29/03/2024

O Ντόναλντ Τραµπ περνάει στην αντεπίθεση

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος


Πριν καν κλείσει µια βδοµάδα από τη δηµοσιοποίηση του πορίσµατος του ειδικού ανακριτή Μίλερ, που απάλλαξε τον Τραµπ και το προεκλογικό επιτελείο του από την κατηγορία της διαπλοκής µε ρωσικές υπηρεσίες στην εκστρατεία της προεδρικής εκλογής του 2016, ο ένοικος του Λευκού Οίκου έδωσε το στίγµα των προθέσεών του.

Το κυνήγι µαγισσών για την εµπλοκή της Ρωσίας, σύµφωνα µε τον Τραµπ, ήταν µια οργανωµένη, προσχεδιασµένη συνωµοσία από τους ηττηµένους των εκλογών σε µια προσπάθειά τους να ξαναγυρίσουν στην εξουσία.

Είναι βέβαιο ότι η παραπάνω γραµµή της συνωµοσίας κατά της έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας θα είναι ένας από τους βασικούς, αν όχι ο βασικότερος άξονας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραµπ για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωµα τον Νοέµβριο του 2020.

Πρόκειται για εξελίξεις που δυσχεραίνουν ακόµη περισσότερο την αναζήτηση από τους ∆ηµοκρατικούς του καταλλήλου υποψηφίου αλλά και της κατάλληλης προεκλογικής ατζέντας.

Το να βρεθεί υποψήφιος των ∆ηµοκρατικών που να µην έχει το στίγµα της διαπλοκής όπως η Χίλαρι Κλίντον δεν είναι δύσκολο, όπως δεν θα είναι δύσκολη η αποδόµηση της αξιοπιστίας του αντισυστηµικού στίγµατος του Τραµπ.

Αυτό που ήδη µοιάζει µε δύσκολο στοίχηµα είναι πώς θα τοποθετηθεί το ∆ηµοκρατικό Κόµµα και ο όποιος υποψήφιός του για την προεδρία στην καταγγελία Τραµπ για συνωµοσία αγνόησης και παράκαµψης της λαϊκής ετυµηγορίας του Νοεµβρίου του 2016.

Το 1960, ο Νίξον αρνήθηκε να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των συνεργατών του και να αµφισβητήσει το µικρό προβάδισµα του αντιπάλου του και νικητή των εκλογών Κένεντι, για να µην προκαλέσει κρίση αξιοπιστίας στο πολιτικό σύστηµα της χώρας.

Στην ίδια λογική, ο υποψήφιος των ∆ηµοκρατικών για την προεδρία, Γκορ, στα τέλη του 2000, ύστερα από λίγες εβδοµάδες αµφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσµατος στην πολιτεία της Φλόριντα, αποδέχθηκε την ήττα του από τον Τζορτζ Μπους υιό.

Για τον Τραµπ όµως η υπόθεση Russiagate µπορεί να είναι το εισιτήριο επανεκλογής του.

Πηγή: Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024