη για τον Τραµπ και φιάσκο για τους ∆ηµοκρατικούς, που πρέπει τώρα να αντιµετωπίσουν τον Τραµπ και τον «τραµπισµό» στον ορίζοντα της προεδρικής εκλογής του 2020 µε πολιτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Το πόρισµα Μίλερ δεν κλείνει µόνο το κεφάλαιο µιας σοβαρής δικαστικής εκκρεµότητας για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά δυσκολεύει αν δεν ακυρώνει την αντιµετώπιση του Τραµπ ως εκτροπής και στην καλύτερη περίπτωση ως παρένθεσης από τη µέχρι τώρα αποδεκτή και υπεράνω αµφισβήτησης πολιτική ορθότητα και κανονικότητα της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ.

Οι ∆ηµοκρατικοί στις ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν κατά νου την περίπτωση του Μπερλουσκόνι, που εισέβαλε στην πολιτική πριν από 25 χρόνια. Η µακρόχρονη αντοχή του «καβαλιέρε» και οι εκλογικές του νίκες απέδειξαν ότι ο λαϊκισµός δεν αντιµετωπίζεται µε ηθικολογικές και αισθητικές παραινέσεις για επιστροφή στην ορθότητα και την κανονικότητα, αλλά µε εναλλακτική πρόταση κυβερνητικής διαχείρισης που να αφήνει πίσω της και την παλαιά απαξιωµένη κανονικότητα αλλά και τη λαϊκίστικη δηµαγωγία που τη διαδέχτηκε.

Είναι σαφές ότι η δίχρονη εξαντλητική αναζήτηση στοιχείων που να καθιστούν τον Τραµπ υπόλογο για διαπλοκή µε το Κρεµλίνο τώρα θα γίνει µπούµερανγκ, µε τον Λευκό Οίκο να σφυροκοπά τους ∆ηµοκρατικούς για συνωµοσία. Είναι εξίσου σαφές ότι οι εξελίξεις πριµοδοτούν τη συνέχιση και επαύξηση της σκληρής ρητορικής στη σκιά του κεντρικού συνθήµατος «Πρώτα η Αµερική» απέναντι στα υπόλοιπα κέντρα ισχύος του πλανήτη, παλαιά και αναδυόµενα. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο πλέον ζητούµενο την επόµενη µέρα του πορίσµατος Μίλερ είναι οι εξελίξεις, η συνολική δυναµική στις διµερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024