28/03/2024

Σκληρός Ιούνιος για Ερντογάν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Ο Ιούνιος του 2019 πιθανόν να εξελιχθεί σε σκληρό µήνα για τον Ερντογάν.

Μια σειρά από δηµοσκοπήσεις δείχνει µη αντιστρέψιµο δηµοσκοπικό προβάδισµα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ιµάµογλου, επί του υποψηφίου του κυβερνώντος κόµµατος, πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Βουλής Γιλντιρίµ στην επαναληπτική εκλογή της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια στιγµή, µένει να επιβεβαιωθεί αν στις 5 Ιουνίου εκπνέει η προθεσµία που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Τουρκία για µαταίωση της παραγγελίας των S-400 από τη Ρωσία προκειµένου να µην επιβληθούν σκληρές κυρώσεις.

Συγχρόνως, η Μόσχα, που στηρίζει µε τη συµµετοχή της στο πλευρό των δυνάµεων του Ασαντ τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον φιλοτουρκικών αντικαθεστωτικών οργανώσεων στην περιοχή του Ιντλίµπ, στέλνει έµµεσο αλλά σαφές µήνυµα προς την Αγκυρα ότι, αν υποκύψει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, όχι µόνον θα ολοκληρωθεί η κατάληψη του Ιντλίµπ, αλλά θα τερµατιστεί και η ανοχή της για την παρουσία τουρκικών δυνάµεων στον θύλακα του Αφρίν στη Βορειοδυτική Συρία. Με άλλα λόγια, είναι φανερό ότι όποια επιλογή και να κάνει ο Ερντογάν µεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα κληθεί να υποστεί βαρύ κόστος, διακινδυνεύοντας το κυρίαρχο αφήγηµά του για µια Τουρκία περιφερειακή δύναµη που διαπραγµατεύεται έχοντας ισότιµη θέση µε τις µεγάλες δυνάµεις.

Ο Ερντογάν θα δώσει τη µάχη της επαναληπτικής εκλογής για τη δηµαρχία της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου µε φόντο είτε την αποσταθεροποίηση της οικονοµίας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ είτε τον τερµατισµό της ανοχής της Ρωσίας για την τουρκική παρουσία στη Συρία. Αν στα παραπάνω προστεθεί µια ήττα του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη σε µια επαναληπτική εκλογή, τότε η επόµενη µέρα θα είναι αχαρτογράφητη περιοχή, µε τον Ερντογάν να είναι αναγκασµένος να αναζητήσει νέο αξιόπιστο πολιτικό αφήγηµα πριν παγιωθεί µια δυναµική τέλους εποχής.

πηγή:’Εθνος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024