19/04/2024

Ο Ερντογάν και η “Παγίδα του Σοφοκλή”

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Ενώ η ιστορία παραμένει, βέβαια, μια πολύπλοκη και χρωματική υπόθεση, ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Πόλεμο χωρίς καμία παραμόρφωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως το τέλειο ανάλογο του σήμερα. Κάποιος θα μπορούσε να το ονομάσει αυτό ως “Παγίδα του Σοφοκλή.”

Ο Αίας, όπως περιγράφει ο Σοφοκλής, στον ανταγωνισμό του για να αποκτήσει τον οπλισμό του Αχιλλέα καταλήγει στο θάνατο. Όταν ο Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος αποφάσισαν να παραδώσουν τιμητικά τον οπλισμό του Αχιλλέα στον Οδυσσέα, ο Αίας εξοργίζεται και προσπαθεί να σκοτώσει τους δύο βασιλιάδες. Τότε, η θεά Αθηνά του προκάλεσε πνευματική διαταραχή και τον εξαπάτησε κάνοντας τον να ξεσπάσει πάνω σε ένα κοπάδι πρόβατα. Όταν αργότερα συνειδητοποίησε τι έχει συμβεί, ο Αίας γεμάτος ντροπή και όνειδος έστρεψε το σπαθί του πάνω στον εαυτό του, δίνοντας έτσι τέλος στη ζωή του.


Οι ομοιότητες με τον σημερινό μεγάλο ανταγωνισμό γεωπολιτικής εξουσίας με κύριο θέμα, την Τουρκία στη Μεσόγειο δεν θα μπορούσαν να είναι πιο προφανείς.


Πράγματι, αν και γράφτηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια, ο τρόπος με τον οποίο ο Αίας προλαμβάνει τις σημερινές γεωπολιτικές προκλήσεις είναι σχεδόν τρομακτικός. Η δραματική περιπέτεια δεν είναι μόνο το καλύτερο παράδειγμα μέσα από το οποίο μπορείτε να δείτε την τρέχουσα κατάστασή, αλλά και ένα σαφές και συναρπαστικό σχέδιο για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Ο Αίας, και η πλοκή της ιστορίας αυτής, φωτίζει τους ακριβείς τρόπους με τους οποίους, ο Ερντογάν προσπαθεί να ανταγωνιστεί, ολοκληρωτικά και να κερδίσει κάτι που δεν το δικαιούται.

*Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024