16/04/2024

Οι 10 χώρες με τον περισσότερο χρυσό στον κόσμο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο όγκος χρυσού που αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες το 2018 αυξήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτή η τάση, συνεχίστηκε φέτος με τον Φεβρουάριο να είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στην αγορά χρυσού.

 

Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού έχουν οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού World Gold Council, που επικαλείται το businessinsider.

Οι πρωταθλήτριες χώρες με τα μεγαλύτερα αποθεματικά χρυσού

10. Ινδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 608.7 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 6,4%

Με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές επιδιώκουν να αυξήσουν την εκμετάλλευση του χρυσού. Στην Ινδία, τα αποθέματα αυξάνονται σταθερά από τον περασμένο Αύγουστο.

 

9. Ολλανδία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 612.5 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 65.9%

Τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία επιδιώκει τη συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερων αποθεμάτων χρυσού. Το 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας δήλωσε ότι ο επαναπατρισμός ορισμένων αποθεμάτων από τη Νέα Υόρκη θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού».

 

8. Ιαπωνία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 765.2 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%

Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα χρυσού αυξήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται πέρυσι με 5,2%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

 

7. Ελβετία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,040 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 5.5%

Με πληθυσμό περίπου 8,4 εκατομμυρίων, η Ελβετία έχει τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν αποθέματα χρυσού.

 

6. Κίνα

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 1,874.3 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 2.5%

Η Κίνα επιδιώκει να λάβει μέτρα οικονομικής τόνωσης η Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει σταθερά τα αποθέματα χρυσού της. Το Μάρτιο σημείωσε τον τέταρτο συνεχή μήνα κερδών.

 

5. Ρωσία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,150.5 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 19.1%

Η Ρωσία αγοράζει συνεχώς όλο και περισσότερο χρυσό. Τα αποθεματικά της έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το Bloomberg.

4. Γαλλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,436 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 61.1%

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πέρυσι η Τράπεζα της Γαλλίας ξεκίνησε αύξηση των αποθεμάτων χρυσού της, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές.

 

3. Ιταλία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 2,451.8 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 66.9%

Μετά την άνοδο του λαϊκιστικού κινήματος των 5 αστέρων, το μέλλον του χρυσού στην Ιταλία μοιάζει αβέβαιο. Στις αρχές Απριλίου η Ρώμη πρότεινε να μεταφερθεί η δημόσια κυριότητα των αποθεμάτων χρυσού από την Τράπεζα της Ιταλίας στο κοινό.

2. Γερμανία

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 3,369.7 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό:70.6%

Η Γερμανία μετέτρεψε δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό το 2017, μια κίνηση που οι κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη έλαβαν προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

 

1. ΗΠΑ

Επίσημα αποθέματα χρυσού: 8,133.5 tonnes

Ποσοστό συναλλαγματικών διαθεσίμων σε χρυσό: 74.9%

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού από άλλες χώρες, πάνω από το διπλάσιο από τις επόμενες δύο χώρες μαζί.Μεταξύ του 1913 και του 1961, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έπρεπε να κατέχει χρυσό ίσο με το 40% της αξίας του νομίσματος.

 

πηγή:in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024