28/03/2024

Αστάθεια στην Ισπανία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Τίποτε δεν δείχνει ότι στις εκλογές της 28ης Απριλίου θα προκύψει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ικανή να στηρίξει κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας

Aπό τις εκλογές του ∆εκεµβρίου του 2015 µέχρι και σήµερα, η Ισπανία προσπαθεί χωρίς επιτυχία να βρει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις µιας νέας σταθερότητας µέσα στο κατακερµατισµένο πολιτικό τοπίο που προέκυψε από την κατάρρευση του σαραντάχρονου µεταφρανκικού δικοµµατισµού Σοσιαλιστών και Λαϊκού Κόµµατος.

Τίποτε δεν δείχνει ότι στις εκλογές της 28ης Απριλίου θα προκύψει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ικανή να στηρίξει κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας. Στις εκλογές του 2015 αλλά και στις επαναληπτικές του Ιουνίου του 2016 οι Podemos και οι Ciudadanos προέβαλλαν σαν οι δυνητικοί φορείς ενός νέου δικοµµατισµού που θα παραµέριζε τους Σοσιαλιστές και το Λαϊκό Κόµµα, µια προσδοκία που διαψεύστηκε. Σήµερα οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο τρικοµµατικούς µελλοντικούς κυβερνητικούς συνασπισµούς να µη συγκεντρώνουν κοινοβουλευτική αυτοδυναµία.

Λαϊκό Κόµµα, Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox αδυνατούν να διασφαλίσουν την αυτοδύναµη πλειοψηφία που διαµόρφωσαν για να στηρίξουν την τοπική κυβέρνηση στην Ανδαλουσία. Χωρίς αυτοδύναµη πλειοψηφία φαίνεται να είναι και το άθροισµα εδρών που οι δηµοσκοπήσεις δίνουν στους Σοσιαλιστές, τους Podemos και στο Βασκικό Εθνικιστικό Κόµµα. Στον χώρο της ∆εξιάς, σε περίπτωση αυτοδυναµίας τον ρυθµιστικό ρόλο θα τον ασκεί το ακροδεξιό Vox, οι φιλοδοξίες του οποίου ενθαρρύνονται από τη συνταγή Σαλβίνι µε τη Λέγκα από ήσσων εταίρος του Μπερλουσκόνι να κυριαρχεί στον χώρο της ∆εξιάς.

Στον χώρο της Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Podemos δεν έχουν άλλη λύση αναζήτησης του απαραίτητου τρίτου κυβερνητικού εταίρου παρά στα εθνικιστικά µετριοπαθή και µη πολιτικά κόµµατα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας. Ετσι αντί µιας νέας σταθερότητας στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας, προβάλλει η ταυτόχρονη ρυθµιστική παρουσία της ακροδεξιάς και των τοπικών αποσχιστικών εθνικισµών.Τα παραπάνω αθροιστικά οριοθετούν την παρέµβαση της Μαδρίτης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

πηγή:’Εθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024