19/04/2024

Σκοτσέζικο ντους με πιέσεις και εκβιασμούς στην Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Η σταθεροποίηση της τουρκικής οικονοµίας προϋποθέτει εξοµάλυνση των σχέσεων µε τις ΗΠΑ.

Από τη µια µεριά η σκληρή γλώσσα του αντιπροέδρου Πενς, που προειδοποιεί την Τουρκία ότι µπορεί να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ, αλλά και η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η αγορά των S-400 είναι κλεισµένη συµφωνία. Από την άλλη, η διαβεβαίωση προχθές βράδυ από τον Ποµπέο ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, µε την επισήµανση ότι είναι αισιόδοξος πως δύο εταίροι θα χαράξουν πορεία προς τα εµπρός.

Υπάρχουν µεγάλες ευκαιρίες για τις ΗΠΑ και την Τουρκία να συνεργαστούν στενότερα, τόνισε ο επικεφαλής του αµερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Είχα µια καλή συνοµιλία µε τον Τούρκο συνάδελφό µου, προσέθεσε. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουµε την επιµονή Τσαβούσογλου να µεταβεί ο Ερντογάν στις ΗΠΑ για συνάντηση µε τον Τραµπ ή έστω να υπάρξει µια τηλεφωνική επικοινωνία µεταξύ των δύο ανδρών – µια πρόταση που δεν έχει απορριφθεί, ούτε έχει γίνει δεκτή από την αµερικανική πλευρά. Ολα τα παραπάνω, τηρουµένων των αναλογιών, παραπέµπουν στην υπόθεση του Αµερικανού πάστορα Μπράνσον το περασµένο καλοκαίρι: Σκληρή ρητορική, απειλές για κυρώσεις και, στο τέλος, απελευθέρωση και επιστροφή του στις ΗΠΑ, µε τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται ότι δεν υπέκυψαν σε πιέσεις και εκβιασµούς.

Η διαπραγµάτευση ΗΠΑ – Τουρκίας στην οποία αναφέρθηκε ο Ποµπέο δεν αφορά τους S-400, αλλά τις εγγυήσεις και τις έµπρακτες επί του πεδίου διασφαλίσεις που ζητά η Αγκυρα από την Ουάσιγκτον, ώστε το de facto Κουρδικό Κράτος του συριακού παρακλαδιού του ΡΚΚ, που προστατεύουν οι ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία, να µη µετατραπεί σε βάση στήριξης κουρδικής ανταρσίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Καµιά από τις δύο πλευρές δεν θα ήθελε µια κλιµάκωση της αντιπαράθεσης: Οι ΗΠΑ θέλουν να επικεντρωθούν στην άσκηση πίεσης επί της Τεχεράνης, µε στόχο την αποδυνάµωση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι χωρίς εξοµάλυνση των σχέσεων µε τις ΗΠΑ δεν νοείται σταθεροποίηση της οικονοµίας.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024