20/04/2024

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία κομβικό σημείο για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ενα είναι βεβαιο στην πολυµέτωπη διαπραγµάτευση των ΗΠΑ µε τον Ερντογάν, που ξεκινά από τη Ζώνη Ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και φθάνει στους S-400 και τα µαχητικά F-35. Μέχρι την επαναληπτική εκλογή στον δήµο της Κωνσταντινούπολης στα τέλη Ιουνίου αποκλείεται κάποια ουσιαστική πρόοδος σε κάποια πτυχή της διαπραγµάτευσης. 

Οι επαναληπτικές εκλογές, που είναι µια µονοµαχία του νικητή των δηµοτικών εκλογών και στελέχους του κεµαλικού CHP, Ιµάµογλου, µε τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Βουλής, Γιλντιρίµ, θα είναι µια ολική επαναφορά της διχαστικής συσπειρωτικής ρητορικής του Ερντογάν που κυριάρχησε τους τελευταίους µήνες.

Θέλησα να δώσω στην Τουρκία τη στρατιωτική και διπλωµατική ισχύ που αντιστοιχεί στην οικονοµική της ανάπτυξη και έγινα ο στόχος των σταυροφόρων της ∆ύσης. Οποιος αµφισβητεί την παντοδυναµία µου, είναι συνεργάτης των εχθρών της Τουρκίας. Αν ο Ερντογάν κερδίσει την επαναληπτική εκλογή παρά τη συσπείρωση όλων των κοµµάτων της αντιπολίτευσης στο πλευρό του Ιµάµογλου, θα έχει ανασυντάξει την παράταξή του -όπως το 2015, όταν προκάλεσε δεύτερες βουλευτικές εκλογές και πέτυχε την κοινοβουλευτική αυτοδυναµία που έχασε στις πρώτες- και έχοντας µπροστά του µια τετραετία καθαρή από εκλογικές αναµετρήσεις, θα µπορεί να προχωρήσει σε µια ελεγχόµενου κόστους συµβιβαστική φόρµουλα µε τις ΗΠΑ.

 

Σε περίπτωση όµως νίκης του Ιµάµογλου, η προσκόλληση Ερντογάν στο αφήγηµα του πολιορκηµένου φρουρίου θα συνεχισθεί, ενώ η αµερικανική πλευρά θα έχει κάθε λόγο να κρατήσει µια στάση αναµονής µέχρι να αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισµοί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Τούτων λεχθέντων, η ουσία της διαπραγµάτευσης παραµένει το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη Ζώνη Ασφαλείας στη µεθόριο Τουρκία-Συρίας.

Αν δηλαδή η ζώνη, που θα έχει βάθος. Η ζώνη, που θα έχει βάθος 30-40 χιλιόµετρα στη συριακή επικράτεια, θα εγγυάται απλά και µόνο την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ή αν τελικά θα αποτελεί εφαλτήριο µιας διευρυµένης συνολικής εισβολής της Αγκυρας στη Βορειοανατολική Συρία όταν και εάν η Ουάσιγκτον αποσύρει τις εκεί ειδικές της δυνάµεις περιοριζόµενη σε µια συµβολική παρουσία.

Πηγή:Έθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024