28/03/2024

Αφιέρωμα: 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

«Φύγαμε και πήραμε μαζί μας μόνο τις ψυχές μας»

 


«
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 100 χρόνια και τα θύματα ακόμη ζητούν δικαίωση για τους σκοτωμούς, του βιασμούς και τις λεηλασίες που διέπραξαν οι Τούρκοι. 100 χρόνια και η σφαγή συνεχίζεται κάθε φορά που οι πολιτικοί, εγχώριοι και ξένοι, αδιαφορούν. Διότι αδιαφορώντας είναι λες και συντάσσονται με τους εγκληματίες και τους αρνητές οι οποίοι είναι δυο φορές εγκληματίες. Όμως, ό,τι έχει γραφτεί με αίμα, δε λησμονιέται, ούτε χάνεται, αντίθετα παραμένει ανεξίτηλο στην Ιστορία και αποδεικνύει ότι οι Ψυχές είναι αθάνατες.»

Γιώτα Χουλιάρα,
Δημοσιογράφος – Αρχισυνταξία Geopolitics & Daily News

100 χρόνια Μνήμης-Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου

«Πέρασαν τα πρώτα 100 χρόνια από την αποφράδα μέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια προσπάθεια αφανισμού των ένδοξων Ελλήνων με τις πιο σκληρές θηριωδίες που θα μπορούσε να βιώσει το ανθρώπινο είδος! Όσο κι αν προσπάθησαν οι κεμαλικοί δεν κατάφεραν να αφανίσουν αυτούς τους ένδοξους Έλληνες και τρανή απόδειξη ότι ζούμε οι απόγονοι τους σήμερα και όχι απλώς θυμόμαστε, Δεν ξεχνάμε! Οι Έλληνες του Πόντου έγιναν απλώς Πόντιοι όταν αφίχθησαν στον ελλαδικό χώρο. Αυτοί που έφεραν την πρόοδο και τον πολιτισμό έγιναν Τουρκοσπορίτες! Όμως ενάντια σε αυτή την ντροπή εκείνοι άνθισαν και πρόκοψαν και μας έδωσαν ζωή και συνέχεια στην ένδοξη παράδοση. Δεν μας αφάνισαν, ζούμε και θα ζούμε!

Ας αναλογιστούμε όλοι αν τυχαία οι Έλληνες του Πόντου τοποθετήθηκαν τυχαία στη Βόρεια Ελλάδα, στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας, η οποία έχει υποστεί μια αναίμακτη Γενοκτονία στις μέρες μας, μια προσπάθεια αφανισμού της Ιστορίας και του ενδόξου παρελθόντος. Ποια είναι λοιπόν η προσωπική μας ευθύνη και υποχρέωση;

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ, αλλά να συμβάλλουμε όλοι με σύμπνοια, πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες ή συμφέροντα, να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι εθνική μας υποχρέωση! Οι Έλληνες δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνάμε!»

δρ. Κική Σονίδου
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου


«Απέναντι σ’ ένα ειδεχθές έγκλημα μόνο οι συνένοχοι στέκουν αδιάφοροι ή δηλώνουν αρνητές. Ο Ποντιακός Ελληνισμός υπέστη μια απάνθρωπη γενοκτονία. Όμως, διατηρήθηκε ζωντανός, “ανθεί και φέρει κι άλλο”, η μνήμη του είναι πλέον και δική μας. Χρέος μας να τη διαφυλάξουμε. Διότι όπως η ανθρωπότητα θα ήταν πιο σκοτεινή δίχως την Ελλάδα, η Ελλάδα θα ήταν πιο φτωχή δίχως τον Ποντιακό ελληνισμό »

Δημήτρης Γκίκας
Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας

 

«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από μια από τις πιο μελανες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Στις 19 Μάιου τιμούμε κάθε χρόνο τη μνήμη των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ. Τα εγκλήματα των Τούρκων με την Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων είναι γνωστά και δεν πρέπει να τα λησμονούμε ποτέ. Ο αριθμός των Ελλήνων, κυρίως άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, που γνώρισαν μαρτυρικό θάνατο υπολογίζεται στις 353.000 αν και μπορεί να υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο. Ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, η Τουρκία αρνείται την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας που συντελέστηκε κυρίως τα έτη 1916-1919 αλλά και συνεχίστηκε με την σφαγή στην Σμύρνη κατά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να αναγνωριστεί πρωτογενώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετέπειτα διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.»

