16/04/2024

Χωρίς Γιάλτα Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

 

Από το Βιετνάµ µέχρι και την Ιαπωνία προσδοκούν από τις ΗΠΑ µια κόκκινη γραµµή που θα οριοθετεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Σε αντίθεση µε την Ευρώπη, που σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέµου είχε ως δίχτυ ασφαλείας την κοινά αποδεκτή από ΗΠΑ και ΕΣΣΔ διαίρεση της Γηραιάς Ηπείρου στη Γιάλτα σε ζώνες επιρροής, η ευρύτερη περιοχή Ασίας – Ειρηνικού χαρακτηριζόταν από αστάθεια και αβεβαιότητα. Σήµερα η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην Ταϊβάν και τη Νότια Σινική Θάλασσα, µε το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον να αλληλοκατηγορούνται ότι προκαλούν ένταση που κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Για την Κίνα ισχύει πάντοτε έστω και ως µακροπρόθεσµος στόχος η ειρηνική ενσωµάτωση της Ταϊβάν στο πλαίσιο του µοντέλου «Ενα κράτος – δύο συστήµατα», που εφαρµόστηκε στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Επί της ουσίας το Πεκίνο ενδιαφέρεται κυρίως για µια εναρµόνιση της Ταϊβάν µε την περιφερειακή στρατηγική του, τη διαµόρφωση δηλαδή µιας ειδικής σχέσης που θα θυµίζει τις σχέσεις ΕΣΣ∆ – Φινλανδίας στην περίοδο του Ψυχρού Πολέµου.

Για τις ΗΠΑ η Κίνα δεν έχει το δικαίωµα να αντιµετωπίζει την Ταϊβάν όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, καθώς ενδεχόµενη µετατροπή της σε προτεκτοράτο του Πεκίνου θα απειλούσε µε ανατροπή τον σηµερινό συνολικό περιφερειακό συσχετισµό δυνάµεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Αν οι ΗΠΑ δεν δηλώσουν έµπρακτα -µε ναυτικές περιπολίες στα στενά της Ταϊβάν- την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το σηµερινό στάτους κβο, τότε κινδυνεύουν να δουν να απειλείται η αξιοπιστία τους ως δύναµης αποτροπής σταδιακής εγκαθίδρυσης κινεζικής παντοδυναµίας-κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από το Βιετνάµ µέχρι και την Ιαπωνία προσδοκούν από τις ΗΠΑ τη χάραξη µιας σαφούς κόκκινης γραµµής που θα οριοθετεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου. Αν συνεχιστεί η ένταση που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις των υπουργών Αµυνας ΗΠΑ και Κίνας, τότε θα αποσαρθρωθεί ό,τι έχει αποµείνει ως προσδοκία για τη συνέχιση του διαλόγου Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ. Ετσι η Κορεατική Χερσόνησος θα παραµείνει στον παραδοσιακό ρόλο της του δεύτερου µετά τη Νότια Σινική Θάλασσα µετώπου έντασης µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

πηγή:Έθνος 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024