19/04/2024

Αντεπίθεση Ερντογάν μέσω… Κωνσταντινούπολης

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαχειριστεί µια δεύτερη ήττα του κυβερνώντος κόµµατος.

Το µήνυµα είναι σαφές, ο Ερντογάν και το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ είναι αποφασισµένοι να χρησιµοποιήσουν κάθε µέσο για να κερδίσουν τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης. Τουλάχιστον µέχρι τότε η Τουρκία θα ξαναζήσει την ακραία πόλωση που σφράγισε την εκστρατεία των δηµοτικών εκλογών, µια πόλωση που θα παγώσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης συµβιβαστικής φόρµουλας µε τις ΗΠΑ για το Κουρδικό στη Συρία, µε το θερµόµετρο της έντασης να ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόλυτη εξουσία της σουλτανικής προεδρίας που οικοδόµησε ο Ερντογάν δεν µπορεί να συγκατοικήσει µε δήµαρχο της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη. Ο συµβολισµός του ελέγχου της µεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας είναι προφανής, καθώς από τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης άρχισε η πορεία του Ερντογάν προς την εξουσία στα µέσα της δεκαετίας του ’90. Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαχειριστούν µια δεύτερη ήττα του κυβερνώντος κόµµατος και του υποψηφίου του, Γιλντιρίµ, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής.

Tο κεντρικό αφήγηµα του Γιλντιρίµ στη µονοµαχία του µε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Ιµάµογλου είναι γνωστό, µε την Τουρκία πολιορκηµένο φρούριο που το υπερασπίζονται ο Ερντογάν και η κυβερνητική παράταξη. Η επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη για τον Ερντογάν θα είναι ένα µήνυµα προς τους αντιπάλους του εντός και εκτός συνόρων ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί έστω αργή και σταδιακή αποδυνάµωση-αµφισβήτηση της παντοδυναµίας του και ότι όχι µόνο θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2013, αλλά να διεκδικήσει και τη δεύτερη πενταετία που του επιτρέπει το Σύνταγµα.

Ζητούµενο παραµένει σε ποιο βαθµό η αποφασιστικότητα για επανακατάκτηση της Κωνσταντινούπολης δεν θα κινηθεί στη λογική της αυτοεκπληρούµενης προφητείας. Αντί δηλαδή να θωρακίσει το µονοπώλιο της παντοδυναµίας του Ερντογάν, να πυροδοτήσει αντίδραση της κοινωνίας µε απρόβλεπτες παρενέργειες, καθώς ο φαύλος κύκλος εξεγερσιακής διαµαρτυρίας και σκληρής καταστολής τις περισσότερες φορές τίθεται εκτός ελέγχου.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024