24/04/2024

Tα πρώτα στοιχεία για την επίθεση στη Σρι Λάνκα

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

1. Οι επιθέσεις έγιναν με τρόπο που θα επέφερε χάος και διασπορά δυνάμεων. Τακτική που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά σε επιθέσεις στη Βομβάη το 2008 με αρκετό αριθμό νεκρών και εκεί.

 

2. Η στόχευση ήταν σε εκκλησίες και ξενοδοχεία που σχετίζονται με Χριστιανούς και τουρισμό. Ο συμβολισμός δείχνει πώς πιθανόν η επίθεση σχεδιάστηκε και εξαπολύθηκε με στόχο τη διεθνή εικόνα της χώρας. Ειδικά, η όγδοη επίθεση που έγινε με αυτόχειρα βομβιστή, δείχνει κυρίως μεθοδολογία ανθρώπων που μπορεί να έχουν συνεργασία με ομάδες της Μ.Ανατολής.

 

3. Το τελευταίο διάστημα πολλοί ειδικοί είχαν επισημάνει μια  μεγάλη αύξηση Ισλαμιστικών στοιχείων σε Ινδονησία και Ινδία (οι ίδιες οι υπηρεσίες της Ινδίας ζητήσαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων οπαδών του Ισλάμ της Σαρία). Όπως επίσης είχαν επισημάνει επανεμφάνιση και αυξήση μελών τοπικών τρομοκρατικών ομάδων και δράσεων τους ( Liberation Tigers of Tamil Eelam )

 

4.Οι συλλήψεις υπόπτων δε σημαίνουν απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής. Το πιθανότερο είναι κάποιοι που ήταν σε λίστα υπόπτων και παρακολούθησης να προσήχθησαν για να διαπιστώσουν τις περιπτώσεις συμμετοχής ή/και γνώσης τους για το τι θα γινόταν.

5. Όπως πάντα επειδή μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει δοθεί ανακοίνωση ανάληψης ευθύνης, μπορεί τις επόμενες ώρες να υπάρξει και άλλη δράση τρομοκρατών. Παρόλα αυτά, ήδη στο DarkWeb μιλούν για επιτυχή επίθεση και νίκη επί των απίστων.

6. Η συντονισμένη τακτική επιθέσεων απαιτεί αρκετούς πόρους και τεχνογνωσία. Θεωρώ προσωπικά πολύ δύσκολο να είναι έργο μόνο ενός μικρού κυκλώματος δικτύου τρομοκρατών, ενώ επίσης θεωρώ πολύ δύσκολο να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σε άλλη χώρα με πιο ικανές δυνάμεις και πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τελευταίο αφήνω ένα μικρό περιθώριο για ένα θεωρητικό σενάριο που να αφορά την αναβίωση της τρομοκρατικής οργάνωσης των Liberation Tigers of Tamil Eelam που είχε διαλυθεί κάπου στο 2009. Πολλοί αναφέρουν πώς δεν θα απέκλειαν και μια συνεργασία Ισλαμιστικών οργανώσεων και της συγκεκριμένης ομάδας.

Η τρομοκρατική οργάνωση των Liberation Tigers of Tamil Eelam, είχε ήδη διακοσμήσει τις επικεφαλίδες των νέων της εκεί χώρας μόλις προ μερικών ημερών, όταν υπήρξαν πολλαπλές συλλήψεις μελών του στρατού εκεί, στην προσπάθεια τους να επαναφέρουν την οργάνωση στο προσκήνιο. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα τότε είχε μπεί στην διαδικασία να ζητήσει στήριξη από το διεθνές στερέωμα, όμως μέχρι και προσφατα δεν είχε κάποια απόκριση. Εδώ δεν θα απέκλεια ακόμα και μια επιχείρηση false flag.

Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά νωρίς ακόμα για απόλυτα συμπεράσματα, όμως το σίγουρο είναι πώς πολλά μπορεί να κριθούν αναλόγως αποκαλύψεων όπως θα έρχονται είτε λαθραία μέσω ΙΜ και DarkWeb, είτε μέσω των όποιον πληροφοριών δώσουν οι Αρχές εκεί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024