28/03/2024

Οι περιπέτειες της τουρκικής οικονομίας εξοργίζουν τον Ερντογάν

Turkish President Tayyip Erdogan gestures as he addresses AK Party and Nationalist Movement Party (MHP) supporters during a rally for the upcoming local elections, in Istanbul, Turkey March 24, 2019. REUTERS/Umit Bektas


Σε νέες περιπέτειες έχει μπει η τουρκική λίρα με το κόστος δανεισμού της χώρας να εκτινάσσεται στο 700% ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί «θεούς και δαίμονες», ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, για τις οποίες την εκστρατεία έχει αναλάβει «προσωπικά» και άρα θα επωμιστεί και το πολιτικό κόστος.

 

Κατακόρυφη αύξηση δανεισμού

Τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταπολεμήσει τις κερδοσκοπικές πωλήσεις του της τουρκικής λίρας, το κόστος δανεισμού αυξάνεται κατακόρυφα. Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) σήμερα εκτινάχθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών την προηγούμενη μέρα. Πιο συγκεκριμένα το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες εκτοξεύτηκε στο 700%, από το 325% που ήταν την Τρίτη.

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση σηματοδοτεί αυτό που μερικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει μία υποβάθμιση της λίρας, αφού το νόμισμα της γείτονος υπέστη το βαρύτερο πλήγμα του από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το καλοκαίρι του 2018. Και έστω και αν η τουρκική λίρα κινήθηκε ανοδικά τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, σήμερα υποχωρεί ξανά σε ποσοστό κοντά στο 2%.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τα παιχνίδια με τη λίρα εκτοξεύουν και την αγωνία των επενδυτών η οποία εκφράζεται και στην αγορά των ομολόγων, με το τουρκικό ομόλογο σε δολάρια, λήξης τον Οκτώβριο του 2028, έκανε πράξεις την Τετάρτη με απόδοση στο 7,54%, τη στιγμή που στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η απόδοσή του έφτανε μετά βίας το 7%.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται στο 17,2% την Τετάρτη, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί στο 13,8% στα τέλη του Ιανουαρίου.

«Είναι σαν να τους πυροβολούν ξανά στα πόδια», επεσήμανε επενδυτής, ο οποίος ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές και τόνισε ότι «σκοτώνοντας την ξένη αγορά swap, οι ξένοι δεν μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις θέσεις που έχουν σε τουρκικά ομόλογα».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες κατά της JP Morgan Chase & Co αλλά και άλλων τραπεζών κατηγορώντας τις για κερδοσκοπία κατά του τουρκικού νομίσματος, γεγονός που πάγωσε τους επενδυτές, ενώ οι απειλές εντάθηκαν την Κυριακή με τον Ρ. Ερντογάν να προειδοποιεί ότι θα τιμωρήσει όσα στελέχη τραπεζών εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του νομίσματος.

Οικονομία και εκλογές

Η νέα κρίση στην οικονομία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά και τις εκλογές με την κυριαρχία του Ερντογάν να απειλείται τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία μάλιστα κατεβάζει έναν από τους στενότερους του συνεργάτες, τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ενδεχόμενη ήττα θα είναι καθαρά προσωπική για τον τούρκο πρόεδρο, ενώ οι διακυμάνσεις στο τουρκικό νόμισμα ανησυχούν ακόμα περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας.

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών , η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υποσχεθεί μειώσεις των επιτοκίων, αφήνοντας να εννοηθεί πως σύντομα τα επιτόκια θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Ρ. Ερντογάν επιχειρεί να επαναλάβει τις απειλές και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε και πέρυσι στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία και μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ’ αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε, με τη ρητορική του να είναι γνωστή, ωστόσο αυτή τη φορά δείχνει να του κοστίζει, καθώς πληροφορίες δημοσκοπήσεων αναφέρουν ότι ίσως το 51-49 υπέρ του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μάλλον ανατρέπεται.

πηγή: in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024