28/03/2024

Eτοιμάζεται σχέδιο ανάπτυξης Ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Σχέδιο ανάπτυξης Ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης κατέθεσε δεξαμενή σκέψης προ ημερών στην Federica Mogherinin, που περιέχει τα παρακάτω.

– Εκκίνηση στελέχωσης μικρής δύναμης από Ευρωπαίους πολίτες με στρατιωτικές ικανότητες που δεν θα ανήκουν απαραίτητα στο στρατιωτικό δυναμικό χωρών-μελών, αλλά θα έχουν εμπειρία (μέχρι ετών 35). Η δύναμη αυτή θα υπάγεται απευθείας στο γραφείο Foreign Affairs and Security Policy της ΕΕ. Οι μετέχοντες θα είναι κανονικά σε μισθοδοσία μέσα από κονδύλι που ήδη δαπανάται για την ασφάλεια της Ε.Ε.

– Ενδυνάμωση της δύναμης αυτής με συνεργασία σε επίπεδο πληροφορίας με την EUROPOL, το ΝΑΤΟ, αλλά και το αντιτρομοκρατικό κέντρο στη Χάγη. Παράλληλα, εμπλουτισμός του εξοπλισμού της δύναμης αυτής με ειδικό κονδύλι που θα δίνουν όλες οι χώρες μέλη που θα θελήσουν να συμμετέχουν. Σύμφωνα με το σχέδιο προτείνεται να δοθεί μεγάλο βάρος σε εξοπλισμό όπως drones, αυτόματα συστήματα διαχείρισης πυρός, κ.α.

– Η Έδρα/αρχηγείο της δύναμης θα βρίσκεται σε δομή κοντά σε αυτές της κεντρικής διοίκησης της Ε.Ε. όμως προτείνεται να έχει 3 επιχειρησιακά αρχηγεία σε Βορρά, Νότο και Ανατολή.

– Η στελέχωση της φυσικής ηγεσίας θα γίνεται εκ περιτροπής κατά το μοντέλο του ΝΑΤΟ.

Σχόλιο: Δεν αντιλέγω πώς είναι ένα εφικτό σχέδιο εργασίας με ορθή κλιμάκωση για να αναπτυχθεί μια διαχειρίσιμη δύναμη που θα λειτουργεί για την Ε.Ε. Αυτό νομίζω , όμως, πώς είναι το εύκολο στάδιο. Το μόνιμο πρόβλημα είναι ποιες διαταγές και με ποια ενιαία εξωτερική πολιτική θα διοικείται το σώμα αυτό, όταν εμφανώς υπάρχουν διαφορές σε πολλά σημεία μεταξύ των χωρών-μελών ανά περιπτώσεις (πχ. η στάση της ΕΕ απέναντι σε Συρία, μεταναστευτικό, τουρκική προκλητικότητα.)

 

Διαβάστε επίσης:Περί ονείρωξης του ευρωστρατού και ενιαίας εξωτερικής πολιτικής

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024