19/04/2024

Ευρωεκλογές και Πολωνία: Ποιες είναι οι κύριες μάχες που θα δοθούν

Κάθε μία από τις τρεις φορές στις οποίες έχουν ψηφίσει οι Πολωνοί στις Ευρωεκλογές, η προσέλευση βρισκόταν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα της ΕΕ, χωρίς να ξεπεράσει ποτέ το 25%. Αυτή τη φορά, η προσέλευση θα πρέπει να είναι υψηλότερη -ίσως περισσότερο από το 30%. Τα ευρωπαϊκά ζητήματα έχουν προσφάτως μπει σε κεντρικό σημείο του δημόσιου διαλόγου στην Πολωνία, εξαιτίας των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το κράτος δικαίου. Οι ευρωεκλογές θα λάβουν χώρα μόλις ένα δίμηνο περίπου πριν από τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές, και έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Μια ασυνήθιστα υψηλή προσέλευση θα πρέπει ευνοεί τόσο τα μεγαλύτερα κόμματα της Πολωνίας, το κυβερνών Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), και το ανταγωνιστικό Αστική Πλατφόρμα (PO) – ιδιαίτερα το τελευταίο, δεδομένης της ισχύς του στις μεγάλες πόλεις (κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών τον Οκτώβριο του 2018).

Οι κύριες μάχες του 2019
Στην βασική εκλογική μάχη της Πολωνίας, το ΡΟ μπορεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, όπως οι φιλελεύθεροι (Nowoczesna) και το Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL). Δεδομένης της σύγκρουσης της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και μιας αυξημένης αίσθησης ότι η Πολωνία θα περιθωριοποιηθεί εντός της ΕΕ, η φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να θέσει τις επερχόμενες ευρωεκλογές ως ένα de facto δημοψήφισμα της πολωνικής συμμετοχής στην ΕΕ. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει το PiS ως αντί-ευρωπαϊκό, με την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει στήριξη από μια γενικότερα φιλο-ευρωπαϊκή κοινωνία, και ως εκ τούτου θα ενισχύσει την θέση της εν όψει των γενικών εκλογών. Η αντιπολίτευση μπορεί να επισημάνει την απειλή της αποχώρησης από την ΕΕ “από ατύχημα”. Το PiS λοιπόν αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Προσπαθεί ήδη να μαλακώσει την στάση της, δίνοντας προσοχή στην οικονομική επιτυχία της χώρας. Αλλά σε κάποιο στάδιο, ίσως προσπαθήσει να ριζοσπαστικοποιήσει την εκστρατεία υπογραμμίζοντας τη σημασία της εθνικής κυριαρχίας, υπερασπιζόμενος τα πολωνικά συμφέροντα έναντι της φερόμενης γαλλό-γερμανικής κυριαρχίας και να παρουσιάσει το ίδιο ως την μόνη πραγματική εγγύηση ότι η Πολωνία δεν θα “γεμίσει” μουσουλμάνους μετανάστες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι πιθανό να αποφανθεί πριν από τις εκλογές ότι η Πολωνία παραβιάζει το κράτος δικαίου, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και την προεκλογική εκστρατεία και το αποτέλεσμα.

Οι συστημικοί
Και το PiS, μέλος της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και το ΡΟ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτελούν μέρος του πολιτικού συστήματος της Πολωνίας. Στους συστημικούς περιλαμβάνεται το PSL, άλλο ένα μέλος του ΕΛΚ, και το φιλελεύθερο Nowoczesna, μέλος της ομάδας ALDE των φιλελευθέρων. Και τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονται στενά με το ΡΟ ως μέρος της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αριστερό ή κεντρώο κόμμα στην πολωνική κυβέρνηση. Ωστόσο, η Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς ίσως λάβει τρεις έδρες στην ευρωβουλή το 2019. Στο μεταξύ, ο Robert Biedron -ένας αριστερός-φιλελεύθερος πρώην Ευρωβουλευτής, δήμαρχος του Slupsk, και με ένα στυλ “Πολωνού Macron” -δημιούργησε ένα νέο κόμμα Wiosna (Άνοιξη) στις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, το Wiosna προβλέπεται να καταλάβει την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές, με περισσότερο από το 10% των ψήφων.

Οι Ευρωσκεπτικιστές
Το PiS είναι σήμερα το πιο σημαντικό, ήπιο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην Πολωνία. Οι πολιτικοί του PiS παρουσιάζονται ως “ρεαλιστές της ΕΕ”, αλλά θα ήθελαν να στρέψουν σοβαρά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ξανά στην εθνική κυριαρχία. Ως εκ τούτου, ο ήπιος ευρωσκεπτικισμός του κόμματος ξεπερνά πολύ την ένταση με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου. Μετά από τις εκλογές του 2019, δεδομένου του αβέβαιου μέλλοντος της ομάδας ECR, οι 24 ή τόσοι περίπου ευρωβουλευτές, ίσως διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εκ νέου ευθυγράμμιση της εθνικιστικής πτέρυγας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς που περιλαμβάνουν πολιτικούς του PiS ίσως πλήξουν τις επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές. Το πολύ μικρότερο, αλλά πιο εμπλεκόμενο ιδεολογικά, αντί-καθεστωτικό και αντί-μεταναστευτικό Kukiz’15 (το οποίο προσφάτως ήταν σε επαφή με το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας) ίσως κερδίσει 4-5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα (συμπεριλαμβανομένου του Liberty, ένα μέλος της ομάδας Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας) προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινή λίστα, η οποία θα κατορθώσει να τους επιτρέψει να περάσουν το όριο εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Capital.gr

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: https://www.ecfr.eu/specials/scorecard/the_2019_European_election#

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024