19/03/2024

Forbes: Εάν οι ΗΠΑ μηδενίσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, μπορεί η Σαουδική Αραβία να καλύψει το κενό;


Της Ellen R. Wald – Forbes

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μπορεί να ανακοινώσει εντός της ημέρας (Δευτέρα 22 Απριλίου) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χορηγούν πλέον εξαιρέσεις σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων (σ.σ. Η σχετική ανακοίνωση έγινε τελικώς την Δευτέρα το απόγευμα – ώρα Ελλάδος – από τον Λευκό Οίκο).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WP, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένει ότι η Σαουδική Αραβία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής για να αντισταθμίσει την απώλεια των ιρανικών εξαγωγών από τις διεθνείς αγορές και να αποτρέψει την άνοδο των τιμών του αργού.

Εάν αυτό ισχύσει, η Σαουδική Αραβία θα αναιρέσει εν τοις πράγμασι τη θέση ισχύος της στο πλαίσιο του OPEC (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και θα μειώσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες εν όψει της συνόδου του Οργανισμού τον Ιούνιο. Σε αυτή τη σύνοδο, η Σαουδική Αραβία θέλει να διασφαλίσει ότι και τα 14 κράτη – μέλη του Οργανισμού, καθώς και τα υπόλοιπα 10 που συμμετέχουν στις εργασίες της συνόδου χωρίς να είναι μέλη του OPEC (κυρίως η Ρωσία) θα τηρήσουν οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν.

Εάν η Σαουδική Αραβία προσέλθει στη σύνοδο του Ιουνίου στη Βιέννη έχοντας ήδη αναλάβει δέσμευση έναντι των ΗΠΑ ότι θα έχει ρυθμίσει την παραγωγή της σε ένα ορισμένο επίπεδο, τότε χάνει κάθε διαπραγματευτικό “κεφάλαιο” που διαθέτει για να “αναγκάσει” άλλες χώρες να ελέγξουν – περικόψουν την δική τους παραγωγή. Ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταλήξει σε μια τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ, εάν όλος κόσμος πιστεύει ότι το έχει πράξει ανεπίσημα, η διαπραγματευτική δύναμη του βασιλείου στη Βιέννη θα μειωθεί αισθητά.

Στο πλαίσιο της τρέχουσας εξαμηνιαίας συμφωνία του OPEC, η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι παράγει κάτω από τα 10,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που της αναλογούν. Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος Ιουνίου, μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της, καθώς ο OPEC κρίνει τη συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα βάσει ενός μέσου όρου παραγωγής 6 μηνών. Ωστόσο, οι χώρες του Οργανισμού και όσες παράγουν πετρέλαιο χωρίς να είναι μέλη του και θα βρίσκονται στη Βιέννη τον Ιούνιο, ενδιαφέρονται  κυρίως για την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας για τους επόμενους 6 μήνες (από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019). Εάν η Σαουδική Αραβία φανεί ότι έχει δεσμευτεί να παράγει σε ορισμένο επίπεδο σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία θα χάσει τα διαπραγματευτικά της “ατού”.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται εάν η Σαουδική Αραβία ή συνολικά η παγκόσμια κοινότητα μπορούν να “σηκώσουν” παραγωγικά μια τέτοια επιλογή. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Saudi Aramco, η απάντηση είναι ναι. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απαιτεί από την Aramco να προετοιμαστεί για πιθανή αύξηση της παραγωγής στα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εντός 3 μηνών και να διατηρήσει – εάν χρειαστεί – το επίπεδο αυτό για διάστημα έως και 1 έτους. Αυτό ονομάζεται MSC και είναι πιθανό η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να μπορεί να ανεβάσει το MSC πάνω από τα 12 εκατ., εάν το επιθυμεί.

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τις απώλειες εξαγωγών από το Ιράν. Ωστόσο, αυτό θα έβλαπτε τη θέση της Σαουδικής Αραβίας στο εσωτερικό του OPEC, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Καθώς οι traders εξετάζουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τους το κατά πόσο η συγκεκριμένη στρατηγική, όπως διαφαίνεται ότι διαμορφώνεται, βγάζει νόημα για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

*Σε άρθρο των Financial Times αναφέρεται ότι οι Η.Π.Α. διαπραγματεύονται με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023