19/04/2024

Forbes: H Google αντιμέτωπη με τα ηθικά ζητήματα που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη


Της Jillian D’Onfro
(
Forbes) 

Συμβουλευτική ομάδα αποτελούμενη από οκτώ ερευνητές και ειδικούς εκτός του δυναμικού της αποφάσισε να δημιουργήσει η Google, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ηθικά ζητήματα που τίθενται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για σειρά εφαρμογών, μεταξύ άλλων και για αναγνώριση προσώπου.

Το λεγόμενο Εξωτερικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ανεπτυγμένης Τεχνολογίας θα βοηθήσει την Google “να αμφισβητεί τις υποθέσεις της και να αναπτύξει τη σκέψη της επάνω σε ζητήματα AI”, ανέφερε ο CLO και εκτελεστικός αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας Kent Walker, μιλώντας σε συνέδριο του MIT Technology Review στο Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη.

Το συμβούλιο θα συμπληρώνει και θα επικαιροποιεί τις δημόσια διακηρυγμένες αρχές της Google σχετικά με τα ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτές εκτέθηκαν το καλοκαίρι του 2018, μετά την διαμάχη που ξέσπασε, εντός και εκτός της εταιρείας, για τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο για την ανάλυση υλικού που είχαν συλλέξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μετά την υπογραφή αιτήματος από χιλιάδες εργαζόμενούς της, οι οποίοι την καλούσαν να μην εμπλέκεται σε “δραστηριότητες που συνδέονται με πόλεμο”, η Google αποφάσισε τελικώς να μην ανανεώσει το σχετικό συμβόλαιο και στη συνέχεια δημοσιοποίησε τις σχετικές με την AI αρχές, οι οποίες εμπεριέχουν ευρύ φάσμα κατευθύνσεων, όπως ρήτρες ότι η AI την οποία αναπτύσει δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία όπλων ή τεχνικών παρακολούθησης.

Διαβάστε επίσης:Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο των πολεμικών συγκρούσεων για πάντα!

 

Η Google δημιούργησε επίσης μία “υπεύθυνη ομάδα καινοτομίας” εντός της εταιρείας, η οποία έχει εξετάσει εκατοντάδες παλαιότερες εφαρμογές, διαπιστώνοντας ότι πολλές εξ αυτών ήταν  ευθυγραμμισμένες με τον κώδικα αρχών, ενώ άλλες όχι.  Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη ομάδα οδήγησε την Google στην απόφαση να μην πουλήσει στην αγορά την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μέχρι να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση για τις ηθικές και πολιτικές παραμέτρους του ζητήματος.

Το νέο συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο ειδικός σε ζητήματα ψηφιακής ηθικής Luciano Floridi, ο πρώην διπλωμάτης William Joseph Burns και η CEO της startup Trumbull, Dyan Gibbons, μεταξύ άλλων, αναμένεται να δώσει κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβληματισμών.

Το συμβούλιο θα συναντηθεί επισήμως με στελέχη της Google τέσσερις φορές μέσα στο 2019 και η εταιρεία θα δημοσιεύσει αναλυτική αναφορά με σύνοψη του περιεχομένου των συζητήσεων.

“Θέλουμε να έχουμε τις πλέον λεπτομερείς και ενδελεχείς συζητήσεις”, πρόσθεσε ο Walker. “Επιθυμούμε να καθίσουμε μαζί με το συμβούλιο και να μελετήσουμε την ατζέντα που το τελευταίο θα θέσει”, είπε.

Η Rashida Richardson, στέλεχος στον τομέα της έρευνας του AI Now Institute, η οποία εμφανίστηκε στο ίδιο πάνελ με τον Walker, εξέφρασε πάντως προβληματισμό για την αμφισημία και την αοριστία των αρχών της Google και άλλων εταιρειών σχετικά με την AI. Για παράδειγμα, στο σχετικό έγγραφο αναφοράς της Google γίνεται συνεχής επίκληση του όρου “κατάλληλος”. “Ποιος ορίζει τι σημαίνει κατάλληλος;”, αναρωτήθηκε η Richardson.

Απαντώντας, ο Walker δήλωσε ότι το νέο συμβούλιο θα βοηθήσει στην εξειδίκευση των συγκεκριμένων αρχών. Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία έχει περισσότερους από 300 ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται σε ζητήματα που συνδέονται με χρηστές πρακτικές στη μηχανική εκμάθηση. 

Τεχνολογικές αστοχίες έχουν γίνει στο παρελθόν ιδιαίτερα ντροπιαστικές για την Google και τα συστήματα μηχανικής μάθησής της, όπως όταν ο αλγόριθμος των φωτογραφιών της αναγνώριζε μαύρους ανθρώπους ως “γορίλες”.

 

Forbes

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024