28/03/2024

Η Τουρκία θα επεκτείνει την εκστρατεία της

 

Η Τουρκία θα επεκτείνει την εκστρατεία της στην Συρία και στην Μανμπίτζ

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την εισβολή της στη Συρία στην πόλη Μανμπίτζ, απειλώντας τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και αυξάνοντας την απειλή ενός στρατιωτικού αδιεξόδου με την Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την κίνηση αργά την Τετάρτη, ενώ η τουρκική στρατιωτική επίθεση στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, συνεχίζονταν για πέμπτη μέρα.

Η επίθεση έχει εκτοπίσει 5.000 ανθρώπους και σκότωσε πολλούς αμάχους και μαχητές μεταξύ των αραβικών δυνάμεων που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ως πληρεξούσιος έναντι των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) στην Αφρίν. Έχει επίσης οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, η οποία είχε ήδη δοκιμαστεί σοβαρά από την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές ομάδες στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν την Τετάρτη, προτρέποντάς τον να περιορίσει την επιχείρηση και προειδοποιώντας την Τουρκία να μην διακινδυνεύσει να έρθει σε σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ. “Κάλεσε την Τουρκία να αποσυρθεί, να περιορίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και να αποφύγει θύματα μεταξύ αμάχων”, αναφέρει δήλωση του Λευκού Οίκου.”Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων”.
Τούρκοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την ανάγνωση του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι δεν “αντικατοπτρίζει με ακρίβεια” το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Οι εντάσεις έφθασαν σε σημείο ρήξης την περασμένη εβδομάδα, αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι που είχε υποστηρίξει για να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκα θα αποτελούσαν συνοριακή δύναμη κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ο Ερντογάν κινήθηκε γρήγορα και άνοιξε το μέτωπο στην Αφρίν, η οποία δεν έχει συνεχή σύνδεση με τις δυνάμεις που υποστηρίζει άμεσα η Ουάσινγκτον και δεν έχει λάβει άμεση στήριξη, αλλά έχει εύκολη πρόσβαση στα τουρκικά σύνορα.

“Με την επιχείρηση Κλαδί Ελιάς, έχουμε για μια ακόμα φορά αποτρέψει το παιχνίδι εκείνων των ύπουλων δυνάμεων των οποίων τα συμφέροντα στην περιοχή είναι διαφορετικά”, δήλωσε ο Ερντογάν.”Ξεκινώντας από την Μανμπίτζ, θα συνεχίσουμε να ματαιώνουμε το παιχνίδι τους”. Η Ουάσινγκτον περιόρισε την αντίδρασή της στην επιχείρηση της Αφρίν, αλλά είναι πιθανό να ασκηθεί περισσότερο από μια ώθηση από την Τουρκία προς την Μανμπίτζ, η οποία σηματοδοτεί την αρχή της εμβέλειας των πληρεξουσίων της, γνωστών ως Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που εκτείνονται βόρεια από τα κοντινά τουρκικά σύνορα και ανατολικά προς το Ιράκ.

Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων σταθμεύουν στην περιοχή, μαζί με περισσότερα από 10.000 μέλη των SDF.Η δύναμη είναι κυρίως βασισμένη σε Κούρδους αλλά έχει και άραβες μαχητές ανάμεσα στις τάξεις της. Έχοντας πρόσφατα διώξει το ISIS από τη Ράκα και την Ντεϊρ εζ-Ζορ, οι SDF είχαν ενθαρρυνθεί από την ανανέωση της υποστήριξης του Πενταγώνου, ενώ η Άγκυρα θεώρησε ότι οι νίκες του πολέμου μετατράπηκαν σε στρατηγικά κέρδη και πρόδωσαν τις προηγούμενες δεσμεύσεις ότι η αμερικανική/κουρδική συμμαχία θα είναι προσωρινή.

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να υποβαθμίσει τη στάση του Πενταγώνου, αλλά με ελάχιστη επιτυχία, υπογραμμίζοντας τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες στη Συρία μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.Κάποια μέλη της διοίκησης του Τραμπ εξακολουθούν να θεωρούν τη χρήση των Κούρδων ουσιαστική για την αμερικανική παρουσία και άλλοι αναγνωρίζουν τους τουρκικούς φόβους ότι ο ενθουσιασμός των Κούρδων για τον ρόλο τους στην περιοχή μπορεί να έχει συνέπειες για τα σύνορα των 800 μιλίων της Άγκυρας με τη Συρία.

Αν και η Συρία έχει αντιταχθεί στην τουρκική εισβολή και η Ρωσία έχει προτρέψει αυτοσυγκράτηση, και οι τρεις πλευρές συνεργάστηκαν στην επίθεση, για την οποία η Δαμασκός πιστεύει ότι θα ανοίξει το δρόμο στους υποστηρικτές της για να ξεκινήσουν μια τελική επίθεση στην κοντινή επαρχία Ιντλίμπ. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν πάνω από τη βορειοδυτική Συρία, χωρίς και η Ρωσία και η Συρία να συμφωνήσουν να μην χρησιμοποιήσουν τα ισχυρά αντιπυραυλικά συστήματα τους εναντίον τους.

Ο Ερντογάν είχε επισημάνει παλαιότερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση μπορεί τουλάχιστον μερικώς να στοχεύσει στη δημιουργία δημογραφικών αλλαγών στην Αφρίν, λέγοντας: “Το 55% της Αφρίν είναι Άραβες, το 35% είναι Κούρδοι που μεταφέρθηκαν αργότερα και το 7% περίπου Τουρκμένοι.Στόχος μας είναι να δώσουμε πίσω την Αφρική στους νόμιμους ιδιοκτήτες της”.

Ο προσδιορισμός της σύνθεσης του πληθυσμού κατά μήκος των τουρκικών συνόρων μετά τον πόλεμο της Συρίας παραμένει βασικός στόχος πολλών πλευρών της σύγκρουσης.Ο επταετής, όλο και πιο σύνθετος, πόλεμος έχει εκτοπίσει τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού των 20 εκατομμυρίων της Συρίας πριν από τον πόλεμο.Άλλοι 200.000 ήταν υπό διωγμό στην Ιλντίμπ πριν από την επίθεση στην Αφρίν, αφού ρωσικά αεροσκάφη και υποστηριζόμενες από το Ιράν χερσαίες δυνάμεις ξεκίνησαν επίθεση στην κοντινή επαρχία.Η Τουρκία δεσμεύθηκε να διατηρήσει μια αραβική παρουσία στο κενό των 60 μιλίων μεταξύ Αφρίν και Τζαραμπλούς, βόρεια της Μανμπίτζ.

theguardian.com

antinews.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024