24/04/2024

FORBES: Τι συμβαίνει με την NAFTA

Του Nathaniel Parish Flannery (Forbes)

Το μέλλον των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά εξακολουθεί να είναι αβέβαιο. Για χρόνια, ο Trump  επέκρινε τη Συμφωνία Ελεύθερoυ Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) ως “τη χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της χώρας”. Επιδοκίμαζε την προσπάθεια να καθιερωθεί μια νέα συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά (USMCA) ως σημαντικό επίτευγμα. Στις 30 Νοεμβρίου, ο Trump έγραψε στο Twitter ότι η USMCA είναι “πολύ καλύτερη από τη NAFTA”.

Επίσης, είπε στο Κογκρέσο: “Ελπίζω να μπορέσετε να κάνετε την USMCA νόμο, ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίας στη μεταποίηση σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς, να επεκτείνουμε την αμερικανική γεωργία, να προστατέψουμε την πνευματική ιδιοκτησία και να διασφαλίσουμε ότι περισσότερα αυτοκίνητα θα έχουν να επιδείξουν με υπερηφάνεια αυτές τις τέσσερις όμορφες λέξεις: made in the USA. “Αλλά δεν είναι ακόμα σαφές τι θα συμβεί με τη NAFTA. Θεωρώ την USMCA ως την NAFTA 2.0, μια ενημέρωση παρά μια θεμελιώδη επανεγγραφή. Τα αγροτικά λόμπι προτιμούν τη νέα συμφωνία επειδή διατηρεί τα προνόμια που απολαμβάνουν στο πλαίσιο της NAFTA. Ο Dave Salmonsen, ανώτερος διευθυντής για τις σχέσεις του Κογκρέσου στο Αμερικανικό Γεωργικό Γραφείο, ένα επιχειρηματικό επιμελητήριο, εξήγησε: “Το πιο σημαντικό κομμάτι [της USMCA] για μας ήταν η συνέχιση όλων”. Άλλωστε, το Μεξικό εισήγαγε καλαμπόκι αξίας $ 3,2 δισ. από τις ΗΠΑ το 2018.

Ο Kevin Brady, ένας Ρεπουμπλικανός του Τέξας, ο οποίος είναι μέλος στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων του Σώματος, εξηγεί ότι η USMCA “θα μας επιτρέψει να πουλήσουμε περισσότερα προϊόντα Made In America στους δύο καλύτερους πελάτες μας, τον Καναδά και το Μεξικό. Είναι κρίσιμη’.

Ο Brady ελπίζει ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Οι Δημοκρατικοί του Σώματος είναι λιγότερο ενθουσιώδεις.

Η Nancy Pelosi εξήγησε ότι “oι ανησυχίες που έχουμε [με την USMCA] επικεντρώνονται γύρω από τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικεντρώνονται γύρω από το περιβάλλον, επικεντρώνονται γύρω από τις τιμές των φαρμάκων με συνταγή”.

Ο βουλευτής Earl Blumenauer, Δημοκρατικός από το Όρεγκον, ο οποίος είναι επικεφαλής της υποεπιτροπής εμπορίου της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων, έχει αναγνωρίσει ότι έχει “κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την επικαιροποιημένη συμφωνία. “Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τα εργασιακά, ερωτήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλω να μάθω αν η NAFTA 2.0 είναι καλύτερη από την αρχική συμφωνία “, εξήγησε.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί τώρα. Ο Trump θα ήθελε προφανώς να δει τη νομοθεσία να ψηφίζεται το συντομότερο δυνατό, αλλά οι Δημοκρατικοί φαίνεται απίθανο να του δώσουν μια εύκολη νίκη στην πορεία προς τον εκλογικό κύκλο του 2020.

Ο Trump ισχυρίζεται ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η δημιουργία και η προστασία των θέσεων εργασίας. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, χρησιμοποίησε την απειλή της μονομερούς αποχώρησης από την NAFTA για να κινήσει τη δράση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Trump θα προσπαθήσει τώρα να αποχωρήσει βιαστικά από την αρχική συμφωνία εάν απογοητευτεί από την ταχύτητα της έγκρισης για την αναθεώρηση που διαπραγματεύτηκε η ομάδα του. Η αποστολή επιστολών που κοινοποιούν στον Καναδά και το Μεξικό την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τη NAFTA θα εισήγε ένα νέο επίπεδο αβεβαιότητας και θα έβλαπτε τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις τρεις χώρες. Έτσι, το μέλλον της συμφωνίας USMCA είναι ακόμα αβέβαιο.

Ενώ στον Trump αρέσει να πραγματοποιεί απειλές, δεν είναι πιθανό ότι θα προσπαθήσει να βγει από τη NAFTA ή να ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με το Μεξικό και τον Καναδά. Δεν μπορούσε να αντέξει τον κίνδυνο να χάσει. Σε αυτό το σημείο φαίνεται πιθανό ότι είτε θα καταλήξουμε με τη NAFTA είτε με την NAFTA 2.0 του Trump. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα συνεπάγεται σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικές διαταραχές. Μετά από χρόνια εκτόξευσης απειλών στο Twitter, ο Trump εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο ότι θα επιδιώξει αυτού του είδους τη μάχη στην πραγματική ζωή.

Forbes

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024