28/03/2024

DW: Σε κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ λόγω S-400

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας με αφορμή την αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία. Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP Ομέρ Τσελίκ.

Επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις έντονες αντιδράσεις τους στην αγορά των S-400 εξαπέλυσε ο Ομέρ Τσελίκ εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρώην Υπ. ΕΕ ενώ ήταν σε εξέλιξη η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι οι ΗΠΑ μέρα παρά μέρα κάνουν δηλώσεις αντιδρώντας σε αυτή την αγορά, ενώ το θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών είναι το πως μια άλλη σύμμαχος χώρα του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να στέλνουν νταλίκες με όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. «Αυτό είναι η ουσία και για να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση κρατούν τακτικά στην επικαιρότητα άλλα θέματα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Βλέπετε ότι στα στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τα μέλη του ΡΚΚ στην Συρία κυματίζει η σημαία των ΗΠΑ. Βλέπετε ότι οι επικεφαλής των τρομοκρατών αυτών φωτογραφίζονται με αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματικούς».

Δηλώσεις οι οποίες δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ολική ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Συρία και την υπόθεση των S-400 που έχει φέρει στα όρια της αμφισβήτησης την θέση της Τουρκίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί η αγορά των F-35

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε και στο θέμα του Γκιουλέν λέγοντας ότι παρά τους φακέλους που εστάλησαν στις ΗΠΑ μετά το πραξικόπημα δεν κλήθηκε ούτε για κατάθεση. Επίσης έκανε αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ στην Συρία Τζέιμς Τζέφρι, ότι ουσιαστικά και οι PYD και YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΠΚΚ. Και ενώ οι δηλώσεις αυτές είναι γνωστές, συνέχισε αξιωματούχοι των ΗΠΑ που ισχυρίζονταν ότι η στήριξη σε αυτές τις οργανώσεις είναι μόνο για τον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και ενώ οι ίδιοι δηλώνουν πως αυτό πλέον έχει ηττηθεί εξακολουθούν να στηρίζουν τις ομάδες αυτές».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε επίσης ότι «την συμμαχία ορίζει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και δεν υφίσταται κανένα άρθρο με αναφορά στα F35». Όπως είναι γνωστό η παράδοση των πέμπτης γενιάς μαχητικών στην Τουρκία έχει γίνει γόρδιος δεσμός με αφορμή την αγορά των S-400 από την Ρωσία.

Η δριμύτατη κριτική του κ. Τσελίκ στις HΠΑ έρχεται την στιγμή που ο πρόεδρος Ερντογάν με πρόσφατες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στα ανατολικά του Ευφράτη επίκειται. Μάλιστα αυτό ενισχύεται και με την κινητικότητα στις μονάδες που έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας όπως και την αποστολή επιπλέον δυνάμεων. Πρέπει να σημειωθεί η εν λόγω επιχείρηση είχε παγώσει με παρέμβαση των ΗΠΑ που είχαν ανακοινώσει την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, όπως και της ΥΡG, από το Μούνμπιτς.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024