18/04/2024

Το DAESH σχεδίαζε επιθέσεις στην Ευρώπη

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Νέα στοιχεία στις υπηρεσίες πληροφοριών στο ΗΒ αποκαλύπτουν λεπτομερή σχέδια μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που χρηματοδοτούνται και ελέγχονται από ηγέτες του DAESH για να αναδημιουργήσουν την επίθεση του Παρισιού η οποία είχε γίνει το Νοέμβριο του 2015.

Τα στοιχεία βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο και σε έγγραφα, μετά την απελευθέρωση του τελευταίου προπύργιου της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Συρία προ εβδομάδων από συμμαχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά τα έγγραφα παρέχουν λεπτομέρειες για το πώς, ακόμη και με το λεγόμενο χαλιφάτο να έχει καταστραφεί στη Συρία, η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να συνθέτει και να υποστηρίζει εξελιγμένα διεθνή δίκτυα, να καθοδηγεί τα στελέχη της οργάνωσης εκτός συνόρων, να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και να σχεδιάζει ληστείες τραπεζών, επιθέσεις κατά οχημάτων, δολοφονίες και ηλεκτρονικές επιθέσεις κατά δικτύο και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Σε μια επιστολή που βρέθηκε και έχει υπογραφές από έξι ηγέτες της οργάνωσης , περιέχει αναφορά προς τον Abu Bakr al-Baghdadi, όπου αναλύεται η στρατηγική της οργάνωσης στο εξωτερικό σε δύο μέρη: Στις επιχειρήσεις και στην διαμόρφωση τους εντός νέων συνόρων.

Οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θα ολοκληρώνονται από στέλεχος της οργάνωσης που ονομάζεται Abu Khabab al-Muhajir. Το έγγραφο λέει ότι ελέγχει τρία στοιχεία: το ένα στη Ρωσία και το δεύτερο στη Γερμανία. Η τρίτη και κύρια ομάδα θα εδρεύει στη βορειοανατολική Συρία με ξεχωριστή εντολή. Ο πρώτος στόχος των δικτύων αυτών θα ήταν να κλέψουν χρήματα για τη χρηματοδότηση του τότε χαλιφάτου, πιθανώς και της σημερινής ύπαρξης των διαφόρων δικτύων τρομοκρατίας. Περιγράφεται η απαγωγή επιχειρηματιών, ληστείες και επιθέσεις κατά συγκεκριμένων τραπεζών και χρηματαποστολών, όπως και ο σχεδιασμός διαδρομών χρηματοδοτήσεων μέσα από ΜΚΟ και άλλες εταιρίες βιτρίνες. Σκοπός όλων αυτών θα ήταν προφανώς η παροχή χρημάτων προς την οργάνωση του DAESH για την εκτέλεση δράσεων σ’ όλο τον κόσμο.

Το σημαντικότερο ως αναφορά όμως είναι ότι θα σχεδιάσουν «ειδικές επιχειρήσεις» με έναν «αποφασισμένο στόχο προς επίτευξη αποτελεσμάτων που θα επιλέγονται προσεκτικά, όπως ακριβώς έγινε στην επίθεση της 11/2015 στο Παρίσι αλλά και την επίθεση στο Μανχάταν το 2017 που αποτελεσε Θεία Έμπνευση» όπως επί λέξη αναφέρεται.

Όπως βλέπουμε στο χάρτη στην Ελλάδα δεν υπάρχουν υποσημείωσεις όπως στις υπόλοιπες χώρες για το ακριβές επίπεδο ασφάλειας καθώς δεν έχουμε σύστημα διαβάθμισης για διαχείριση κρίσεων.

Η αναφορά έχει ήδη μοιραστεί σε διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών και αναβαθμίζει την κατάσταση επαγρύπνησης για διαδρομές πιθανόν εκτελεστών τέτοιων εντολών. Ίσως, μάλιστα είναι και η αιτία που υπήρξε γρήγορη αντίδραση και σύλληψη διεθνού τρομοκράτη στην Ουγγαρία, ο οποίος πέρασε ελεύθερα από τα σύνορα μας. Παράλληλα, δικαιολογεί και την συνολική πίεση προς την Ελλάδα για το θέμα ελέγχου διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων, ειδικά για άτομα που ταξιδευούν από και προς χώρες εκτός Σέγκεν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024