Μιχάλης Αράπης LLB, LLM – Νομικός
Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

 

 

 

«Η εκατοστή επέτειος από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό, που συμβολίζει την έναρξη της δεινότερης φάσης εξοντώσεως του Ποντιακού Ελληνισμού, πρέπει να αξιοποιηθεί με κάθε τρόπο από τις παγκόσμιες δυνάμεις του Ελληνισμού, προκειμένου να αναδειχθούν το Ολοκαύτωμα των Ποντίων, οι μαζικές “βιομηχανοποιημένες” σφαγές, καθώς και η εκδίωξη από την ιστορική πατρίδα όσων επέζησαν. Αυτό το απαράγραπτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας συντελέσθηκε από την Τουρκία μέσα σε μία ολόκληρη δεκαετία, από τις αρχές του 1914 μέχρι το 1923. Το έγκλημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τον βιασμό της εθνοτικής, πολιτισμικής ταυτότητας και την απαγόρευση των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης όσων απέμειναν στον ιστορικό Πόντο. Τιμώντας τα θύματα του Εγκλήματος, δεν πρέπει να λησμονούμε τον σκοτεινό ρόλο της Γερμανίας, που αποτέλεσε τον βασικό σύμβουλο αρχικά των Νεοτούρκων και κατόπιν του Μουσταφά Κεμάλ στην τέλεση του Εγκλήματος, που αποτέλεσε, μαζί με την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων της Ιωνίας και των Ασσυρίων, πρόβα για αυτά που θα ακολουθούσαν λίγα χρόνια αργότερα με θύμα τον Εβραισμό της Ευρώπης. Οι Πόντιοι, που αποτελούν ένα από τα πλέον δυναμικά, επίμονα και πολύτιμα κομμάτια του Ελληνισμού έχουν την ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη να αναδεικνύουν το Ολοκαύτωμα των προγόνων και των συγγενών τους όσα χρόνια κι αν περάσουν, μέχρι την δικαίωση.»

Θαλής Ν. Καραγιαννόπουλος,
Δικηγόρος, Συγγραφέας
πρώην επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής των Ελλήνων

«Τα τραγικά γεγονότα στον μαρτυρικό Πόντο πριν ένα αιώνα απαιτούν για λόγους ιστορικούς και ανθρωπιστικούς να τύχουν ευρύτερης καταγραφής και ανάλυσης, όπως έχει συμβεί διαχρονικά με άλλες περιπτώσεις γενοκτονιών και μαζικών εκτοπίσεων πληθυσμών.Είναι μείζον θέμα σεβασμού προς την ιστορική μνήμη, καθώς και για ευρύτερη ενημέρωση των νεότερων γενιών ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις. Κακώς έχει καθυστερήσει τόσες διεκαετίες η περίπτωση της Ποντιακής γενοκτονίας να γίνει γενικότερα γνωστή.Σε όλες τις ηπείρους είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις και παράλληλα να επιδιωχθεί η υποστήριξη διαφόρων ισχυρών διεθνών παραγόντων στην κάλυψη ενός τέτοιου κορυφαίου συμβάντος. Παράλληλα θα πρότεινα διευρυμένη παρουσίαση του Παντιακού ξεκληρίσματος από τις πατρογονικές τους εστίες , στα ΜΜΕ, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και ενισχυμένη Κοινοβουλευτική διπλωματία και ενημέρωση στις ξένες πρωτέυουσες και στα ξένα Κοινοβούλια. Τέλος, να χρησιμοποιηθούν εμπειρίες από παρόμοιες περιπτώσεις γενοκτονιών και πως αυτές έγιναν ευρύτερα γνωστές.»

Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος-Γεωπολιτικός Αναλυτής

 

 

«Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα
Αν ξεχάσω τις κραυγές των νηπίων
Τους ρόγχους των απαγχονισθέντων
τις πατημασιές των πεταλωμένων
τον ανίκητο πόνο των βιασθέντων
την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων
Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου
Την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία
Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν.

Δεν μας ταιριάζει η ετεροχρονισμένη εκδίκηση
Όμως δεν μας ταιριάζει και η παθητική αμνησία.
Δεν είναι μόνο η γενιά που χάθηκε
Δεν είναι μόνο οι γενιές που ορφάνεψαν.
Είναι και οι γενιές που θαμμένες στα πολυχιλιόχρονα χώματα
παραμένουν φρουροί της μνήμης και απαιτούν δικαίωση»
(Απόσπασμα από ομιλία του Βάσσου Λυσαρίδη)

Το Geopolitics & Daily News ευχαριστεί την κυρία Μάρη Βεργουλίδου, ζωγράφο, για την άδεια να δημοσίευσει τους συγκλονιστικούς πίνακες που ζωγράφισε για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024