25/04/2024

Προς πρωτιά Λεπέν;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις στη Γαλλία για τις ευρωεκλογές δίνουν προβάδισµα µισής ποσοστιαίας µονάδας στον Εθνικό Συναγερµό της Λεπέν επί της παράταξης Μακρόν.

Σαν να µην έφθαναν η πολύµηνη αναταραχή που προκάλεσαν οι εξεγερσιακές κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» και η σκληρή κρατική καταστολή, η εκστρατεία των ευρωεκλογών ξεκίνησε άσχηµα για την παράταξη του Μακρόν, «Αναγέννηση». Η επικεφαλής της λίστας, Λουαζό, αποδεικνύεται µια επικοινωνιακή καταστροφή, στην οποία πρέπει να προστεθεί και το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ήταν µέλος ακροδεξιάς φοιτητικής οργάνωσης.

Σε πλήρη αντιδιαστολή, ο επικεφαλής της λίστας της Λεπέν, Μπαρντελά, αλλά και ο επικεφαλής της λίστας των Ρεπουµπλικάνων, Μπελαµί, έχουν ήδη καταγραφεί ως επικοινωνιακά πλεονεκτήµατα των παρατάξεών τους. Μια πρωτιά της ακροδεξιάς -του Εθνικού Συναγερµού της Λεπέν- στις ευρωεκλογές θα µείωνε δραµατικά την όποια επιρροή στη διαµόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισµών έχει αποµείνει στον Μακρόν, µετά την απονεύρωση και αποδόµηση της ευρωπαϊκής µεταρρυθµιστικής ατζέντας του τόσο από το Βερολίνο όσο και από τους «οκτώ» του Βορρά.

 

Με ποια αξιοπιστία θα µπορέσει ο Μακρόν να επιµείνει στη διεκδίκηση της ηγεσίας των ευρωπαϊκών µεταρρυθµιστικών δυνάµεων που θέλουν να αντιταχθούν στον αντιευρωπαϊκό εθνικιστικό λαϊκισµό, µε την ακροδεξιά της Γαλλίας πρώτη στις ευρωεκλογές; Στην ευρωπαϊκή στρατηγική Μακρόν υπήρχε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων για τις εξελίξεις εντός και εκτός Γαλλίας. Η συνολική µεταρρυθµιστική ατζέντα Μακρόν διαµήνυε ότι η Γαλλία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αντίθεση µε την ακροδεξιά της Λεπέν, οι θέσεις της οποίας οδηγούν τη χώρα σε αποµόνωση.

 

Δυστυχώς σήµερα ο Μακρόν παρουσιάζεται µετά την απόρριψη των προτάσεών του από τη Γερµανία αποµονωµένος, µε τον «Μακρονισµό» όχι µόνο να έχει αποδειχθεί ότι δεν εξάγεται, αλλά να κινδυνεύει και στην ίδια τη Γαλλία. Ανάµεσα στη Γερµανία και στους «οκτώ» του Βορρά από τη µια µεριά και σε ηγέτες σαν τον Σαλβίνι και τον Ορµπαν από την άλλη, ο Μακρόν προσπαθεί να επιβιώσει…

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024