28/03/2024

Έρχονται κρίσιμες εκλογές σε Ινδία και Ινδονησία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Οι ψηφοφόροι στην Ινδονησία και την Ινδία – δύο χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου του πληθυσμού της Γης – σύντομα θα αποφασίσουν ποιοι θέλουν να τους εκπροσωπήσουν. (πρώτη φωτογραφία).

 

 
Εκλογές στην Ινδία
Οι γενικές εκλογές στην Ινδία είναι η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο (από τις 11 Απριλίου μέχρι τις 19 Μαΐου), στη διάρκεια της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 1.368.737.513 (σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση – αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, μετά την Κίνα).
 
Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Σαν μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τεχνολογικά χώρες στον κόσμο έχει σχεδιάσει και διαστημικό πρόγραμμαΤο πολίτευμα της χώρας είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία. Οι πιο πρόσφατες εκλογές έγιναν το 2014 και είχαν ως αποτέλεσμα να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Ναρέντρα Μόντι (το κόμμα του πήρε ποσοστό 31,0% ).
 
Παρ΄όλα αυτά, το κυβερνών κόμμα της Ινδίας ( BJP, Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα που σημαίνει Ινδικό Λαϊκό Κόμμα), το οποίο υποσχέθηκε να δημιουργεί 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, φαίνεται λίγο νευρικό καθώς κατευθύνεται προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση.
 

Αντίπαλος του Μόντι είναι ο Ραούλ Γκάντι γιος και εγγονός τριών πρωθυπουργών (κι εγγονός της Ίντιρα Γκάντι) περιγράφεται από τους πολιτικούς αναλυτές ως «αποστασιοποιημένος από το λαό»,  «παραχαϊδεμένος» λόγω της καταγωγής του και ως «απρόθυμος πρίγκιπας»  καθώς υποστηρίζεται ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ προσωπικές φιλοδοξίες για τον πρωθυπουργικό θώκο.  Λέγεται ότι δεν διαθέτει ηγετικά προσοντα παρά μόνο το βαρύ όνομά του. Εδώ να τονίσουμε πως στην Ινδία ο πολιτικός νεποτισμός είναι ένα συχνό φαινόμενο καθώς σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα (για τις εκλογές του 2014), πάνω από το 30% των μελών του κοινοβουλίου της χώρας κατάγονται από πολιτικές δυναστείες.

 

Ο Γκάντι είναι πρόεδρος του κόμματος Indian National Congress (Iνδικό Εθνικό Κόμμα, INC,το οποίο πολλές φορές αποκαλείται απλά Congress) και στις εκλογές του 2014 συγκέντρωσε ποσοστό 19,3%. Στο εκλογικό του μανιφέστο, το οποίο εξέδωσε πριν μερικές ημέρες την απαλλαγή της Ινδίας από τη φτώχεια μέχρι το 2030, την απαλλαγή από τα γεωργικά δάνεια, την εισαγωγή ενός ενιαίου φόρου επί των πωλήσεων και την κατανομή του ενός τρίτου των κυβερνητικών θέσεων εργασίας, για γυναίκες.

 

Με την ανεργία να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 45 ετών, δηλαδή στο 6,1% και τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις με το Πακιστάν, οι συγκεριμένες εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ινδία.
Εκλογές στην Ινδονησία
Οι γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ινδονησία στις 17 Απριλίου 2019. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και τα μέλη της Λαϊκής Συμβουλευτικής Συνέλευσης (MPR) θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με πάνω από 190 εκατομμύρια ψηφοφόρους να πηγαίνουν στις κάλπες. Δεκαέξι κόμματα θα συμμετάσχουν στις εκλογές σε εθνικό επίπεδο – με τέσσερις συμμετέχοντες για πρώτη φορά.
Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 268.074.600 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2019, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Η κύρια θρησκεία είναι το Ισλάμ, καθώς σχεδόν το 85% του πληθυσμού δηλώνουν Μουσουλμάνοι.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός και ως Τζοκόουι, θα διεκδικήσει την επανεκλογή του για την περίοδο 2019- 2024 έχοντας πάλι απέναντί του τον  απόστρατο στρατηγό Πραμπόβο Σουμπιάντο. Στις εκλογές του 2014, ο Τζοκόουι πήρε ποσοστό 53,1% και  ο Σουμπιάντο 46 ,9% υποστηρίζοντας πως έχασε τις εκλογές λόγω νοθείας.

 

Η Ινδονησία είναι μια ανερχόμενη οικονομία, βαρύνουσας σημασίας για τον παγκόσμιο χάρτη. Αν και «χτυπήθηκε» έντονα από την κρίση που έπληξε την Ασία το 1998, σήμερα είναι  μέλος του G20.

 

Οι εκλογές αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς που μέχρι πρόσφατα επικρατούσε το μετριοαπές Ισλάμ, παρατηρούνται πλέον πιο ακραίες φωνές Μουσουλμάνων όπως η οργάνωση Μέτωπο Υπερασπιστών του Ισλάμ (FPI). Μάλιστα, στις εκλογές του 2017 για κυβερνήτη στη Τζακάρτα (που θεωρούνται προάγγελος των γενικών εκλογών) ο χριστιανός κυβερνήτης της πόλης έχασε καθώς κατηγορήθηκε από τους φανατικούς Μουσουλμάνους για βλασφημία.

Να υπενθυμίσουμε πως τον Ιανουάριο του 1999 θρησκευτικές διαμάχες ξέσπασαν στα νησιά των Μολούκων ανάμεσα στους μουσουλμανικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς, κυρίως στο Άμπον και την Χαλμαχέρα. Οι διαμάχες θεωρούνται ότι έληξαν τις 13 Φεβρουαρίου 2002. Ας ελπίσουμε πως όντως έληξαν.

 

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics

Φωτογραφίες:Geopolitical Futures

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024