28/03/2024

Ο Emmanuel Macron εξετάζει πιο προσεκτικά το Facebook

Του Lionel Laurent
Bloomberg 

Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το YouTube και το Facebook, έχουν τη δύναμη να κάνουν το περιεχόμενό τους “viral”, διαδίδοντάς το με έναν πρωτοφανή και ανεξέλεγκτο ρυθμό. Αυτό φαίνεται αρκετά αθώο όταν βλέπει κανείς ένα βίντεο με γάτες, αλλά αν πρόκειται για μία δολοφονία, για παράδειγμα, γίνεται φανερή η απουσία τρόπου διακοπής της εξάπλωσης του περιεχομένου.

Μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, από όπου μεταδόθηκαν ζωντανές εικόνες τον Μάρτιο, οι προσπάθειες απομάκρυνσης του βίντεο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες αποδείχτηκαν μάταιες. Το Facebook το κατέβασε 1,5 εκατομμύρια φορές και συνέχισε να επανεμφανίζεται. Και ανέβαινε στο YouTube κάθε δευτερόλεπτο για 24 ώρες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, ο οποίος συνεργάζεται με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την “πανούκλα” του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η πρωτοβουλία των δύο ηγετών, γνωστή ως “Κάλεσμα του Κράισττσερτς”, είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που θα πρέπει να εξισορροπήσει πολλά ζητήματα – από την ελευθερία του λόγου, μέχρι την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αλλά για να έχει κάποιο αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αποκωδικοποιήσουν το λογισμικό των εταιρειών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και να κατανοήσουν πώς το περιεχόμενο “σερβίρεται” στους χρήστες. Ενώ ο Macron έχει κάνει το ενθαρρυντικό πρώτο βήμα με το να ενσωματώσει κυβερνητικούς αξιωματούχους στα γραφεία του Facebook για να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ελέγχει το περιεχόμενό του, μένει να φανεί το κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί θα κατανοήσουν την τεχνολογία ή αν θα αποκτήσουν πραγματική πρόσβαση στην πραγματική “μυστική συνταγή” της εταιρείας: Τους αλγόριθμούς της.

Πρόκειται σίγουρα για μια ενδιαφέρουσα αλλαγή κατεύθυνσης. Μεγάλο μέρος της συζήτησης μέχρι τώρα αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο οι γίγαντες της τεχνολογίας μπορούν να υποβάλλονται σε ρυθμίσεις πιο αποτελεσματικά. Αυτό περιλάμβανε την ύπαρξη περισσότερων ανθρώπων συντονιστών για τον έλεγχο του περιεχομένου, την ενίσχυση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για να σταματήσουν την εξάπλωση  επιβλαβούς περιεχομένου και την απομάκρυνση από τις πλατφόρμες των χρηστών που μοιράζονταν τέτοιου είδους περιεχόμενο. Αλλά ήταν σαν να καταπολεμούσαν μια δασική πυρκαγιά με ένα νεροπίστολο. Η καρδιά του προβλήματος έγκειται στους αλγόριθμους.

Η Google της Alphabet Inc. και η Facebook Inc. ανήκουν στη βιομηχανία της διαφήμισης και είναι η ικανότητά τους να προσελκύουν την προσοχή των χρηστών τους που καθιστά το περιεχόμενο τόσο ισχυρό και “viral”. Παρά όλους τους αρνητικούς τίτλους σχετικά με τις παραβιάσεις δεδομένων και το τοξικό περιεχόμενο κατά το παρελθόν έτος, το Facebook και το YouTube εξακολουθούν να φθάνουν τους 2 δισεκατομμύρια χρήστες το μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πλατφόρμες αυτές είναι πολύ καλές σε τρία πράγματα: Στο να γνωρίζουν τι θέλουν οι χρήστες, να τους το “σερβίρουν” αυτομάτως, και να ενθαρρύνουν τους χρήστες να ανατροφοδοτήσουν το περιεχόμενο. Αυτό συμβαίνει χάρη στη συνεχή ρύθμιση και ενημέρωση των αλγορίθμων που υπαγορεύουν το φιλτράρισμα περιεχομένου, την προώθηση και τις συστάσεις. Ο στόχος είναι να κρατηθούν οι άνθρωποι στην ιστοσελίδα όσο το δυνατόν περισσότερο με την ελάχιστη προσπάθεια. Λειτουργεί: Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να φτάσει αυτό ενός υπερυπολογιστή.

Εκεί που γίνεται περίπλοκο το ζήτημα είναι στην πιθανή επιχειρηματική σύγκρουση μεταξύ της μεγιστοποίησης του engagement, που θέλουν οι διαφημιστές (και οι μέτοχοι) και της ελαχιστοποίησης του ακραίου περιεχομένου, που απαιτούν οι πολιτικοί. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος του δικτύου είναι να αυξήσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην παρακολούθηση βίντεο, το πρόβλημα είναι ότι οι αλγόριθμοί του θα προωθούν πάντα το περιεχόμενο που είναι πιθανότερο να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση; Αν ναι, αυτό βοηθά τους διαφημιστές, αλλά και όσους προσπαθούν να προωθήσουν ακραίο περιεχόμενο.

Και ακριβώς πόσο έλεγχο έχουν αυτές οι εταιρείες όσον αφορά στο πώς αξιοποιούν τα black-box φίλτρα οι αλγόρθμοί τους; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτει ο Ardern. Το βίντεο των δολοφόνων του Christchurch σχεδιάστηκε για να γίνει viral, με όλη τη συναισθηματική δύναμη που είναι τόσο αποτελεσματική με τους αλγορίθμους και τα κοινωνικά δίκτυα αποδείχθηκαν ανίκανα να το σταματήσουν.

Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, ικανοποίησε μεγάλο μέρος της επιθυμίας του να “ρυθμιστεί” για να προσπαθήσει να διορθώσει το πρόβλημα του ακραίου περιεχομένου και των ψεύτικων ειδήσεων, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν πρωτοβουλίες όπως του Macron θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο. Ο Bruno Patino, κοσμήτορας της σχολής δημοσιογραφίας Sciences Po, κάνει κάποιες χρήσιμες νέες προτάσεις στο νέο του βιβλίο, “The Goldfish Civilization”: Μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων, μια πιο ηθική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, σαφέστερη διάκριση μεταξύ της διαφήμισης και του περιεχομένου. Ακόμα και αν αυτό καταστήσει τα νέα μέσα να μοιάζουν περισσότερο με τα παλιά μέσα μαζικής ενημέρωσης – και με πιθανή έκπτωση στην αποτίμηση των μετοχών τους – φαίνεται ότι αποτελεί ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί.

Capital.gr

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024