25/04/2024

Μετωπική σύγκρουση στην Τουρκία

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

 

Η αντεπίθεση Ερντογάν έχει ήδη οδηγήσει την Τουρκία σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία αµφισβητεί πλέον τη νοµιµότητα των εκλογών του Ιουνίου του 2018 τόσο για την προεδρική εκλογή όσο και για τις βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος είναι σαφής. Πρώτον, η επαναληπτική εκλογή της 23/6 για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης να µετατραπεί σε δηµοψήφισµα υπέρ ή κατά του Ερντογάν και, δεύτερον, να αµφισβητηθεί προκαταβολικά ένα αποτέλεσµα που θα αναδεικνύει δήµαρχο τον κυβερνητικό υποψήφιο Γιλντιρίµ.

Με την ακύρωση των δηµοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν διέλυσε όσες αµφιβολίες είχαν αποµείνει στην αντιπολίτευση για τη δυνατότητα πολιτικής δηµοκρατικής κανονικότητας, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος της σουλτανικής προεδρίας. Πανίσχυρη προεδρία και Βουλή, η πλειοψηφία της οποίας στηρίζει τον πρόεδρο, είναι δύο δεδοµένα ασύµβατα πολιτικά µε τον έλεγχο της µεγαλύτερης πόλης της χώρας από την αντιπολίτευση. Ηδη η ακύρωση της εκλογής του Ιµάµογλου επιταχύνει τις εξελίξεις, µε την επαναληπτική εκλογή να προβάλλει ως σταθµός για τις εξελίξεις.Αν η κατάσταση παραµείνει υπό έλεγχο, τότε ο Ερντογάν θα έχει µπροστά του τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια της πρώτης πενταετούς θητείας του καθαρά από εκλογικές αναµετρήσεις. Αν η κατάσταση τεθεί εκτός ελέγχου και η αντιπολίτευση καταγγείλει εκτροπή ακόµη και από τους θεσµούς που διαµόρφωσε ο ίδιος ο Ερντογάν, τότε το καθεστώς θα γίνει επί της ουσίας πιο εύθραυστο και πιο ευάλωτο, καθώς όταν ακυρώνεται η δυναµική της οµαλής εναλλαγής, πριµοδοτείται το σενάριο της καθεστωτικής αµφισβήτησης και ανατροπής. Η αντεπίθεση Ερντογάν έχει ήδη οδηγήσει την Τουρκία σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Ο Ερντογάν δίνει µια διπλή µάχη στην Κωνσταντινούπολη, πρώτον, για να κερδίσει ο Γιλντιρίµ και, δεύτερον, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης να αντιµετωπίσει την αµφισβήτηση του αποτελέσµατος. Εξυπακούεται ότι το παραπάνω σκηνικό µετωπικής εσωτερικής αντιπαράθεσης δυναµιτίζει προκαταβολικά κάθε προσπάθεια εξεύρεσης συµβιβαστικής λύσης µεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας για το Κουρδικό στη Βορειοανατολική Συρία. Στην αντιπαράθεση Ιµάµογλου – Γιλντιρίµ ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να επανέλθει στο πολωτικό-διχαστικό κλίµα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία των δηµοτικών εκλογών.

πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024